Cum se face gemul sau dulceata de visine / cirese
Toate gospodinele asteapta o zi ploioasa de vara, pentru a numara banii. J Ei, am gresit? Bine, bine, nu avem bani, nu avem ce numara dar de facut, putem sa facem. Dulceata!
Beneficiile
consumului de visine / cirese proaspete!
Ceea ce poate nu se cunoaste indeajuns, este faptul ca
atat visinele cat si ciresele sunt ideale ca si gustare de fructe in curele de
slabire, deoarece contin 75% apa, avand doar 60-70 calorii/ 100 grame. Pe langa
faptul ca hidrateaza, fibrele din cirese tin de foame.
Atat visinele cat si ciresele ajuta la refacerea
tesutului muscular. Daca pana acum luam
aspirina, acum stim si mancam visine / cirese. Febra musculara (presupunem ca am
cules noi visinele /ciresele; daca nu,
am carat sacosa de la piata si tot cu efort s-au adus) dispare ca prin minune
in mai putin de 24 de ore, visinele / ciresele avand proprietati antiinflamatorii
datorita antocianilor (pigmentilor care dau culoarea rosie fructelor).
Antocianii, ajuta la eliminarea acidului uric
in articulatii, previn instalarea artritei, gutei, problemelor aparute
la articulatii. Tot acesti pigmenti care dau culoarea rosie visinelor
/cireselor, previn Alzheimerul, lucrand asupra sistemului neurovegetativ.
Melatonina din cirese, este un antioxidant excelent
pentru calmarea sistemului nervos fiind benefica in caz de insomnii, nevroze, stari de anxietate
si migrene.
Pentu o piele fara riduri si o vedere de vultur, consumati
Visine! Betacarotenul din visine, protejeaza vederea si mentine elasticitatea
pielii. Antioxidantii din fructe, lupta impotriva celulelor canceroase.
Datorita continutului de pectina, consumul de
visine/cirese, ajuta la reducerea colesterolului, astfel prevenind diabetul, accidental
vascular cerebral si bolile cardiace.
De acord, vara,
profitam si mancam fructe si legume proaspete. Dar iarna, stand langa
calorifer? Clatite cu dulceata.
Retete
Dulceata de Cirese/ Visine
Pentru dulceata, proportia zahar / fructe, este 1 kg
zahar la 1 Kg fructe
Ingrediente dulceata visine / cirese
4 Kg fructe
4 Kg. Zahar
Sucul de la 4 lamai/ portocale mari.
Modul
de preparare dulceata visine / cirese
In vasul in care faceti dulceata , puneti zaharul si
sucul de porticala/ lamaie.
Cand zaharul s-a topit si s-a format un sirop, adaugati
fructele carora le-ati scos samburii.
Lasati sa fiarba pana se formeaza spuma pe care o luati
cu o paleta. Ideal ar fi sa umeziti permanent marginile vasului in care fierbeti dulceata, cu ajutorul unei pensule, ca zaharul de pe margine sa nu se caramelizele.
Daca fructele au devenit sticloase, incercati-le. Dupa ½ de
ora, ar trebui sa se fi fiert, inchideti focul.
Tips!
Pentru dulceata, focul trebuie sa fie
iute ca fructele sa ramana intregi.
Gemul se fierbe la foc domol, deaorece
continutul de zahar fiind mai redus,( zaharul fiind conservant) trebuie sa se gateasca bine fructul.
Daca nu veti pastra gemul / dulceata intr-un loc racoros
si uscat, puneti o aspirina pisata la un kg / de fructe, aceasta conserva foarte bine, nepermitand formarea mucegaiului.
Borcanele trebuiesc bine spalate
dinainte si scurse sa nu aiba apa. Dupa ce puneti gemul / dulceata de visine / cirese
in borcane, (cat inca gemul / dulceata este fierbinte) insurubati bine capacul
si intoarceti borcanul cu fundul in sus, aerul va iesi si borcanul se va
sigila.
Reteta
gem de visine /cirese
4 kg. de visine/ cirese
1 kg. de zahar (daca fructele sunt bine coapte, este suficient,
indiferend daca sunt visine sau cirese)
Zeama de la 4 lamai
Optional! La gemul
de visine puteti adauga o fiola cu esenta de rom, iar la gemul de cirese esenta
de vanilie.
Mod
de preparare gem de visine / cirese
In vasul in care veti fierbe gemul, puneti de seara
fructele si zaharul sau macar cu doua –trei ore inainte de prepararea termica,
pentru ca fructele sa-si lase sucul.
Gemul se fierbe la foc mic,cu tabla dedesubt sau chiar in
oala sub presiune. Daca nu aveti vase potrivite, fierbeti pe flacara ½ de ora
la foc mic, apoi introduceti in cuptor
doua ore la foc mic ca sa nu se lipeasca de fundul vasului. Daca
introduceti in cuptor, aveti grija sa acoperiti vasul rspectiv cu o hatie de
copt umezita in prealabil, ca un capac, nu pe vas ci chair pe fructe ca sa nu
se formeze crusta. Stiti ca gemul este gata, cand fructul este bine gatit si
destul de copact.