Cate linguri de cafea se pun la o ceasca, ce cafea este mai buna: Arabica sau Robusta, ce cafea este mai aromata sau ce marca de cafea este mai tare? Totul tine de gusturi si preferinte particulare. Pana cand iti alegi cafeaua preferata, bei sute de cesti si incerci zeci de marci/sortimente.
Reteta pentru cafeaua cu caimac are secrete stiute doar de cei mai buni cafegii.
Nuuu! Nu oricine stie secretul. Cum credeati? Pui apa in
ibric, cateva linguri de cafea si gata?
Nici poveste. Ia fiti atenti !
Se crede că descoperirea cafelei o datorăm pastorului Khaldi
și caprielor sale, care dupa ce consumau fructele unui anumit arbust (arborele de
cafea) deveneau foarte zgolbii. Pastorul, s-a hotarat sa consume si el boabele
iar energia lui a fost remarcata de calugari care i-au urmat exemplul consumand
boabele de cafea dupa ce le-au fiert, pentru a sta treji noaptea, la slujba .
PRIMA CAFEA DIN LUME, a fost atestata dupa anul 1000. Vraciul
Avicenna, avea o potiune facuta din cafea , numita “qahwa” pe care o folosea ca
leac pentru durerile de cap.
Etiopienii erau maestri in a obtine un vin din fructele
de cafea, prin fermentarea în apă a boabelor uscate.
în Orientul Mijlociu,
Turcia si Persia cafeua este cunoscuta abia in sec XVI
Se stie despre o legea turceasca permite femeii sa
divorţeze daca soţul sau nu îi aduce zilnic portia de cafea.
La noi, cafeua a intrat prin Moldova, mai precis, prima
atestare a fost la curtea Logofătuli Ioan Tăutu, in jurul anilor 1500
Vă
puteți imagina cafeaua ca fiind ilegală?
Ei
bine, au fost trei perioade in istorie cand cafeaua a fost interzisa prin lege.
-Începând cu 1512, efectele stimulatoare ale cafelei au
determinat imamii conservatori din lumea arabă să interzică consumul acesteia
pentru musulmani.
Ani buni au stat adeptii Profetului Mahomed fara sa bea
cafea, pana cand s-a deschis la Damasc în 1530, prima cafenea.
-În Europa, in anul 1675 ,Charles al II-lea a interzis
consumul de cafea in Anglia inchizand cafenelele
pentru ca le considera locuri in care se intalneau cei care conspirau importiva
sa.
Frederick cel Mare a interzis cafeaua, în Germania, în
1677, fiind preocupat de implicațiile economice. Parctic, importul de cafea a
crescut atat de mult, cafeaua devenind foarte polupara, incat balanta bugetara
import/export s-a dereglat semnificativ. Nemtii au fost nevoiti astfel sa
ramana la berea autohtona
Reteta cafea la ibric - cu caimac
Pentru
ca ati avut rabdare, va spun acum RETETA. J Pentru a obţine o cafea turcească
autentică, cu mult caimac, ai
nevoie de :
-RABDARE!
Rabdarea este esentiala, cu cat acordam mai multa atentie modului de preparare,
cu atat cafeaua va fi mai speciala.
-Puneti
ibricul cu apa pe foc, pe plita sau intr-o tava cu nisip incins.
-Pana
cand fierbe apa, pregatiti cestile
-Cand
apa a dat in clocot adaugati cafeaua – o lingurita de cafea / o ceasca.
Lasati
sa fiarba pana cand cafeaua da in clocot, luati ibricul si turnati caimac in
fiecare ceasca.
Puneti
ibricul din nou la fiert si repetati procedeul de trei ori. Astfel veti obtine o
cafea cu mult caimac!
Stiati
ca:
Un aspect esențial in ceea ce priveste calitatea cafelei este altitudinea? Cafeaua
crescută la altitudine mai mare are o aroma mai intensă şi este mai dulce.
Un alt factor care influenteaza aroma este diferența temperatură
dintre noapte și zi din zonele unde se cultiva, pozitionarea plantatiei, pe
pantele insorite dinspre sud sau cele umbrite. Sunt plantatii unde arbustii de
cafea sunt feriti de razele soarelui de umbra copacilor inalti, obtinandu-se o calitate net superioara.
Cum
alegem cafeaua in functie de culoarea boabelor si aspectul acestora?
Boabele
de cafea mai putin prajite, de o culoare maro deschis,
pastreaza caracteristicile fructului si regiunii de unde a fost culeasa. Este
ceea ce numim cafea natural aromata, cu usoare note fructate.
Daca Boabele sunt intens prajite, au
o culoare maro inchis - spre negru si uneori sunt uleioase, aroma a fost data
la prajire, adaugandu-se diverse esente.
Important! Cafeaua mai putin prajita, contine mai multa
cofeina, la cea intens prajita – cofeina se pierde prin prelucrare.
Cafeaua
Verde – este un produs de marketing nou, datorat
apetitului mare pentru curele de slabire, detoxifiere.
Cafeaua
Alba – este de fapt un ceai libanez. Nu contine cofeina sau
lapte ci apa de trandafir sau portocala
Curiozitate! In Japonia Yunessun Spa Resort oferă căzi cu
hidromasaj pline cu cafea. Acesta este un centru spa recunoscut pentru metoda
inedita in care isi rasfata clientii oferind si alte experiente ca imbaiatul in
vin, sucuri sau supa.
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!