https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

30 ianuarie 2024

Placinta cu Carne si Legume


Reteta placinta cu carne si legume

Ehei, dragii mei! Unele bucate sunt de poveste. Si cum sa nu fie, cand gatesti cu drag pentru cei dragi!?


       Asadar, stiu ca vreti reteta dar mai intai si mai intai, sa va spun doua vorbe.

Povestea incepe asa:

 A fost  odata ca niciodata, un imparat. Ca orice imparat, avea nici mai mult nici mai putin de trei feciori. Credincios si cu frica de Dumnezeu, imparatul hotara sa ridice o biserica neasemuit de frumoasa pentru a aduce slava Tataului Ceresc si spre multumire ca domnia sa a fost indelungata, in belsug si pace. Dar cum construia, turla bisericii se naruia. Nici un mester din tinutul sau n-a reusit sa  ridice turla. Trist, imparatul a inceput sa se roage  si intr-o noapte a visat ca turla bisericii va sta  locul ei daca acolo isi va face cuib Pasarea Maiastra. Cum a fost adusa Pasarea in turla de catre Cioban si  Gainareasa, aflati daca ascultati povestea.


Acum, am sa va spun cum Pasarea Maiastra aduce multumire celor care praznuiesc  la masa noastra, lasand aburul si mireasma placintei sa se inalte in vazduh, drept multumire pentru zilele bune ce au fost, sunt si vor mai fi, suierand intr-un tril prelung.

Ati vazut probabil astfel de pasari sau alt gen de figurine din ceramica  la magazinele mai pricopsite de ustensile d’ale bucatarie si v-ati intrebat la ce’or folosi?  Seamana foarte mult cu fluiericele cumparate de noi de prin targuri artizanale. Ei bine, o astfel de figurina, face ca masa sa devina festiva, inedita si de neuitat.

Pasarea se aseaza in placina inainte ca aceasta sa fie data la cuptor. De fapt, inainte vreme, prin epoca Victoriana, se utiliza o palnie care avea rolul de a scoate surplusul de zeama din placinta  si facea ca crusta sa nu se crape. Aceasta palnie facea ca placinta sa se coaca uniform  deoarece cuptoarele vremii respective ardeau placinta pe margini si o lasau cam nefacuta in centru.
De prin 1940, mierlele care se aseaza in placinta  au fost produse într-o multitudine de modele. Această tendință a fost deosebit de remarcata în ultimul timp, datorită popularității lor în creștere sub formă de cadouri și obiecte de colectie mai degrabă decât instrumente de bucătărie.

Un deliciu al vremii , placinta , se remarca printr-un fluierat prelung atunci cand era scoasa din cuptor si servita aburind.

In Anglia, povestea placintei tine de obiceiul de a face farse. Astfel, regele care a deschis placinta, a gasit 24 de mierle. De altfel, povestea-I cu cantec J




Asadar, sa rescriem povestea placintei cu carne si legume. Ingrediente:

-Aluat fraged, foi de placinta sau foietaj

-1 kg. de  carne tocata. Poate fi pasare, porc , vita sau amestec

-1 kg. de legume diverse: doua cepe, un ardei, un dovlecel, unu-doi morcovi,  se poate adauga conopida, broccoli, fasole verde, mazare,  etc (pot fi si legume congelate)

-un borcan de sos chinezesc sau suc de rosii

- verdeata si mirodenii : marar sau patrunjel, cimbru, sare, piper si orice condiment preferati in combinatie cu carnea tocata.

Mod de prparare:

1- Daca faceti placinta cu aluat cumparat, scoateti din congelator cu doua- trei ore inainte.

2- Se calesc legumele cu carnea si se adauga sucul de rosii. Se lasa la foc mic pana cand zeama a scazut aproape de tot. Se gusta, se condimenteaza si se asezoneaza cu verdeata.

3- Se aseaza jumatate din cantitatea de foi pe fundul tavii, se adauga umplutura din carne si legume,  se pune Pasarea Maiastra in mijloc, apoi se acopera cu restul de foi, crestand in centru si din loc in loc.

4- Se bate un ou si se toarna  deasupra, astfel incat sa acopere toata suprafata.

Se pot presara deasupra  seminte de susan, chimen, etc.

SUCCES  GARANTAT!
daca ti-a placut da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!