vineri, 9 septembrie 2016

RETETE cu CIUPERCI. CUM se gatesc / prepara CIUPERCILE

Cunoastem zeci de moduri in care putem prepara ciupercile dar pe langa retete cu ciuperci, oare cunoastem si beneficiile consumului de ciuperci?


Ciupercile, au devenit cu adevarat valoroase odata cu descoperirea penicilinei de către Alexander Fleming în 1928. Din acel moment, potentialul ciupercilor de a sintetiza moleculele biologice active, utile într-o gamă largă de terapii clinice, a fost exploatat intens .


Ciupercile uz medicinal

 Ganoderma Lucidum,este cunoscut în chinezăca Ling Zhi (planta spirit). În Japonia antică , Grifola frondosa,se estima ca valoare cu echivalentul greutatii sale în argint , deși beneficii terapeutice semnificative nu au fost demonstrate la om .

în Rusia, valoarea medicinala a ciupercilor, este cunoscuta încă din secolul al 16-lea ;  Aleksandr Soljeniţîn  în 1967 în romanul Cancer Ward (Pavilionul cancerosilor) , face referire la Inonotus obliquus (ciuperca creste pe scoarta de mesteascan, la vest de Urali). Romanul, ajuns clandestin in occident, in ciuda supravegherii stricte careia i-a fost supus autorul, ii aduce lui Soljenitin - Premiul Nobel  din partea Academiei Suedeze  (Deportat intr-un lagar de concentrare si bolnav de cancer, ca si Soljenitin insusi in anii ’50, Oleg – eroul romanului- crede cu toata fiinta lui ca in om exista o putere ascunsa de a iesi invingator din toate incercarile la care e supus. Singura conditie e sa nu te indoiesti nici o clipa de aceasta forta si sa o ajuti, cu libertatea gandului, sa iasa la iveala atunci cand totul pare pierdut)

 Sporii unor varietati de ciuperci sunt utilizati cu success
in tratarea malariei,tinerea sub control a diabetului,
afectiunilor psihice, fiind stiut faptul ca ciupercile sunt
sursă de vitamina D si pot sintetiza vitamine D2(ergocalciferol) ,D4(dihydroergocalciferol) și D1 (Lumisterol + D2)

In perioadele de post sau de pe masa vegetarienilor,
ar trebui sa fie nelipsite din alimentatie, datorita proteinelor de calitate.

 



Cei care tin diete pentru salbit ,includ in alimentatie ciupercile.
Fiind bogate in fibre, ciupercile sunt usor de digerat si contin doar 20 decalorii /100g

Ciupercile nu contin colesterol si intaresc sistemul
imunitar, combat oboseala si astenia, previn bolile
cardiovasculare si cancerul datorita substantelor
active din minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor,
zinc) şi vitamine (B1, B2,B3, B6, B9, C, D, E) În 100
de grame de ciuperci se găsesc aproximativ 2 g
proteine, 300 mg potasiu, 40 micrograme acid folic,
1 mg fier. Ciupercile conţin şi unele substanţe cu
efect antibiotic, recomandate în prevenirea infecţiilor virale.

 
 Cum se prepara  ciupercile !
1- Ciupercile - nu se curata de coaje. Se
taie doar partea din codita carea stat in pamant.
 2. Nu puneti ciupercile pentru a le spala
intr-un vas plin cu apa.Spalati-le rapid subt jet, cu o perie, 
deoarece se comporta ca un burete si absorb foarte multa
apa.
 3- Daca le Prepari  pe gratar, este bine sa asezi ciupercile
dupa ce le-ai spalat pe un prosop de bucatarie , pentru
a absorbi surplusul de apa.
 4- Ciupercile, au multa apa in compozitie, care se evapora
atunci cand le gatesti.
Daca dai focul la mic, vor fierbe in apa lor. Daca dai focul
la mediu sau mare, apa se va evoapora foarte
repede si ciupercile se vor rumeni foarte frumos si vor
avea o aroma intensa.
5- In salate, preparatele cu foietaj ,
ciulama, ciuperci cu maioneza, etc.opareste inainte ciupercile
(1-2 min ) intr-o oala cu apa clocotita in care ai stors
zeama de la o lamaie.
Ciupercile vor ramane albe si vor fi foarte gustoase.