Erba mate sau mate, cum mai este denumit, este un ceaiul
care a facut inconjurul lumii, datorita ritualului prin care prietenii se
strang in jurul recipientului cu ceai.
Original din America de Sud, mate este băutura
tradiţională a tribului Quechua, din Anzi, unde se numeste “ Chimarrão“
fiind popular în multe ţări sud-americane încă din antichitate. În Brazilia i
se spune "erva", "hierba".
Denumirea de “mate” provine de la cuvântul quechua “matí” care este numele dovleacului (un fel de tărtăcuţă), care este tradiţional folosită pentru a bea infuzia.
Frunzele se culeg, se usucă, apoi se zdrobesc şi
sunt lăsate la maturat timp de aproximativ un an de zile, pentru a lăsa
timp aromelor să se dezvolte. Gustul ceaiului rezultat din frunzele de
yerba mate este foarte asemănător cu cel al ceaiului verde.
Ustensile
obligatorii pentru ritualul ceaiului mate:
Pentru prepararea si consumul de mate, e nevoie de o
trusa intreaga de ustensile, din care elementele cele mai vizibile sunt
termosul, calabaza si bombilla.
Calabaza
– tartacuta- e recipientul, de dimensiuni variabile, dar in
general cam cat o tartacuta scobita. In momentul prepararii, se umple cam trei
sferturi cu iarba.
Peste
yerba se toarna apa fierbinte din termos. Niciodata din ibric. ‘’Chiar
daca un argentinian e in bucatarie si incalzeste apa intr-un ibric, o va
transfera mai intai in termos si doar de acolo va turna peste mate. Fara
aceasta etapa intermediara licoarea sigur nu va avea gust.’’
Bombilla,
este o combinatie intre un pai si o sita, metalica, care serveste la filtrarea
infuziei propriu-zise.
Asta e instrumentarul minimal. In afara de astea, se
foloseste o desaga intreaga indesata cu tot felul de periute, bastonase si
betigase, rezerve de yerba si toate cele trebuincioase pentru vreo cinzeci de
refill-uri de mate. Fara desaga asta
argentinianul nu pleaca in concediu, iar uruguayanul nu iese din casa.
Ritualul
De regula, persoana care detine ustensilele este si mateador.
Mateadorul se va ocupa de prepararea propriu-zisa a licorii, care nu e chiar
asa de simpla precum am descris-o eu in paragraful precedent: apa se toarna in
mai multe etape in calabaza, cand are temperaturi de in jur de 70-80 de grade
Celsius, in niciun caz cand fierbe, intai putin ca sa se umfle yerba, apoi se
umple, se inclina recipientul, se aranjeaza yerba mate intr-o anumita pozitie,
se plaseaza bombilla perpendicular fata de axul format de suprafata yerbii si
arcul format de calabaza, se preseaza, se mai toarna apa.
Mateadorul va prepara infuzia si va sorbi din bombilla
prima tura. E un gest de curtoazie fata de ceilalti, pentru ca trebuie sa
verifice ca mate-ul e perfect. Apoi va turna din nou apa din termos in calabaza
si va inmana recipientul, pe rand, tuturor celorlalti, in ordine si in sensul
acelor de ceasornic. Fiecare, in momentul primirii calabazei, va sorbi infuzia
si va inapoia calabaza mateadorului spre reumplere, pentru urmatorul la rand.
Tot mateadorul va decide cand e cazul sa schimbe yerba, el va curata calabaza
cu inca cateva alte piese din trusa si el va decide cand se incheie sedinta de
mate.
Toata lumea se foloseste o singura calabaza si o singura
bombilla! E bine de stiut ca treaba asta cu mate-ul e luata foarte in serios ,
iar o greseala in eticheta specifica a mate-ului merita nu este tolerate.
Reguli
1. Mate = semn al prieteniei, nu cere si nu refuza!
Se bea mate intre persoane apropiate, sau cel putin intr-o relatie cat de cat amicala. Daca ti se ofera mate e un semn de apreciere din partea unui argentinian sau uruguayan. Asta inseamna ca nu se cade sa ceri tu un mate, trebuie sa astepti sa ti se ofere, dar nici nu se refuza decat pe motiv bine intemeiat. Dar faptul ca strainii nu beau mate e in general tolerat.
Se bea mate intre persoane apropiate, sau cel putin intr-o relatie cat de cat amicala. Daca ti se ofera mate e un semn de apreciere din partea unui argentinian sau uruguayan. Asta inseamna ca nu se cade sa ceri tu un mate, trebuie sa astepti sa ti se ofere, dar nici nu se refuza decat pe motiv bine intemeiat. Dar faptul ca strainii nu beau mate e in general tolerat.
2. Infuzia se soarbe in intregime
Da, nu poti sa bei doar jumatate de calabaza, chiar daca nu-ti place, trebuie sa “termini totul din farfurie”. Altfel s-ar putea sa te alegi cu ceva scatoalce.
Da, nu poti sa bei doar jumatate de calabaza, chiar daca nu-ti place, trebuie sa “termini totul din farfurie”. Altfel s-ar putea sa te alegi cu ceva scatoalce.
3. Nu misca bombilla!
E important! Poate ar fi trebuit s-o pun ca prima regula, dat fiind fanatismul cu care o respecta. Bombilla nu e joystick, si miscarea bombillei e considerata o lipsa de respect fata de mateador. E ca si cum i-ai spune ca nu si-a facut bine treaba si ca mate-ul nu are gust bun. Nu-i frumos. Asa ca, in functie de seriozitatea si de ingaduinta mateadorului, risti pedepse de la o simpla observatie iritata, pana la ghilotina. E usor sa uiti regula asta din nebagare de seama, asa ca va urez mateadori indulgenti.
E important! Poate ar fi trebuit s-o pun ca prima regula, dat fiind fanatismul cu care o respecta. Bombilla nu e joystick, si miscarea bombillei e considerata o lipsa de respect fata de mateador. E ca si cum i-ai spune ca nu si-a facut bine treaba si ca mate-ul nu are gust bun. Nu-i frumos. Asa ca, in functie de seriozitatea si de ingaduinta mateadorului, risti pedepse de la o simpla observatie iritata, pana la ghilotina. E usor sa uiti regula asta din nebagare de seama, asa ca va urez mateadori indulgenti.
4. Nu sufla in bombilla, nu lasa firimituri de tot felul
5. Nu spune multumesc, decat daca tura urmatoare - nu mai vrei!
5. Nu spune multumesc, decat daca tura urmatoare - nu mai vrei!