1. Greutatea este un factor
important care indica prospetimea Oului
-oul proaspat, ar
trebui sa fie greu!
- daca il agitam
in mana, se simte plin si neclintit.
-datorita
porozitatii cochiliei, apa din interior se evapora si astfel, oul pierde in
fiecare zi aproximativ 1 g din greutatea initiala.
2. Coaja oului proaspat are o oarecare transparenta
In
cazul in care oul este vechi:
Albusul oului vechi este lichefiat si galbenusul
incretit. Oul vechi este usor, mat si daca il clatinam se simte miscarea masei
interioare. In aceste conditii are un miros greu si neplacut.
Putem verifica prospetimea unui ou daca il
introducem intr-un vas cu apa si sare
12%.
1- Cel
ouat de o zi/doua se va scufunda pana la fundul vasului cu varful,
2- cel de trei zile va
ramane la jumate,
3- cel mai vechi
de patru zile se ridica pana la suprafata apei cu capatul rotunjit.
4- Oul mai vechi
de 15 zile pluteste rasturnat.