Se spune ca cele mai bune vase de gatit sunt cele din lut, ceramica. Oale de pamant, cum le spunem.
"Oaleee, oale cumperi cucoană?"Se auzea odinioara pe ulite! Sigur cumperi, dar ce fel de oale?
''O zi oala de aramă
Pe-o vecină de lut cheamă,
Ca să facă ambe-un drum.
Însă aceasta au zis: "Nu pot;
Las mai bine să m-afum,
Decât să mă stric de tot.''
Gheorghe Asachi
Topul celor mai bune vase de gătit:
1-Lut (Nu au reactivitate în contact cu
alimentele)
Conform studiilor s-a constatat ca bolile specifice celor plecati de acasa,
rupti de familie , tara, locuri natale, sunt : depresia, diabetul, gastrita. In
mod special ei, ar trebui sa prepare
hrana in vase de lut, cumparate de la mesteri populari, din targuri, din zona
natala (nu cele produse in serie, pe care le gasim in super-market). Vasele de
lut, pastreaza amprenta energetica a zonei si a celor care le produc.
Etimologia cuvantului ,, ceramica'' isi are originea in
cuvantul grecesc ,, keramos'', care
inglobeaza notiunea de coacere si in acelasi timp caracterul de plasticitate al
argilei.
Unul din secretele olaritului, este modul de obtinere al
glazurii. Glazura este utilizata pentru smaltuirea vaselor din ceramica. Vasele
smaltuite au un dublu avantaj: primul-estetic, prin luciul pe care il
dobandeste in urma procesului de ardere, si al doilea- utilitar, prin
impermeabilizarea suprafetelor tratate ale vasului.
Cum se intretine
oala de lut ?
Oala de pamint este poroasa. In porii acestia, oricit de
bine ar fi spalata se aciuiaza colonii de diversi germeni care fac altceva
decit dorim noi. De aceea, daca oala se foloseste pentru acrit lapte, dupa trei
patru utilizari este bine sa fie oparita.
De asemenea, lutul NU este bun conducator de caldura.
Daca este expus la variatii brutale de
temperatura se dialta inegal iar vasul se sparge.
Spalarea oalelor
nu se face cu utilizarea de detergenti/geluri/paste pentru spalat vase. Toate
aceste se absorb in lut. Avand in vedere ca mancarea nu se lipeste aproape
deloc, spalarea, dupa ce oala a fost inmuiata pentru 15 minute in apa, este
foarte usoara.
Oalele de lut nu se folosesc pe aragaz.
Schimbarile bruste de temperatura le pot sparge
De ce ne place mancarea gatita in oala de lut? Este
cunoscuta expresia ,, vaselor de post'', adica a unui rand de vase de lut, in
care hrana se prepara si se consuma numai in perioadele de post din an. De fapt
sarbatorile precum si posturile de peste an , sunt cel mai bun pretext pentru a
scoate din dulap oalele de lut! Nu doar pentru faptul ca se pastreaza
toati nutrientii dar daca tot ne dam
acest ragaz pentru a ne detoxifia, curata, de ce nu am pune energia pamanului
sa lucreze pentru noi, caci de la ulciorul ursitoarelor , de cand ne nastem si
pana cand vom fi ''oale si ulcele'' pamantul, este legatura noastra cu
strabunii, cu energiile vitale .
Oalele de lut, nesmaltuite cu plumb, sunt o ‘modalitate’
simpla si sanatoasa de a prepara mancarea. Inainte de a le folosi, acestea
trebuie tinute 15-25 minute intr-un vas cu apa. Abia dupa aceea, ingredientele
dorite se pun in oale si se dau la cuptor.
Mancarea rezultata este aromata, delicioasa si are un
gust nemaipomenit. Nu este obligatoriu sa folosesti ulei, unt sau alte tipuri de grasimi. Mancarea nu va fi ‘uscata’ sau
lipita de peretii oalei.
De asemenea, daca
luam exemplul legumelor care prin fierbere ‘lasa’ toti nutrientii in apa in
care au fiert, in cazul oalelor de lut acest lucru nu se intampla.
Coacerea se face la foc mic, iar timpul de preparare este
mai mare in comparatie cu alte vase de gatit.
ce preparam in oale de lut?
-bors din tarate, pentru acrit ciorbe
-lapte prins
-sarmale ...mmmmm! bune, cele mai bune :)
-varza la cuptor
-fasole , la foc mic, cu ciolan, etc
-dar de o ulcica cu dulceata de prune, tinute in var,
umplute cu samburi de nuca, ce spuneti?
Alte
vase de gatit SANATOS ?
2- Piatră
(Unul dintre cele mai sanatoase moduri - Flacăra directă în combinaţie cu
proteinele animale sau cu grăsimea dezvoltă compuşi cancerigeni)
3- Sticlă (Se
consideră până acum cel mai bun material pentru stocarea alimentelor.Sticla de
yena este un material inert, ceea ce înseamnă că nu va interacţiona cu
alimentele, nici chiar cu cele acide)
4- Ceramică
(Potrivit atât pentru tigăi, cât şi pentru vase mari destinate preparării la cuptor. Folosiţi cu încredere vasele
integrale din ceramică, dar şi pe cele căptuşite cu ceramică în strat gros.
Atenţie, când se deteriorează trebuie aruncate!)
5- Inox inoxidabil
(nu eliberează substante nocive în alimente)
6- Email (să
nu fie deteriorate. Chiar şi la o mică zgârietură, trebuie aruncate)
Evitati!
Vasele din aluminiu (este inclus pe lista celor mai
nocive 200 de substanţe toxice)
Există studii care indică faptul că aluminiul poate
contribui la apariţia bolii Alzheimer
Au apărut studii care fac legătura între teflon şi
diverse tipuri de cancer.Vasele din cupru (alimentele cu aciditate ridicată
favorizează absorbţia cuprului. Aşadar, există riscul intoxicării.)