https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

05 decembrie 2022

Blat pentru rulada cu model


Propunerea mea? Blat pentru rulada cu model si alte idei de prajituri sau tort cu capsuni!

Scoateti la imprimanta sau desenati modelul care va aparea pe foaia ruladei.

Asezati hartia cu desenul in tava de copt si acoperiti-o cu hartie pergament (ca la gradinita, cand copiam desene)

Topiti ciocolata pe baie de abur – poate fi ciocolata neagra sau ciocolata alba in care adaugati un stop sirop de capsuni. In loc de ciocolata, puteti folosi aluat din blatul pentru rulada in care ati adaugat cacao sau sirop de capsuni.

Folosindu-va de un cornet, desenati pe hartia de copt cu ciocolata (aluat colorat) copiind desenul hartiei de dedesubt.



 Peste desenul din ciocolata (aluat) rasturnati cu grija aluatul pentru foaia de rulada si intindeti doar la suprafata fara sa stricati modelul de dedesubt.

 Ingrediente pentru blat:  5 oua, 5 linguri zahar, 5 linguri faina, 3 linguri ulei, 1\2 plic praf de copt sau bicarbonat stins cu zeama de lamaie (turnati cateva picaturi de lamaie sau otet peste praful de copt sau bicarbonat – aluatul va deveni pufos iar gustul prafului de copt nu se va simnti). Daca aluatul este mult prea dens, subtiati cu o lingura - doua smantana pentru gatit

TIPS : uleiul si smantana pentru gatit ,incorporate in blat, sunt secretul rularii blatului de rulada fara sa se rupa!

Pentru blatul pe care-l folositi ca sa decupati inimioare sau alte figurine pe care sa le asezati ca model in mijlocul ruladei, puteti folosi aceeasi reteta, ca si pentru rulada. ACEST BLAT, VA FI COPT PRIMUL  deoarece are nevoie de timp sa se raceasca, pentru a fi decupat.

In locul acestui blat, pot fi folosite capsuni sau alte fructe.

Cum prepar foaia de rulada!

Albusurile de la cele 5 oua le punem separat intr-un castron, iar galbenusurile le punem impreuna cu zaharul.


 2. Prima data mixam galbenusurile cu zaharul pana  se topeste zaharul. Adaugam celelalte ingrediente pe rand: smantana – mixam, uleiul - mixam, faina - Mixam, praful de copt sau bicarbonatul stins - mixam, vanilia - mixam;  La final, adaugam albusurile batute spuma, pe care le amestecam usor (fara mixer) doar cu telul sau lingura , de jos in sus, pentru a prinde aer si a ramane aluatul pufos.

3. Punem compozitia in  tava, peste hartia de copt pe care am format modelul. Nivelam aluatul si il intindem pe toata suprafata tavii. Dam la cuptorul preincalzit 180 de grade pentru 10-15 minute – foc mediu.

 4. Blatul astfel pregatit se desprinde de pe hartia de copt si se aseaza pe un prosop umed, se ruleaza si se tine asa pana pregatim crema:

 Pentru crema: 
150ml frisca lichida, 100g mascarpone, zahar pudra 2-3 linguri, vanilie – le mixati pe toate pentru a obtine crema.

 ( in loc de mascarpone puteti folosi orice tip de branza de vaci chiar si dietetica) , gem de capsuni ( cu acesta se va unge foaia de rulada si abea apoi va fi adaugata crema de branza)

Umpleti foaia de rulada in ordine: gem de capsuni, crema de branza, modelele noastre decupate sau fructele si rulati


Rulada este mult prea complicata?

Next lvl.

O reteta de Chec simpla

Puteti folosi reteta  pandispan cu lamaie

Principiul este acelasi, pandispanul pentru inimimi se va coace primul, va fi decupat, apoi se face aluat pentru pandispanul care vine deasupra