luni, 6 iulie 2020

Cum se uda, ingrijesc si inmultesc Orhideele

Cum se ingrijesc, uda, planteaza si inmultesc Orhideele ? 


     Numita si "floarea ingerilor" datorita faptului ca are radacini aeriene si traieste intre cer si pamant, modificarile genetice de laborator au facut ca unele dintre aceste specii de orhidee sa aibe forme care ne lasa fara grai.
orhidee ingrijire
Putini stiu ca orhideele sunt flori aeriene. Mediul lor natural de viata, este pe trunchiul copacilor. 
unde cresc orhideeleCea mai cunoscuta orhidee, nu este cum v-ati astepta specia Phalaenopsis (floarea fluture), ci Orhideea de Vanilie (Vanilla planifolia), cea care face pastaile de vanilie, folosite de patiseri si parfumieri pentru aroma.
cum arata vanilia


 Originare din insulele dintre Oceanul Atrantic si Marea Caraibelor, cu stramosi in tarile florilor - Haiti ,  Republica Dominicana,  orhideele s-au adaptat de minune si populează toate continentele exceptând Antarctica. Cel mai mare număr de orhidacee se găsesc la tropice dar există numeroase specii de orhidee în Europa și România.

orhideea maimuta
Orhideele trăiesc fie pe sol, fie sunt epifite - cresc pe scoarta copacilor, in compania muschilor tropicali si altor plante ca bromeliile.


Este important sa retinem ca ele vin dintr-o zona a alizeelor, insulara, inconjurata de ape, deoarece, atunci cand cultivam anumite specii de orhidee trebuie sa ne asiguram ca au  climatul si solul adecvat. 
flori orhidee

Produse in laborator , prin modificari genetice, orhideele ajung sa aibe forme spectaculoase. Desi multe nu au miros, sunt preferate datorita coloritului si formelor inedite.

O altă caracteristică a orhideelor, este numărul mare de specii, peste 20.000.


Nu este de mirare ca orhideea, desi pare o planta firava, datorita aclimatizarii pe continent,  nu este deloc pretentioasa. În România sunt 25 de genuri cu 54 de specii. Acestea se întâlnesc prin păduri și pajiști , la șes sau de la munte.

La orhidee,  in ceea ce priveste modul in care sunt plantate, extreme de importante  sunt  radacinile. Aceste plante prezintă atât rădăcini principale cât și rădăcini adventive. Rădăcinile adventive pot fi atât subterane cât și aeriene

Ceea ce ne atrage si uimeste la aceste plante sunt petalele, mai exact labelul, care, prin forma sofisticată, face din orhidee una dintre cele mai originale flori.

Desi orhideele pe care le cumparam  dau impresia unor plante fragile, au o durata de viata considerabila iar pretentiile lor se reduc  la lumina , apa si un fertilizator organic.

In functie de zona din care provin, sunt orhidee care nu necesita un tratament aparte in ceea ce priveste climatul in care vor fi tinute, altele dimpotriva.

Cum se uda orhideele? La 8-10 zile , nu mai des, atat in perioada infloririi si intre infloriri, iarna la 14-16 zile.

 Venind dintr-o zona tropicala, este o floare care prefera aerul umed. Aerul uscat, nu-i prieste. Intre muschi si liane se simnte in mediul ei.  Vasul in care este floarea ar putea fi asezat intr-o tava  pietris umed sau  intre alte  ghivece cu flori ori alaturi de un acvariu, un bol cu apa.

Trebuie avut grija sa nu o udam excesiv, este suvicient ca pamantul sa fie umed, nu sa balteasca.

Inflorire- Pentru ca orhideea sa infloreasca, are nevoie de lumina naturala. Nu este o planta solara, deoarece in mediul ei natural, traieste la umbra copacilor sau alaturi de alte vegetatii;  prin urmare, evitati sa o asezati vara in gradina sau la fereastra, in bataia soarelui - se va usca.

Inflorirea plantei, tine de crearea unui ambient specific, cu diferente de temperatura. Uneori, se poate obtine stimularea infloririi prin asezarea plantei intr-un loc umbrit , o saptamana- doua si apoi, readucerea ei la lumina .  Planta va inflori dupa aproximativ un an de la plantare.

Inmultirea plantei! Pe tulpina orhideei, apar puii. La separare, radacinile acestora trebuie sa aibe minim 5 cm. Radacinile acestor pui, de cele mai multe ori apar natural. Daca totusi intarzie sa apara, infasurati zona intr-un tifon care trebuie in permanenta umezit – radacinile vor aparea dupa 30- 40 de zile.

TIPS!

Ghiveciul pentru orhidee!

In centrele comerciale, vedem orhideele in boluri de sticla. Este corect, deoarece orhideea are radacini aeriene carora le trebuie lumina. Insa, pe langa lumina, radacinilor le trebuie si aer.  Drept urmare, este firesc sa ne intrebam de ce plantei nu-i merge bine desi este in bol transparent. Aceste boluri sunt preferate de comercianti pentru prezentare si este bine sa tinem planta in ele, pe o durata relativ scurta.

Dupa transport, planta trebuie mutata in ghiveci.

Nu udati planta dupa mutarea in ghiveci timp de 10 zile.Radacinile aeriene, pe langa lumina, au nevoie si de aer. Preferati fie bolurile cu orificii la nivelul acestor radacini, fie mutati-o intr-un ghiveci transparent, sprijinind tulpina cu o atela, lasati astfel radacinile la lumina si aer. Daca vreti un suport special pentru ghiveci puteti folosi cosurile din nuiele  sau orice alt tip de suport  cu orificii.

Pamantul! Solul de la baza ghiveciului trebuie sa fie usor de drenat. Prin urmare, se poate folosi scoarta de copac, bilele din plistiren special sau dopuri de pluta, pietris, etc

Anumite tipuri de orhidee, nu se planteaza in pamant! Deoarece unele specii sunt aeriene (in mediul lor natural cresc deasupra solului, pe scoarta copacilor), acestea nu se pun in pamant . Este suficienta scoarta de pin iar ghivecele trebuiesc amplasate pe suporturi etajate pentru a crea un ambient cat mai apropiat de cel natural.

Udarea: Orhideea se uda doar dimineata, din abundenta, dar excesul de apa trebuie scurs. Obligatou, ghiveciul trebuie sa aibe orificii de scurgere. Dupa udare, trebuie asezata pe un gratar sa se scurga sau aveti grije sa nu balteasca apa in tava. Ganditi-va ca in zona de unde ele provin, temperatura medie este de 25 °C, soarele fiind pe cer între 10,5 și 13,5 ore/zi .


Orhideele sunt cam… betive! La propriu. Le place taninul. Totusi, nu trebuie exagerat. Asta nu inseamna ca le udam cu vin. De fapt, ceea ce ele prefera, este “tanosomul"; un organit celular descoperit în toate plantele, cu excepţia muşchilor şi a algelor. Moleculele de tanasom au atat proprietăţi antiseptice importante in protectia plantelor cat si legate de fotosinteza.

Este suficient sa infigem in ghiveci un dop de la o sticla in care a fost vin.

Niciodata nu udati frunzele si centrul plantei, varful dintre frunze, deoarece inecati planta. Stergeti frunzele cu o laveta uscata.


Petele maronii care apar pe planta,  sunt semn ca planta este afectata de diversi virusi, udarea nu este corespunzatoare, nu-i place solul, ambientul sau au fost asezate langa alte plante bolnave. Sunt solutii in magazine sau folositi antisepticul natural - usturoiul! Fierbeti cativa catei de usturoi in apa, lasati apa la racit , scoteti planta din sol si scufundati radacinile in apa in care a fiert usturoi. Lasati-o acolo o ora si replantati-o s-ar putea sa-si revina.