duminică, 13 septembrie 2015

Ce MOBILA, TAPET, DECORATIUNI, PANTOFI SAU ROCHII se poarta
Dantela , este una dintre cele mai rafinate tesaturi. Cu bucurie, designeri celebrii,  au inceput sa promoveze   cel mai pretios material textil , reinventant si adaptat unui stil contemporan.

 
architector

Dantelăria este un meșteșug antic. Dantela autentică se formeaza cînd un fir se împletește cu altele fără o anumită stofă de fundal. Ochiurile care formează ornamentul pot fi obținute prin împletirea și/sau înnodarea unui fir cu alte fire independent de fundal, ce creează dantele străvezii și fine.
Materialele care au fost folosite de-a lungul timpului pentru realizarea dantelelor au variat de la in, mătase, aur și argint la mult mai actualul și larg folositul bumbac sau la mult răspânditele fibre sintetice. Unii artiști de astăzi folosesc, precum în epoca de aur a dantelăriei venețiene, fire de aur, argint sau cupru în lucrările lor.

Originea dantelei, ca și a multor arte textile, este învăluită de un mister încețit de legendele care încearcă să explice sursele acestui meșteșug. Una dintre cele mai cunoscute legende ne vorbește despre o nevastă din Veneția care aștepta iubitul marinar zile lungi. Marinarul i-a lăsat un coral ca amintire. Fata, privind continuu la coral, a încercat să imite ornamentele variate ale coralului cu ajutorul acului și firelor de ață.


dantela din zahar, pentru ceai/cafea

Flandra întotdeauna a disputat cu Veneția întîietatea invenției dantelei. O legendă flamandă relatează că ultimii participanți la cruciade au adus această artă în Țările de Jos. Istoria orașului Bruges amintește că prima dantelărează a fost impresionată de ornamentul unei pînze de păianjen.

În Brabant se spune că dantela a fost adusă în Nuremberg de refugiații protestanți care au scăpat de persecuțiile spaniolilor. O fiică a unui burghez bogat a învățat acestă artă și a prezentat modele în ziua căsătoriei sale în regiunea Saxoniei. Apoi a învățat fiicele minerilor care munceau pentru soțul ei, numele ei fiind ulterior venerat în localitățile din Annaberg pentru bunăstarea adusă de această îndeletnicire întregii regiuni Erzgebirge.mobila dantelataEste cunoscut anul morții sale 1575 care este cronologic cu anul publicări la Venezia a două volume cu modele de dantelă "Le Pompe" în 1557-1559, care demonstrează o desăvârșire avansată a artei.
Oricare ar fi fundalul legendar al artei dantelei, este unanim acceptată Venezia ca centru al acestui meșteșug. Primele ornamente dantelate cu acul sau cu bilele au un caracter oriental în arabescile formate, fapt ce ar advoca ideea originii asiatice.O altă teorie a fost despre evoluția artei în diferite regiuni independent una de alta, dar această idee nu a fost acceptată de istorici din motivul uniformității tehnicii de executare a dantelei.
Inițial dantela se lucra în in și mătase, în fir aurit sau de argint, iar în secolul al XV-lea se executa în bumbac. Dantela tesută automat fololosește fibre sintetice.
colectia toamna-iarna 2016


Dantela cu acul era populară în Veneția în jurul anului 1450. Seamănă mai mult cu o broderie din fire scoase: din baza țesăturii se eliminau firele urzelii, cele rămase se brodau în diferite cusături. 

La începutul secolului al XIV-lea pentru a ajunge la o transparență totală numărul de fire scoase a crescut, iar unii meșteșugari au gîndit să evite scoaterea firelor unui țesut și au început sa coase cu acul un fundal nou, care semăna cu o plasă. Astfel nu era necesar de un suport textil pentru broderie, si unii au inceput să coase fundalul si ornametul concomitent. In această manieră s-a născut dantela cu acul, efectuată doar cu ajutorul acului și a aței. Acest tip de dantelă a fost numit "punto in aria", sau "punct(cusătură) în aer".

Dantelă din noduri sau cu suveica (macramé)
Macramé-ul, arta modernă a dantelei din noduri, pare să își aibă începuturile la țesătorii arabi ai secolului al XIII-lea. Termenul arab de migramahpoate fi tradus prin "șervet cu dungi", "franjure ornamental" sau "voal brodat". O altă etimologie posibilă este derivarea din arabul mahrama  (batistă), trecând prin turcescul mahrama, apoi importat de genovezi cu sensul de mic șervet de toaletă, brodat sau franjurat.

Prin cucerirea maură, arta macrameului s-a răspândit în Spania și de acolo în întreaga Europă. La curtea Angliei, macrameul a fost prezentat prima oară de regina Maria a II-a, soția lui William de Orania, către sfîrșitul sec. al XVII-lea. 


usi interior


Marinarii au jucat un rol important în a menține vie această artă. Din China până în Lumea Nouă, au vîndut propriile lor realizări de macrameuri, realizate în lunile de călătorie pe mare. În Genova secolului al XIX-lea, macrameul era foarte apreciat, șervetele decorate cu diferite modele erau foarte populare. În jurul anilor 1960 macrameul revine la modă, ca artă meșteșugărească și lucru de mână realizat în casă.

Dantelele cu suveica (numite și "frivolitate") sunt obținute în mod similar dantelelor croșetate, de care se deosebesc prin faptul că desenele lor au linii rotunjite și sunt în principal compuse din noduri realizate cu ajutorul unor suveici.


tapet


Daca in trecut dantela era folosita la brodarea pieselor de asternut , vestimentatie , sau accesorii: umbrele, manusi, palarii, fete de masa, mileuri, genti , draperii,etc. astazi , designeri celebrii ii gasesc noi valente, noi intrebuintari, integrand-o  in piese de mobilier de lux, accesorii de iluminat (abajururi) si chiar pentru  tapetarea peretilor .

In materie de glazurare prajituri, sunt folosite piese de dantela pentru a pudra/decora checul, pandispanul sau zahar dantelat in cafea.


dantelarii dulci

Un singur lucru trebuie avut in vedere.  Dantela este ea insasi un accesoiru, de aceea tot ce o inconjoara trebuie sa fie extrem de simplu!