vineri, 4 mai 2018

Bijuterii cu diamante ieftine?


Cum verific daca un diamant ieftin este veritabil / autentic si care este semnificatia verighetei, a inelului de logodna.

Cum stiu ca un diamant este veritabil?
Astazi, datorita tehnologiei, diamantele veritabile se aseamana izbitor cu cele sintetice. Bijutierii, cu greu pot deosebi cu ochiul liber diferenta dintre cele doua pietre. Pentru a face diferenta, trebuiesc analizate detaliile: compozitia pietrei, taietura, modul in care este slefuita, folodind aparatura de inalta performanta. 

Totusi, un diamant veritabil, vine insotit de un certificat in care sunt specificate: locul de provenienta al pietrei, data la care a fost adusa la suprafata, date despre bijutierul care a taiat/ slefuit piatra. 
Povestea inelului/verighetei

Deși egiptenii antici sunt uneori creditati ca fiind cei care au inventat inelul de logodna și grecii antici au adoptat tradiția; istoria inelul de logodna poate fi datata in mod credibil începand cu Roma antică.
În Vechiul Testament, inelul era semnul puterii, al slavei sau al adevărului. în Imperiul Roman făcea parte din darurile ce se obişnuiau a se oferi la căsătorie: Pliniu cel Tânăr ne dă mărturia că „inelul pe care-l dă logodnicul logodnicei sale, după un vechi obicei, este de fier”.

Ca si simbolistica , cercul este simbolul universului, asa cum punctul reprezinta fiinta suprema care il sustine. Centrul cercului este intotdeauna la egala distanta de toate punctele aflate la periferie. De aceea cercul este si un simbol al echilibrului. Punctul este o expansiune care da nastere cercului, a manifestarii. Un cerc cu un punct inauntru este simbolul soarelui, al spiritului care hraneste materia. Cercul este totodata simbolul eternei reintoarceri, al ciclicitatii care se regaseste in natura sub forma anotimpurilor, zilelor, fazelor lunii etc, regasindu-se chiar si la nivel celular. In cele 5 elemente cercul este simbolul aerului, al spatiului, expansiunii. Schimbul inelelor de cununie reprezinta legatura sacra, eterna, spirituala dintre un barbat si o femeie.


În multe țări, inele de logodna sunt plasate pe degetul cel mai apropiat degetul mic pe mâna stângă. De ce? La un moment dat, se credea ca de la acest acest deget  pleaca  o venă (The amoris vena) care  duce la inima. Această idee a fost popularizat de Henry Swinburne într-un tratat care vorbea despre contracte matrimoniale (1686).  Povestea pare a avea originea în cartea "Noctes Atticæ " (anii 125 – 180) operă de erudiție istorică, literară, filozofică ori științifică  a lui Aegyptiacorum Aulus Gellius.
Credința populară că un inel de logodna a fost inițial o parte din prețul care reprezenta cumpărarea miresei și dreptul de proprietate asupra miresei.

În secolul al doilea î.Hr., mireasa avea două inele: unul de aur pe care-l purta în public și unul din fier pe care-l purta acasa.


În 860 , Papa Nicolae trimite o scrisoare lui Boris I al Bulgariei ca răspuns la întrebările cu privire la diferențele dintre practicile romano-catolice și cele ortodocse. Astfel apare precizarea ca sunt interzise casatoriile secrete si ca acest angajament trebuie facut public, în prealabil.


Prima documentre a unui inel cu diamant care semnifica logodna, apare in  secolul al XV-lea face referire la  Arhiducele Maximilian de Austria și  logodna sa cu Maria de Burgundia . Inelul avea mai multe diamante mici, asezate in forma literei ’’M’’ Aceast gest a fost precursorul mult doritului inel cu diamante de astazi , care initial a fost văzut ca fiind exclusivist, apartinand doar nobilimii și aristocrației .


În timpul Reformei protestante verigheta a înlocuit inelul de logodna ca inel principal asociat cu căsătoria . În țările catolice tranziția a avut loc ceva mai târziu .

Puritanii care evitau ornamentele și bijuteriile , poartau un degetar ca substituent atât pentru inelul de logodna și verigheta


Să ne întoarcem la diamnte . 


Denumirea de diamant provine din limba greacă: αδάμας, adamas și se traduce prin: de neînvins, indestructibil. În latina clasică Plinius atribuie o denumire asemănătoare safirului. Denumirea diamantului era bine cunoscută în antichitate. În India se numea irra, iar in sanscrită i se spunea vajira, cuvânt ce definea tot ceea ce era dur. Arabii îi spuneau "al-mas", adică "cel mai dur", de unde vine și denumirea slavă de almaz (diamant)
Diamantele iau naștere la adâncimi mari (150 km), unde sunt temperaturi (1200-1400 °C) și presiuni ridicate. Rocile mamă (de însoțire) a diamantului sunt Peridotit și Eklogit sau in vulcani, sunt roci bogate în gaze Kimberlite și Lamproite; Lava, transporta la eruptive si fragmente din diamant  (topit) dar si fragmente din mantaua scoarței pământului.  Timpul de răcire este cel care face diferenta dintre grafit si diamante.
Microdiamantele iau naștere la căderea meteoriților mari pe Pământ (ex. craterul Barringer), creându-se condițiile necesare pentru formarea diamantului, prin existența unor presiuni și temperaturi ridicate și prezența dioxidului de carbon. Vârsta diamantelor este foarte diferită, fiind diamante vechi de peste 3 miliarde de ani, dar și diamante mai noi, care au vârsta de câteva sute de milioane de ani.800 î.Hr. - descoperirea primelor diamante.
320-296 î.Hr. - Cea mai veche mărturie scrisă asupra diamantului ce face parte dintr-o însemnare budistă, numită" Anguttara Nikaya"( un fel de cod al impozitelor asupra pietrelor prețioase). Cam tot în această perioadă diamantul este cunoscut și de greci, de la care ne-a rămas o statuetă de bronz care are, încrustate, în chip de ochi, două diamante neșlefuite, obiectul putând fi admirat astăzi în vitrina de la British Museum din Londra. În această perioadă diamantele erau folosite ca și talismane.
327 î.Hr. - Alexandru Macedon aduce primele diamante în Europa din India.
1074 - Crearea unuia din primele exemple de bijuterie cu diamante, coroana reginei ungare.
In 1930, odata cu Marea Recesiune,  pretul diamantelor s-a prabusit iar tinerii nu-si aratau interesul pentru astfel de achizitii.
1456 - Lodewyk van Berken, un tăietor de diamante din Anvers, creează primul diamant tăiat în fațete.
1477- Maximilian de Austria face cadou un inel cu un diamant Mariei de Borgogna, începând astfel tradiția inelului de logodnă.
1642 - reapare în Europa diamantul Hope, adus de un negustor francez, Jean-Baptiste Tavernier.
1726 - Diamantul este descoperit în Brazilia, ce devine principalul producător de diamante din lume.
1797 - Chimistul englez Smithson Tennant descoperă că diamantul este format din carbon, "arzând" un diamant într-un mediu de oxigen și găsind doar resturi de dioxid de carbon.
1867 - Depozite de diamant sunt descoperite la Kimberly în Africa de Sud.
În 1872 , producția din minele de diamante a depășit un milion de karate pe an .
martie 1888 - "South Africa's Kimberley Central Mining Company" și "De Beers Mining Company" se unesc și formează "De Beers Consolidated Mines Limited."
26 ianuarie1905 - Se descoperă în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullinan. În stare brută cântărea 3.025 carate.

Cine spune ca inelul de logodna trebuie sa fie cu diamante? 
În 1938, compania De Beers a inceput o campanie de marketing cu impact major asupra cererii de  inele de logodna în 1939. Accentul acestei campanii a fost pe educarea publicului cu privire la cei ’’4 C’’ : cut(taietura), carate, culoare, claritate . În 1947 "un diamant pentru totdeauna" devine sloganul cel mai in voga. Diamantul este singura piatra acceptabila pentru un inel de logodna. De atunci si pana astazi, diamantul este o așteptare comună pentru mirease.

Astfel, cei de la De Beers, au inoculat obligatia ca salariul pe o lună sa fie investit in inelul de logodna; mai târziu, tot ei au  sugerat că ar trebui investit venitul pe două luni.


1958 - diamantul Hope este donat Institutului Smithsonian din Washingtonde către Harry Winston. Valoarea actuală a acestui diamant, considerat ca fiind un purtător de ghinion, este estimată în jurul cifrei de 250 milioane de dolari.
1958 - Diamantul se descoperă în Siberia.
1967 - Diamantul Darya-i-Nur, un diamant de culoare roșie ce cântărea între 175-195 carate este purtat de ultimul șah al Iranului la încoronarea sa.
1990 - Numeroase depozite de diamant sunt descoperite în nord-vestul Canadaei.
mai 2000 -După o serie de reuniuni interguvernative, guvernul din Africa de Sud creează "Kimberley Process" pentru a discuta și a înfrunta problema "diamantelor de conflict"( numite și "diamante de sânge")
5 iulie 2000 - Consiliul de Siguranță al Națiunilor Unite votează pentru a impune un control riguros al comerțului cu diamante provenite din Sierra Leone, cu scopul de a reduce utilizarea diamantelor în susținerea războaielor din zonă.

În 2012, costul mediu al unui inel de logodna în Statele Unite ale Americii, raportat de către industria de bijuterii,  a fost de  4.000$


Inele Solitaire au un singur diamant. Arhetip al acestei forme este Solitaire Tiffany , care a fost introdus de către Tiffany & Co în 1886 Diamantul cu montura Tiffany , reprezinta  muntele care deține piatră prețioasă,montura tipica este cea cu  șase gheare,  tăietura fatetelor ’’solitaire’’ este cea care  da maximă de strălucire piatrei prețioase.O altă categorie importantă este a inelelor de logodna cu pietre laterale. Inele cu un diamant mai mare stabilit în mijloc și încadrat între diamante mici, se numesc  Trinity sau inele Trilogy. Cele trei diamante se spune că reprezinta trecutul, prezentul și viitorul, dar dau și o semnificație religioasă  acordului, prin prezenta teimii.

Un set de nunta, sau set de mireasă, include un inel de logodna si o verigheta care se potrivește, putand fi cumpărate ca un set. În unele cazuri, verigheta arată "incomplet" fara inelul de logodna, acestea doua fiind asamblate astfel încat sa arate un întreg.


În alte cazuri, un set de nunta este format din două inele care se potrivesc stilistic. După nuntă, mireasa poate alege pentru a avea cele două piese sudate împreună, pentru a crește confortul și reduce probabilitatea de a pierde unul dintre inele.

Un set inel TRIO include un inel de logodna pentru femei, si cele doua verighete.

În țările nordice, inele de logodna sunt purtate de bărbați și femei. În mod tradițional ele sunt benzi de aur simple. In acest caz, inelele de logodna seamănă cu verighetle de nunta, în timp ce inele de nunta seamana cu inele de logodna.

De obicei, inelul se poarta pe stanga în timpul logodnei dar se muta pe dreapta la căsătorie . În Polonia și Turcia , inelul de logodna si verigheta sunt purtate în mod tradițional pe dreapta , dar practica modernă variază considerabil .


 Uneori, inelul de logodna servește în cele din urmă ca verigheta. În Brazilia sau Argentina de exemplu, mirele si mireasa poarta de obicei o verigheta simpla, pe dreapta, în timpul logodnei.  După nuntă, este mutat la mâna stângă.


În mod tradițional, femeile din Insulele Britanice pot sa ceara bărbații în casatorie, pe parcursul unui an bisect. Moda ca femeile sa formuleze propunerea a devenit mai frecventa în ultimii ani. Astfel, unele companii au inceput fabricarea de bijuterii- inele de logodna pentru bărbați. Acestea seamana cu verighetele clasice, uneori au o singura pietricica mica din diamant. În țările în care ambele sexe poarta inele de logodna, acestea sunt  simple și nu există nici o diferență modelele destinate bărbaților sau femeilor

 Tradiția spune că, în general, în cazul în care logodna se rupe, femeia nu este obligat să restituie inelul. Inele de logodna sunt considerate "daruri", si intra în proprietatea celei care le poarta. Conform codului bunelor maniere, darurile nu poate fi revendicate!