https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

08 martie 2023

Cum se PASTREAZA FLORILE (buchetul de mireasa)

Cum se pastreaza buchetul de mireasa sau florile care au o semnificatie speciala!
  Unele flori, am vrea sa nu se ofileasca! Este suficienta taierea oblica a coditei si schimbarea apei, zilnic? Buchetul de mireasa, o floare anume, devin amintiri peste timp. Este utopic sa speram ca putem pastra pentru mult timp florile proaspete. Si totusi, sunt metode prin care florile se pastreaza timp indelungat, daca cunoastem cateva trucuri.


Cum se pastreaza proaspat buchetul de mireasa pentru ziua nuntii?
  -cand buchetul este realizat de profesionisti, prospetimea florilor nu ar trebui sa fie o problema, acestia folosind bureti si substante care pastreaza florile proaspete.
  - daca afara este foarte cald, la restaurant, puteti aseza florile pe o frapiera cu gheata.


Printre cele mai rezistente flori taiate sunt: garoafele, anthurium, steaua Bethleemului, crizantemele, gladiolele, crinii, tuberozele, care pot tine si pana la 2 saptamani. Anemona, cala, frezia, irisul, gerbera, trandafirul se pot pastra pentru maxim 7 zile. Narcisa, irisul, liliacul, bujorul si laleaua dureaza numai 3-5 zile.



Dar daca primesti flori pe catre vrei sa le pastrezi o perioada lunga de timp, ca amintire a unui moment special sau venite din partea unei personae dragi, cum procedezi? 


Prin  liofinizare, are loc trecerea apei din stare lichida, din capilarele plantei, in stare solida. Totul se face intr-un mediu vidat.
Ca sa dureze peste doua decenii, florile vor fi pastrate in anumite conditii: acoperite cu plexiglas sau sticla, astfel incat sa putem controla umiditatea. Trebuie sa fie ferite de surse directe de lumina, sa aiba asigurata o temperatura constanta, sa fie ferite de fum, de praf.


 Plantele arata la fel de proaspete, de parca ar incremeni in timp, insa isi pierd parfumul. Costa cel putin 60 de lei firul. Procedeul dureaza trei saptamani. Buchetele sunt desfacute petala cu petala si congelate la -55 de grade Celsius. Pentru a pastra pana la Nunta de Argint buchetul de mireasa, de exemplu, un cuplu poate scoate din buzunar si 800 de euro.

Daca doresti sa conservi florile  singura, sunt cateva metode:

Conservarea florilor obtinuta prin uscare
Aceasta metoda este relativ usoara. Tot ce trebuie sa faci este sa asezi buchetul cu capul in jos intr-o incapere obscura si sa il lasi sa se usuce cel putin o saptamana. Timpul de uscare depinde de florile si frunzele folosite. Dupa uscarea propriu-zisa a plantelor, folositi un spray pentru flori sau fixativ potrivit pentru florile uscate.  Puteti usca flori ca gomphrena, Amaranthus, celosia, salvia, Helipterum, lavanda, gypsophila muralis, molucella laevis, echinacea, salvia Ruseasca şi şofrănaş. Aceasi metoda poate fi folosita si in cazul unor plante sau flori de camp, ca sanzaienele, coada soricelului, margaretele sau morcov salbatic. Culegeti florile cand sunt inflorite la maxim, in miezul zilei, dupa ce roua de dimineata s-a evaporat. Dupa taiere, legati-le cu un elastic si atarnatile cu capul in jos intr-o incapere intunecata si uscata, cu ventilatie  buna, cum ar fi in pod, pentru aproximativ 3 saptamani.







Uscarea cu glicerina
Este cea mai potrivita tehnica daca se doreste conservarea ramurilor lemnoase si a frunzelor. Frunzele raman moi la atingere, dar sufera o alterare a culorii. Daca se doreste crearea unor tonalitati mai deschise trebuie expuse pentru cateva zile la soare. Trebuie alese plante bine dezvoltate si in plina inflorescenta pentru a garanta o buna absorbtie a glicerinei.
Cum se procedeaza: se pun ramurile intr-o galeata plina cu apa calduta. Intre timp, se dizolva o parte din glicerina intr-o alta galeata, amestecand-o cu doua parti de apa calda, dupa care lichidul se varsa in borcane capabile sa contina un buchet de ramuri. Inainte de a imparti ramurile in buchete, se taie tijele in diagonala.
Se scurteaza  4-5 centimetri de la baza ramurii lemnoase si se despica in centru pentru a facilita absorbtia. Cu un burete inmuiat in solutie, se intinde amestecul in mod uniform pe toate partile frunzelor. Apoi, pentru a se usca, plantele se intind pe foi de hartie velina intr-o cutie inchisa.
In cazul in acre vreti sa le pastrati perioade mai indelulgate in recipiente de sticla vidate, procedati astefel:
-pregatiti recipiente de sticla cu gura larga
-pregatiti o solutie : 3 parti apa, o parte glicerina. Puneti apa la fiert, cand apa fierbe adaugati glicerina si luati apa de pe foc, lasati la racit
-puneti florile in aranjamentul dorit in vasul pe care il veti sigila si turnati lichidul racit
-asezati capacul fara sa sigilati di lasati la loc intunecos doua saptamani
-dupa doua saptamani, scoateti capacul si scurgeti lichidul care s-a tulburat intre timp inclinand vasul sau folosind un furtun subtire, fara a deranja florile; scoateti frunzele - petalele care nu sunt intacte si repetati solutia de glicerina cu care umpleti vasul. Sigilati cu ceara si bucurati-va mult timp de aranjamentul floral !





Uscarea cu gel de siliciu
Tija florilor se armeaza cu o sarma de fier. Apoi se asaza intr-o cutie in care, dinainte, se asterne un strat uniform de granule de siliciu. Plantele se acopera apoi cu un strat de cel putin 1 centimetru. Dupa 3 zile, florile sunt gata: petalele trebuie sa fie deja uscate, avand aspectul similar cu pergamentul. Daca acest lucru nu s-a produs, florile trebuie repuse in cutie si controlate dupa 24 de ore.
Din acest moment, se scutura florile cu mare atentie pentru a elimina orice urma de produs. Deoarece gelul de siliciu este destul de scump, este indicat sa fie utilizat doar pentru aranjamente speciale, formate din flori pretioase. vezi 



Vezi aici si cum se uda, planteaza si inmultesc orhideele