https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

22 noiembrie 2022

Radacina care seamana cu un om

 Fo-Ti ( He Shou Wu)  (Polygonum multiflorum) 



La prima vedere, pare greu de crezut ca ceea ce se vede este o planta asupra careia nu s-a intervenit prin cine stie ce mutatii genetice. Si totusi , natura ne surprinde .




He Shou Wu (Fo Ti) este o planta populara din Asia. He Shou Wu , este radacina tuberculata de Polygonum multiflorum, o planta ce creste in munti -China centrala si de sud-est. He Shou Wu (Fo Ti) era folosita in vechime sub denumirea de “Fo Ti” sau “Floarea de lana”.




 Denumirea de He Shou Wu se traduce  prin “ Domnul He cu parul negru”.



Legenda plantei He Shou Wu (Fo Ti)

He Shou Wu (Fo Ti) este numele dat dupa barbatului care a descoperit planta.



Bunicul lui He Shou Wu (Fo Ti) s-a nascut cu o constitutie slaba. Din cauza fragilitatii sale cronice, nu s-a putut niciodata casatori si cu timpul a renuntat la ideea de a se casatori si de a avea copii. In schimb, a cazut in patima bauturii. Cu toate acestea, a fost un om credincios si s-a retras in munti pentru a medita. Intr-o zi, la varsta de 58 de ani, a adormit in padure, ametit de bautura. Cand s-a trezit, a observat o radacina care semana cu o  pereche .El s-a gandit ca arata ca si cand ar face dragoste, si, in capriciul lui, a smuls radacinele plantei si le-a luat cu el la casuta lui. Nimeni din satul local nu recunostea planta. Un pustnic din munte a vazut-o si i-a spus: “Tu esti impotent, batran si fara urmasi. Aceasta planta agatatoare pare sa te fi lovit, atunci sigur se presupune ca trebuie sa o folosesti ca un tonic divin. De ce nu o iei?”

El a fost de acord, a luat planta si a inghitit putin pe stomacul gol. In sapte zile, a inceput sa simta o vitalitate necunoscuta pana atunci trecundu-i prin vene si dupa putin timp a inceput sa isi dea seama ca au inceput sa ii apara anumite dorinte. Curand a inceput sa experimenteze ceva foarte nefamiliar pentru el – virilitatea- abia putea sa isi controleze dorinta sexuala. A decis sa continue sa ia planta. In cativa ani, toate bolile lui vechi au disparut, parul i-a redevenit negru si arata intinerit. In urmatoarii 10 ani, a fost tatal mai multor baieti si si-a schimbat numele in Neng Si, insemnand: “capabil de a avea urmasi”. Barbatul i-a dat baiatului sau din planta si acesta a trait 160 de ani. Baiatul, la randul sau, a dat nastere unui baiat pe care l-a numit He Shou Wu (Fo Ti). Era numele familiei, shou insemnand cap si wu insemnand negru. Traducerea He Shou Wu (Fo Ti) ar putea fi: “domnul cu parul negru”. He Shou Wu (Fo Ti) a consumat planta in mod regulat toata viata lui. El avea parul negru cand avea 130 ani. Vecinul lui He Shou Wu (Fo Ti) a furat secretul familiei si de asemenea a trait o viata lunga.



O alta legenda spune ca acelasi  batran chinez Fo-Ti, care umbla dupa buruieni de leac prin padure, a gasit radacina si mancand din ea , a constatat ca parul i-a devenit din alb, negru. Cand s-a intors in sat, toata lumea a fost uimita iar proprietatile radacinii au fost recunoscute de medicina popular chineza.





Desi planta numita He Shou Wu (Fo Ti) era faimoasa pentru capacitatea ei anti-imbatranire si crestere a activitatii sexuale, nu a atras atentia cultivatorilor de plante medicinale. 


Botanistul Li Shin Zhen, a mentionat in cartea “Marile plante medicinale”(1578) ca desi He Shou Wu (Fo Ti) era deja cunoscuta de ceva timp, putini oameni o utilizau pe atunci. Asta pana cand o aprobare din partea imparatului a schimbat aceasta situatie. Lui Shi Zong, imparatul dinastiei Ming, i s-a daruit un elixir de plante numit “sapte comori’’ ce continea si aceasta radacina. El s-a bucurat de un mare “succes”, fiind tatal a numerosi printi. Aceasta formula, cu planta He Whou Wu ca principal ingredient, a devenit celebra si nelipsita din casele oamenilor in Asia.





Li Ao, din dinastia Tang (618-907), a scris o carte numita “Legenda He Shou Wu (Fo Ti)”vorbind in detaliu despre descoperirea sa.



Radacina  fiind bogata in Zinc si Fier , mai era consumata pentru imbunatatirea circulatiei sanagelui, buna functionare a rinichilor, detoxifiere, constipatie. Medicina Traditionala Chineza, mai foloseste radacina impotriva caderii parului si ca adjuvant impotriva semnelor imbatranirii, artritei.

Se pare ca ceea ce se vede in imaginile de mai sus , sunt plante realizate in matrite. De fapt, cum arata radacina ?



Contraindicatii: 
Unele suplimente care se comercializeaza pe baza plantei , pot contine elemente toxice precum plumbul. Unii consumatori au inceput sa se confrunte cu dureri severe de stomac si diaree. Luate pe termen lung, suplimentele pe baza acestei plante pot produce tulburari hepatice.  Prin urmare,  este mai bine sa consultati medicul inainte de a lua astfel de suplimente .