miercuri, 4 ianuarie 2017

Cum arata un OU PROASPAT









Cum ne dam seama daca un ou este proaspat?

Greutatea este un factor important care indica prospetimea Oului
 -oul proaspat, ar trebui sa fie greu!
 - daca il agitam in mana, se simte plin si neclintit.
 -datorita porozitatii cochiliei, apa din interior se evapora si astfel, oul pierde in fiecare zi aproximativ 1 g din greutatea initiala.
2. Coaja oului proaspat are o oarecare transparenta
3. La spargere, se desface greu iar albusul este legat de galbenus
In cazul in care oul este vechi: 
Albusul oului vechi este lichefiat si galbenusul incretit. Oul vechi este usor, mat si daca il clatinam se simte miscarea masei interioare. In aceste conditii are un miros greu si neplacut.
Putem verifica prospetimea unui ou daca il introducem  intr-un vas cu apa si sare 12%.
1-   Cel ouat de o zi/doua se va scufunda pana la fundul vasului cu varful,
2- cel de trei zile va ramane la jumate,
 3- cel mai vechi de patru zile se ridica pana la suprafata apei cu capatul rotunjit.
 4- Oul mai vechi de 15 zile pluteste rasturnat.