sâmbătă, 13 ianuarie 2018

RETETE cu CIUPERCI. CUM se gatesc / prepara CIUPERCILE


 Cum se gatesc/ prepara  ciupercile !
1- Ciupercile - nu se curata de coaje. Se
taie doar partea din codita carea stat in pamant.
 2. Nu puneti ciupercile pentru a le spala
intr-un vas plin cu apa.Spalati-le rapid subt jet, cu o perie, 
deoarece se comporta ca un burete si absorb foarte multa
apa.
 3- Daca le Prepari  pe gratar, este bine sa asezi ciupercile
dupa ce le-ai spalat pe un prosop de bucatarie , pentru
a absorbi surplusul de apa.
 4- Ciupercile, au multa apa in compozitie, care se evapora
atunci cand le gatesti.
Daca dai focul la mic, vor fierbe in apa lor. Daca dai focul
la mediu sau mare, apa se va evoapora foarte
repede si ciupercile se vor rumeni foarte frumos si vor
avea o aroma intensa.
5- In salate, preparatele cu foietaj ,
ciulama, ciuperci cu maioneza, etc.opareste inainte ciupercile
(1-2 min ) intr-o oala cu apa clocotita in care ai stors
zeama de la o lamaie.
Ciupercile vor ramane albe si vor fi foarte gustoase.


Retete de post cu ciuperci
Supa crema de ciuperci
Una dintre cele mai bune supa crema, ata pentru vegetarieni cat si cei care tin post sau diete este Supa crema de ciuperci. Usor de preparat si foarte gustoasa, supa de ciuperci este si foarte hranitoare
Ingrediente supa crema de ciuperci
-         Ciuperci 500 gr
-         O telina mica sau ¼ dintr-o telina mare
-         2 morcovi
-         4 dovlecei  (pentru cei care nu sunt la dieta, dovleceii pot fi inlocuiti cu cartofi)
-         O ceapa mare
-         O legatura verdeta – patrunjel
-         Condimente: sare, piper, chimen ori lamaie  sau usturoi, dupa gust
Mod de preparare –Supa cu ciuperci
Se spala ciupercile, se taie si se oparesc 1 minut intr-o oala cu apa fierbinte in care s-a stors o lamaie mica sau ½ lamaie (mare)
Separat se curata, se spala, se taie in bucatele mici si se pun la fiert legumele. Se fierb radacinoasele  ½ de ora, apoi se adauga cepa si dovleceii ( pot fi lasati in coaja) sau cartofii curatati de coaja.
Cand legumele au fiert, se condimenteaza supa cu sare, piper si dupa gust se pot zdrobi 4- catei de usturoi sau se poate stoarce o lamaie. Daca condimentati supa de ciuperci cu chimen, puneti doua linguri de chimen la fiert intr-o cescuta mica de apa. Lasati sa infuzeze 2-3 minute, apoi strecurati apa de pe chimen si adaugati-o peste legumele fierte inainte de a le blendui (chimenul il aruncati).
Se pastreaza apa de pe legume doar cat sa acopere legumele. Daca nu tineti post, se adauga smantana sau lapte si se blenduiesc legumele fierte, la care adaugati o jumatate din cantitatea de ciuperci. Cealalta cantitate de ciuperci se poate adauga in supa ca atare, fara a fi blenduite.
Se orneaza supa in farfurie,cu frunze de patrunjel. Supa poate fi servita si cu crutoane.

Placinta cu ciuperci
Ingrediente pentru placinta cu ciuperci:
Foi de placinta
1 kg. ciuperci
200 gr. orez sau soia granule
2 ceape mari,  taiate marunt
Optional : 2 morcovi fierti si maruntiti sau ardei rosu maruntit
O legatura marar
Sare- piper, putin cimbru
Bulion – o lingura
Mod de preparare placinta cu ciuperci
Spalati ciupercile, oparitile in apa in care ati stors o lamaie
Fierbeti separat orezul sau granulele de soia (nu fierbeti bobul de tot, doar pe jumatate, deoarece menirea lui este sa absoarba surplusul de apa din legumele din placinta).  Tocati ciupercile, ceapa, morcovii (fierti), ardeii, verdeata.  Amestecati legumele cu orezul/soia, o ingura de bullion si condimentati. Cei care nu tin dieta, pot cali legumele (merg si necalite)
Pregatiti foile. Ungeti foile cu ulei si presarati pesmet, apoi adaugati compozitia de ciuperci.
Daca le faceti rulou, puneti 2-3 foi de placinta; daca nu rulati placinta, puneti jumatate din cantitatea de foi dedesubt, ungand fiecare foaie cu ulei pentru a nu se lipi intre ele si a fi crocante, presarati pesmet inainte de a adauga compozitia cu ciuperci, deasupra puneti cealalta cantitate de foi, la fel ungand fiecare foaie cu ulei
Cei care nu tin post, pot inlocui orezul/ granulele de soia cu 200 gr cascaval sau branza topita.

Tocana de ciuperci
Ingrediente pentru tocana de ciuperci
-ciuperci-un kg
-doua cepe mari
-ardei rosu
- marar- o legatura
Cei care nu tin post pot adauga carne de pui dezosata
Cum se prepara tocana de ciuperci
Se caleste ceapa si ardeiul in putin ulei sau in apa cu doua linguri de bulion.
Se adauga ciupercile spalate, taiate si oparite in prealabil in apa cu lamaie si in cazul in care tocana contine carne, se pune si carnea preparata termic in prealabil (fiarta sau prajita)
Se mai lasa maxim doua minute pe foc pentru a se intrepatrunde gusturile, se condimenteaza, se adauga verdeata si se serveste cu mamaliga, muraturi, salata sau ca atare.

Desigur, sunt si alte preparate cu ciuperci de post apreciate cum ar fi: Sarmale cu ciuperci vezi aici reteta  

Pentru cei care nu tin post
Ciuperci cu maioneza
Ingrediente pentru ciupercile cu maioneza:
500 gr. ciuperci- marime medie
4- 5 linguri maioneza de casa
O legatura patrunjel
Sare, piper, 3 catei mari de usturoi zdrobiti
Preparare ciuperci cu maioneza:
-se oparesc ciupercile taiate felii, in apa fiarta cu lamaie, cca 1 minut
-se prepara maioneza vezi aici retea maioneza de casa 
-se toaca verdeata
-se amesteca ciupercile cu maioneza, sare, piper, usturoi

Ciulama de ciuperci
Ingrediente pentru ciulamaua de ciuperci
-1 kg. ciuperci
- piept de pui dezosat
-o cana mare cu lapte
-o ceapa mare
- doua linguri ulei
- o legatura patrunjel
Doua linguri faina
Cum se prepara ciulamaua de ciuperci
Se oparesc ciupercile taiate felii in apa fiarta cu lamaie, cca 1 minut
Se caleste carnea de pui intr-o lingura de ulei. Cand carnea este patrunsa, se adauga ceapa taiata marunt si se lasa pe foc, pana cand ceapa se celeste.

Se face sosul besamel: intro- cratita, se caleste  faina intr-o lingura de ulei amestecand continuu, cca 30 secunde. Se aduga laptele peste faina si se fierbe amestecand continuu cca 5 minute, pana cand se formeaza un sos aprape gros. Daca sosul are cocoloase, se strecoara printr-o sita, se adauga condimentele, ciupercile si carnea de pui si se mai lasa pe foc cca 2-3 minute pt. a se combina aromele. Se adauga usturoiul zdrobit  si verdeata la final.


Cunoastem zeci de moduri in care putem prepara ciupercile dar pe langa retete cu ciuperci, oare cunoastem si beneficiile consumului de ciuperci?



Ciupercile, au devenit cu adevarat valoroase odata cu descoperirea penicilinei de către Alexander Fleming în 1928. Din acel moment, potentialul ciupercilor de a sintetiza moleculele biologice active, utile într-o gamă largă de terapii clinice, a fost exploatat intens .


Ciupercile uz medicinal

 Ganoderma Lucidum,este cunoscut în chinezăca Ling Zhi (planta spirit). În Japonia antică , Grifola frondosa,se estima ca valoare cu echivalentul greutatii sale în argint , deși beneficii terapeutice semnificative nu au fost demonstrate la om .

în Rusia, valoarea medicinala a ciupercilor, este cunoscuta încă din secolul al 16-lea ;  Aleksandr Soljeniţîn  în 1967 în romanul Cancer Ward (Pavilionul cancerosilor) , face referire la Inonotus obliquus (ciuperca creste pe scoarta de mesteascan, la vest de Urali). Romanul, ajuns clandestin in occident, in ciuda supravegherii stricte careia i-a fost supus autorul, ii aduce lui Soljenitin - Premiul Nobel  din partea Academiei Suedeze  (Deportat intr-un lagar de concentrare si bolnav de cancer, ca si Soljenitin insusi in anii ’50, Oleg – eroul romanului- crede cu toata fiinta lui ca in om exista o putere ascunsa de a iesi invingator din toate incercarile la care e supus. Singura conditie e sa nu te indoiesti nici o clipa de aceasta forta si sa o ajuti, cu libertatea gandului, sa iasa la iveala atunci cand totul pare pierdut)

 Sporii unor varietati de ciuperci sunt utilizati cu success
in tratarea malariei,tinerea sub control a diabetului,
afectiunilor psihice, fiind stiut faptul ca ciupercile sunt
sursă de vitamina D si pot sintetiza vitamine D2(ergocalciferol) ,D4(dihydroergocalciferol) și D1 (Lumisterol + D2)

In perioadele de post sau de pe masa vegetarienilor,
ar trebui sa fie nelipsite din alimentatie, datorita proteinelor de calitate.

 
Cei care tin diete pentru salbit ,includ in alimentatie ciupercile.
Fiind bogate in fibre, ciupercile sunt usor de digerat si contin doar 20 decalorii /100g
Ciupercile nu contin colesterol si intaresc sistemul
imunitar, combat oboseala si astenia, previn bolile
cardiovasculare si cancerul datorita substantelor
active din minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor,
zinc) şi vitamine (B1, B2,B3, B6, B9, C, D, E) În 100
de grame de ciuperci se găsesc aproximativ 2 g
proteine, 300 mg potasiu, 40 micrograme acid folic,
1 mg fier. Ciupercile conţin şi unele substanţe cu
efect antibiotic, recomandate în prevenirea infecţiilor virale.