duminică, 29 ianuarie 2017

Cum se face CAFEAUA cu CAIMAC



Reteta pentru cafeaua cu caimac, dragii mei, are secrete stiute doar de cei mai buni cafegii.

Nuuu! Nu oricine stie secretul. Cum credeati? Pui apa in ibric, cateva linguri de cafea si gata?

Nici poveste. Ia fiti atenti !

Se crede că descoperirea cafelei o datorăm pastorului Khaldi și caprielor sale, care dupace consumau fructele unui anumit arust (arborele de cafea) deveneau foarte zgolbii. Pastorul, s-a hotarat sa consume si el boabele iar energia lui a fost remarcata de calugari care i-au urmat exemplul consumand boabele de cafea dupa ce le-au fiert, pentru a sta treji noaptea, la sluba .

PRIMA CAFEA DIN LUME, a fost atestata dupa anul 1000. Vraciul Avicenna, avea o potiune facuta din cafea , numita “qahwa” pe care o folosea ca leac pentru durerile de cap.

Etiopienii erau maestri in a obtine un vin din fructele de cafea, prin fermentarea în apă a boabelor uscate.


în Orientul Mijlociu,  Turcia si Persia cafeua este cunoscuta abea in sec XVI


 Primul magazin de cafea, Kiva Han, s-a deschis la Constantinopol în 1475.

Se stie despre o legea turceasca permite femeii sa divorţeze daca soţul sau nu îi aduce zilnic portia de cafea.

La noi, cafeua a intrat prin Moldova, mai precis, prima atestare a fost la curtea Logofătuli Ioan Tăutu, in jurul anilor 1500

Vă puteți imagina cafeaua ca fiind ilegală?

Ei bine, au fost trei perioade in istorie cand cafeaua a fost interzisa prin lege.

-Începând cu 1512, efectele stimulatoare ale cafelei au determinat imamii conservatori din lumea arabă să interzică consumul acesteia pentru musulmani.

Ani buni au stat adeptii Profetului Mahomed fara sa bea cafea, pana cand s-a deschis la Damasc în 1530, prima cafenea.

-În Europa, in anul 1675 ,Charles al II-lea a interzis consumul de cafea in  Anglia inchizand cafenelele pentru ca le considera locuri in care se intalneau cei care conspirau importiva sa.

Frederick cel Mare a interzis cafeaua, în Germania, în 1677, fiind preocupat de implicațiile economice. Parctic, importul de cafea a crescut atat de mult, cafeaua devenind foarte polupara, incat balanta bugetara import/export s-a dereglat semnificativ. Nemtii au fost nevoiti astfel sa ramana la berea autohtona

Pentru ca ati avut rabdare, va spun acum RETETA J Pentru a obţine o cafea turcească autentică cu mult caimac ai nevoie de :

-RABDARE! Rabdarea este esentiala, cu cat acordam mai multa atentie modului de preparare, cu atat cafeaua va fi mai speciala.

-Puneti ibricul cu apa pe foc, pe plita sau intr-o tava cu nisip incins.

-Pana cand fierbe apa, pregatiti cestile

-Cand apa a dat in clocot adaugati cafeaua – o lingurita de cafea / o ceasca.

Lasati sa fiarba pana cand cafeaua da in clocot, luati ibricul si turnati caimac in fiecare ceasca.

Puneti ibricul din nou la fiert si repetati procedeul de trei ori. Astfel veti obtine o cafea cu mult caimac!

Stiati ca: Un aspect esențial in ceea ce priveste calitatea cafelei este altitudinea? Cafeaua crescută la altitudine mai mare are o aroma mai intensă şi este mai dulce.

Un alt factor care influenteaza aroma este diferența temperatură dintre noapte și zi din zonele unde se cultiva, pozitionarea plantatiei, pe pantele insorite dinspre sud sau cele umbrite. Sunt plantatii unde arbustii de cafea sunt feriti de razele soarelui de umbra copacilor inalti,  obtinandu-se o calitate net superioara.

Cum alegem cafeaua in functie de culoarea boabelor si aspectul acestora?

Boabele de cafea mai putin prajite, de o culoare maro deschis, pastreaza caracteristicile fructului si regiunii de unde a fost culeasa. Este ceea ce numim cafea natural aromata, cu usoare note fructate.

 Daca Boabele sunt intens prajite, au o culoare maro inchis - spre negru si uneori sunt uleioase, aroma a fost data la prajire, adaugandu-se diverse esente.

Important! Cafeaua mai putin prajita, contine mai multa cofeina, la cea intens prajita – cofeina se pierde prin prelucrare.

Cafeaua Verde – este un produs de marketing nou, datorat apetitului mare pentru curele de slabire, detoxifiere.

Cafeaua Alba – este de fapt un ceai libanez. Nu contine cofeina sau lapte ci apa de trandafir sau portocala

Curiozitate! In  Japonia Yunessun Spa Resort oferă căzi cu hidromasaj pline cu cafea. Acesta este un centru spa recunoscut pentru metoda inedita in care isi rasfata clientii oferind si alte experiente ca imbaiatul in vin, sucuri sau supa.