Cum se gatesc/ prepara ciupercile !
Ciupercile sunt singurele legume care lasate la soare cateva ore
inainte de preparare abdorb vitamina D3, vitamina absolut necesara
pentru imunizarea organismului.
1- Ciupercile - nu se curata de coaja. Se
taie doar partea din codita carea stat in pamant.
2. Nu puneti ciupercile pentru a le spala
intr-un vas plin cu apa.Spalati-le rapid subt jet, cu o perie,
deoarece se comporta ca un burete si absorb foarte multa
apa.
3- Daca le Prepari pe gratar, este bine sa asezi ciupercile
dupa ce le-ai spalat pe un prosop de bucatarie , pentru
a absorbi surplusul de apa.
4- Ciupercile, au multa apa in compozitie, care se evapora
atunci cand le gatesti.
Daca dai focul la mic, vor fierbe in apa lor. Daca dai focul
la mediu sau mare, apa se va evoapora foarte
repede si ciupercile se vor rumeni foarte frumos si vor
avea o aroma intensa.
5- In salate, preparatele cu foietaj ,
ciulama, ciuperci cu maioneza, etc.opareste inainte ciupercile
(1-2 min ) intr-o oala cu apa clocotita in care ai stors
zeama de la o lamaie.
Retete
de post cu ciuperci
Supa
crema de ciuperci
Una dintre cele mai bune supa crema, ata pentru
vegetarieni cat si cei care tin post sau diete este Supa crema de ciuperci.
Usor de preparat si foarte gustoasa, supa de ciuperci este si foarte hranitoare
Ingrediente
supa crema de ciuperci
-
Ciuperci 500 gr
-
O telina mica sau ¼ dintr-o telina mare
-
2 morcovi
-
4 dovlecei
(pentru cei care nu sunt la dieta, dovleceii pot fi inlocuiti cu
cartofi)
-
O ceapa mare
-
O legatura verdeta – patrunjel
-
Condimente: sare, piper, chimen ori lamaie sau usturoi, dupa gust
Mod
de preparare –Supa cu ciuperci
Se spala ciupercile, se taie si se
oparesc 1 minut intr-o oala cu apa fierbinte in care s-a stors o lamaie mica
sau ½ lamaie (mare)
Separat se curata, se spala, se taie in
bucatele mici si se pun la fiert legumele. Se fierb radacinoasele ½ de ora, apoi se adauga cepa si dovleceii (
pot fi lasati in coaja) sau cartofii curatati de coaja.
Cand legumele au fiert, se condimenteaza
supa cu sare, piper si dupa gust se pot zdrobi 4- catei de usturoi sau se poate
stoarce o lamaie. Daca condimentati supa de ciuperci cu chimen, puneti doua
linguri de chimen la fiert intr-o cescuta mica de apa. Lasati sa infuzeze 2-3
minute, apoi strecurati apa de pe chimen si adaugati-o peste legumele fierte
inainte de a le blendui (chimenul il aruncati).
Se pastreaza apa de pe legume doar cat
sa acopere legumele. Daca nu tineti post, se adauga smantana sau lapte si se
blenduiesc legumele fierte, la care adaugati o jumatate din cantitatea de
ciuperci. Cealalta cantitate de ciuperci se poate adauga in supa ca atare, fara
a fi blenduite.
Se orneaza supa in farfurie,cu frunze de
patrunjel. Supa poate fi servita si cu crutoane.
Placinta
cu ciuperci
Ingrediente
pentru placinta cu ciuperci:
Foi de placinta
1 kg. ciuperci
200 gr. orez sau soia granule
2 ceape mari, taiate marunt
Optional : 2 morcovi fierti si maruntiti
sau ardei rosu maruntit
O legatura marar
Sare- piper, putin cimbru
Bulion – o lingura
Mod
de preparare placinta cu ciuperci
Spalati ciupercile, oparitile in apa in
care ati stors o lamaie
Fierbeti separat orezul sau granulele de
soia (nu fierbeti bobul de tot, doar pe jumatate, deoarece menirea lui este sa
absoarba surplusul de apa din legumele din placinta). Tocati ciupercile, ceapa, morcovii (fierti),
ardeii, verdeata. Amestecati legumele cu
orezul/soia, o ingura de bullion si condimentati. Cei care nu tin dieta, pot
cali legumele (merg si necalite)
Pregatiti
foile. Ungeti foile cu ulei si presarati pesmet, apoi adaugati
compozitia de ciuperci.
Daca le faceti rulou, puneti 2-3 foi de
placinta; daca nu rulati placinta, puneti jumatate din cantitatea de foi
dedesubt, ungand fiecare foaie cu ulei pentru a nu se lipi intre ele si a fi
crocante, presarati pesmet inainte de a adauga compozitia cu ciuperci, deasupra
puneti cealalta cantitate de foi, la fel ungand fiecare foaie cu ulei
Cei
care nu tin post, pot inlocui orezul/ granulele de soia cu
200 gr cascaval sau branza topita.
Tocana
de ciuperci
Ingrediente
pentru tocana de ciuperci
-ciuperci-un
kg
-doua cepe mari
-ardei rosu
- marar- o legatura
Cei care nu tin post pot adauga carne de
pui dezosata
Cum
se prepara tocana de ciuperci
Se caleste ceapa si ardeiul in putin
ulei sau in apa cu doua linguri de bulion.
Se adauga ciupercile spalate, taiate si
oparite in prealabil in apa cu lamaie si in cazul in care tocana contine carne,
se pune si carnea preparata termic in prealabil (fiarta sau prajita)
Se mai lasa maxim doua minute pe foc
pentru a se intrepatrunde gusturile, se condimenteaza, se adauga verdeata si se
serveste cu mamaliga, muraturi, salata sau ca atare.
Desigur, sunt si alte preparate cu ciuperci de post apreciate cum ar fi: Sarmale cu ciuperci vezi aici reteta
Pentru cei care nu tin post
Ciuperci
cu maioneza
Ingrediente
pentru ciupercile cu maioneza:
500 gr. ciuperci- marime medie
4- 5 linguri maioneza de casa
O legatura patrunjel
Sare, piper, 3 catei mari de usturoi
zdrobiti
Preparare
ciuperci cu maioneza:
-se oparesc ciupercile taiate felii, in
apa fiarta cu lamaie, cca 1 minut
-se prepara maioneza vezi aici retea maioneza de casa
-se toaca verdeata
-se amesteca ciupercile cu maioneza,
sare, piper, usturoi
Ciulama
de ciuperci
Ingrediente
pentru ciulamaua de ciuperci
-1 kg. ciuperci
- piept de pui dezosat
-o cana mare cu lapte
-o ceapa mare
- doua linguri ulei
- o legatura patrunjel
Doua linguri faina
Cum
se prepara ciulamaua de ciuperci
Se oparesc ciupercile taiate felii in
apa fiarta cu lamaie, cca 1 minut
Se caleste carnea de pui intr-o lingura
de ulei. Cand carnea este patrunsa, se adauga ceapa taiata marunt si se lasa pe
foc, pana cand ceapa se celeste.
Se face sosul besamel: intro- cratita,
se caleste faina intr-o lingura de ulei
amestecand continuu, cca 30 secunde. Se aduga laptele peste faina si se fierbe
amestecand continuu cca 5 minute, pana cand se formeaza un sos aprape gros.
Daca sosul are cocoloase, se strecoara printr-o sita, se adauga condimentele,
ciupercile si carnea de pui si se mai lasa pe foc cca 2-3 minute pt. a se
combina aromele. Se adauga usturoiul zdrobit
si verdeata la final.
Cunoastem
zeci de moduri in care putem prepara ciupercile dar pe langa retete cu
ciuperci, oare cunoastem si beneficiile consumului de ciuperci?
Ciupercile, au devenit cu adevarat valoroase odata cu
descoperirea penicilinei de către Alexander Fleming în 1928. Din acel moment,
potentialul ciupercilor de a sintetiza moleculele biologice active, utile
într-o gamă largă de terapii clinice, a fost exploatat intens .
Cum se gatesc/ prepara ciupercile !Ciupercile sunt singurele legume care lasate la soare cateva ore
inainte de preparare abdorb vitamina D3, vitamina absolut necesara
pentru imunizarea organismului.1- Ciupercile - nu se curata de coaja. Setaie doar partea din codita carea stat in pamant.2. Nu puneti ciupercile pentru a le spalaintr-un vas plin cu apa.Spalati-le rapid subt jet, cu o perie,deoarece se comporta ca un burete si absorb foarte multaapa.3- Daca le Prepari pe gratar, este bine sa asezi ciuperciledupa ce le-ai spalat pe un prosop de bucatarie , pentrua absorbi surplusul de apa.4- Ciupercile, au multa apa in compozitie, care se evaporaatunci cand le gatesti.Daca dai focul la mic, vor fierbe in apa lor. Daca dai foculla mediu sau mare, apa se va evoapora foarterepede si ciupercile se vor rumeni foarte frumos si voravea o aroma intensa.5- In salate, preparatele cu foietaj ,ciulama, ciuperci cu maioneza, etc.opareste inainte ciupercile(1-2 min ) intr-o oala cu apa clocotita in care ai storszeama de la o lamaie.
Retete
de post cu ciuperci
Supa
crema de ciuperci
Una dintre cele mai bune supa crema, ata pentru
vegetarieni cat si cei care tin post sau diete este Supa crema de ciuperci.
Usor de preparat si foarte gustoasa, supa de ciuperci este si foarte hranitoare
Ingrediente
supa crema de ciuperci
-
Ciuperci 500 gr
-
O telina mica sau ¼ dintr-o telina mare
-
2 morcovi
-
4 dovlecei
(pentru cei care nu sunt la dieta, dovleceii pot fi inlocuiti cu
cartofi)
-
O ceapa mare
-
O legatura verdeta – patrunjel
-
Condimente: sare, piper, chimen ori lamaie sau usturoi, dupa gust
Mod
de preparare –Supa cu ciuperci
Se spala ciupercile, se taie si se
oparesc 1 minut intr-o oala cu apa fierbinte in care s-a stors o lamaie mica
sau ½ lamaie (mare)
Separat se curata, se spala, se taie in
bucatele mici si se pun la fiert legumele. Se fierb radacinoasele ½ de ora, apoi se adauga cepa si dovleceii (
pot fi lasati in coaja) sau cartofii curatati de coaja.
Cand legumele au fiert, se condimenteaza
supa cu sare, piper si dupa gust se pot zdrobi 4- catei de usturoi sau se poate
stoarce o lamaie. Daca condimentati supa de ciuperci cu chimen, puneti doua
linguri de chimen la fiert intr-o cescuta mica de apa. Lasati sa infuzeze 2-3
minute, apoi strecurati apa de pe chimen si adaugati-o peste legumele fierte
inainte de a le blendui (chimenul il aruncati).
Se pastreaza apa de pe legume doar cat
sa acopere legumele. Daca nu tineti post, se adauga smantana sau lapte si se
blenduiesc legumele fierte, la care adaugati o jumatate din cantitatea de
ciuperci. Cealalta cantitate de ciuperci se poate adauga in supa ca atare, fara
a fi blenduite.
Se orneaza supa in farfurie,cu frunze de
patrunjel. Supa poate fi servita si cu crutoane.
Placinta
cu ciuperci
Ingrediente
pentru placinta cu ciuperci:
Foi de placinta
1 kg. ciuperci
200 gr. orez sau soia granule
2 ceape mari, taiate marunt
Optional : 2 morcovi fierti si maruntiti
sau ardei rosu maruntit
O legatura marar
Sare- piper, putin cimbru
Bulion – o lingura
Mod
de preparare placinta cu ciuperci
Spalati ciupercile, oparitile in apa in
care ati stors o lamaie
Fierbeti separat orezul sau granulele de
soia (nu fierbeti bobul de tot, doar pe jumatate, deoarece menirea lui este sa
absoarba surplusul de apa din legumele din placinta). Tocati ciupercile, ceapa, morcovii (fierti),
ardeii, verdeata. Amestecati legumele cu
orezul/soia, o ingura de bullion si condimentati. Cei care nu tin dieta, pot
cali legumele (merg si necalite)
Pregatiti
foile. Ungeti foile cu ulei si presarati pesmet, apoi adaugati
compozitia de ciuperci.
Daca le faceti rulou, puneti 2-3 foi de
placinta; daca nu rulati placinta, puneti jumatate din cantitatea de foi
dedesubt, ungand fiecare foaie cu ulei pentru a nu se lipi intre ele si a fi
crocante, presarati pesmet inainte de a adauga compozitia cu ciuperci, deasupra
puneti cealalta cantitate de foi, la fel ungand fiecare foaie cu ulei
Cei
care nu tin post, pot inlocui orezul/ granulele de soia cu
200 gr cascaval sau branza topita.
Tocana
de ciuperci
Ingrediente
pentru tocana de ciuperci
-ciuperci-un
kg
-doua cepe mari
-ardei rosu
- marar- o legatura
Cei care nu tin post pot adauga carne de
pui dezosata
Cum
se prepara tocana de ciuperci
Se caleste ceapa si ardeiul in putin
ulei sau in apa cu doua linguri de bulion.
Se adauga ciupercile spalate, taiate si
oparite in prealabil in apa cu lamaie si in cazul in care tocana contine carne,
se pune si carnea preparata termic in prealabil (fiarta sau prajita)
Se mai lasa maxim doua minute pe foc
pentru a se intrepatrunde gusturile, se condimenteaza, se adauga verdeata si se
serveste cu mamaliga, muraturi, salata sau ca atare.
Desigur, sunt si alte preparate cu ciuperci de post apreciate cum ar fi: Sarmale cu ciuperci vezi aici reteta
Pentru cei care nu tin post
Ciuperci
cu maioneza
Ingrediente
pentru ciupercile cu maioneza:
500 gr. ciuperci- marime medie
4- 5 linguri maioneza de casa
O legatura patrunjel
Sare, piper, 3 catei mari de usturoi
zdrobiti
Preparare
ciuperci cu maioneza:
-se oparesc ciupercile taiate felii, in
apa fiarta cu lamaie, cca 1 minut
-se prepara maioneza vezi aici retea maioneza de casa
-se toaca verdeata
-se amesteca ciupercile cu maioneza,
sare, piper, usturoi
Ciulama
de ciuperci
Ingrediente
pentru ciulamaua de ciuperci
-1 kg. ciuperci
- piept de pui dezosat
-o cana mare cu lapte
-o ceapa mare
- doua linguri ulei
- o legatura patrunjel
Doua linguri faina
Cum
se prepara ciulamaua de ciuperci
Se oparesc ciupercile taiate felii in
apa fiarta cu lamaie, cca 1 minut
Se caleste carnea de pui intr-o lingura
de ulei. Cand carnea este patrunsa, se adauga ceapa taiata marunt si se lasa pe
foc, pana cand ceapa se celeste.
Se face sosul besamel: intro- cratita,
se caleste faina intr-o lingura de ulei
amestecand continuu, cca 30 secunde. Se aduga laptele peste faina si se fierbe
amestecand continuu cca 5 minute, pana cand se formeaza un sos aprape gros.
Daca sosul are cocoloase, se strecoara printr-o sita, se adauga condimentele,
ciupercile si carnea de pui si se mai lasa pe foc cca 2-3 minute pt. a se
combina aromele. Se adauga usturoiul zdrobit
si verdeata la final.
Cunoastem zeci de moduri in care putem prepara ciupercile dar pe langa retete cu ciuperci, oare cunoastem si beneficiile consumului de ciuperci?
Ciupercile uz medicinal
Ganoderma Lucidum,este cunoscut în chinezăca Ling Zhi (planta spirit). În Japonia antică , Grifola frondosa,se estima ca valoare cu echivalentul greutatii
sale în argint , deși beneficii terapeutice semnificative nu au
fost demonstrate la om .
în Rusia, valoarea medicinala a ciupercilor, este
cunoscuta încă din secolul al 16-lea ;
Aleksandr Soljeniţîn în 1967 în
romanul Cancer Ward (Pavilionul cancerosilor) , face referire la Inonotus
obliquus (ciuperca creste pe scoarta de mesteascan, la vest de Urali). Romanul,
ajuns clandestin in occident, in ciuda supravegherii stricte careia i-a fost
supus autorul, ii aduce lui Soljenitin - Premiul Nobel din partea Academiei Suedeze (Deportat intr-un lagar de concentrare si
bolnav de cancer, ca si Soljenitin insusi in anii ’50, Oleg – eroul romanului-
crede cu toata fiinta lui ca in om exista o putere ascunsa de a iesi invingator
din toate incercarile la care e supus. Singura conditie e sa nu te indoiesti
nici o clipa de aceasta forta si sa o ajuti, cu libertatea gandului, sa iasa la
iveala atunci cand totul pare pierdut)
Sporii unor
varietati de ciuperci sunt utilizati cu success
in tratarea malariei,tinerea sub control a diabetului,
afectiunilor psihice, fiind stiut faptul ca ciupercile
sunt
sursă de vitamina D si pot sintetiza vitamine
D2(ergocalciferol) ,D4(dihydroergocalciferol) și D1 (Lumisterol + D2)
In perioadele de post sau de pe masa vegetarienilor,
ar trebui sa fie nelipsite din alimentatie, datorita
proteinelor de calitate.
Cei care tin diete pentru salbit ,includ in alimentatie ciupercile.Fiind bogate in fibre, ciupercile sunt usor de digerat si contin doar 20 decalorii /100gCiupercile nu contin colesterol si intaresc sistemulimunitar, combat oboseala si astenia, previn bolilecardiovasculare si cancerul datorita substanteloractive din minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor,zinc) şi vitamine (B1, B2,B3, B6, B9, C, D, E) În 100de grame de ciuperci se găsesc aproximativ 2 gproteine, 300 mg potasiu, 40 micrograme acid folic,1 mg fier. Ciupercile conţin şi unele substanţe cuefect antibiotic, recomandate în prevenirea infecţiilor virale.
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!