duminică, 10 iulie 2016

Cum scap de hemoroizi - PRUNELE USCATE

Alimetatia bogata in carne, consumul insuficient de fibre, statul pe scaun foarte mult timp, comoditatea si lipsa miscarii sau dimpotriva ridicarea de greutati mari, pot fi cauze  care provoaca afectiuni ale colonului, constipatie, hemoroizi. Unul dintre remediile naturiste folosite si astazi cu success, este consumul de prune uscate: 7-8 prune puse de seara intr-un bol cu apa la hidratat si consumate dimineata, pe stomacul gol.



Atât pruna proaspătă, cât şi cea uscată conţin doi fitonutrienţi unici, denumiţi neoclorogenic şi acid clorogenic, care au calităţi antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane. De asemenea, fenolii, alţi compuşi benefici din prune, protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman.

Un alt avantaj al consumului de prune îl reprezintă faptul că sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbţie a fierului.







-Prunele uscate sunt o sursa bogata de vitamine - A, C si grupul B, si minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, seleniu si fier. 
-De asemenea, prunele uscate ofera organismului o buna doza de fibre care potolesc foamea si o amana pentru mai multe ore.
-Ca mai toate fructele si legumele de culoare inchisa, de fapt, o culoare intermediara, intre indogo si negru si visiniul cel mai inchis, si prunele au in compozitia lor resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum.

Resveratrolul, o substanta antitumorala, incetineste, cu pana 50%, inmultirea celulelor cancerigene sau poate chiar sa le si opreasca, stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun.

-Consumate zilnic, in portii mici, prunele uscate imbunatatesc digestia si te pot ajuta sa si slabesti, cu conditia sa nu faci abuz. Excesul de prune uscate iti poate aduce kilograme in plus din cauza continutului ridicat de zahar si calorii.

-Prunele uscate, simple sau in combinatie cu alte alimente, scad riscul de cancer gratie resveratrolului din compozitie. -Antioxidantii din prunele uscate contribuie la sporirea productiei de colagen, substanta care mentine sanatatea si elasticitatea pielii.

-Prunele uscate consumate regulat, cat mai de timpuriu, in viata, te ajuta sa ai oase puternice si sa previi osteoporoza. -Vitaminele si mineralele din continutul prunelor uscate intaresc imunitatea si te ajuta sa tii la distanta bolile cauzate de virusuri. In plus, prunele uscate te ajuta sa ai o glicemie echilibrata si nivel scazut al colesterolului "rau".

-Printre alte beneficii ale acestor fructe uscate, dar nu si afumate, mai sunt de amintit si ca trateaza anemia si imbunatatesc functiile ficatului, pancreasului si rinichilor, scad aciditatea gastrica si oboseala, incetinesc procesul de imbatranire. Ca sa profiti de multitudinea antioxidantilor, nu decoji niciodata prunele.

-Daca esti obosit si stresat si-ti doresti ceva dulce, atunci serveste-te cu o mana de prune uscate.







Beneficiile consumului de prune

Enumerăm în cele ce urmează 10 beneficii ale consumului de prune:

  1. Stimulează memoria - Ştiai că dacă mănânci cel puţin trei prune pe zi, antioxidanţii puternici din acestea te ajută să elimini celulele deteriorate care îţi afectează memoria?
     
  2. Ideale la dietă - Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice dietei tale. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi. Poţi să arzi caloriile din prune foarte uşor: înotând 4-5 minute elimini 30 de calorii.
     
  3. Previn bolile de inimă - Prunele sunt foarte sărace în grăsimi, fiecare fruct conţine mai puţin de 0,2 grame. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului.
     
  4. Sunt pline de carbohidraţi buni - Dacă dieta pe care o ţii interzice consumul de carbohidraţi, prunele pot fi printre puţinele fructe pe care le poţi consuma.
    Atenţie însă! Prunele uscate au o concentraţie mare de carbohidraţi care stimulează pancreasul să secrete insulină, aşa că limitaţi-vă la a consuma prune proaspete, dacă nu vreţi să aveţi probleme cu glicemia şi un risc crescut de a face diabet.
     
  5. Bogate în vitamina C - Prunele sunt o sursă bună de vitamina C, fiecare fruct conţine 7% din aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un antioxidant, aşa că îţi poate apăra celulele de o posibilă degradare.
    Vitamina C ajută la producerea carnitinei, un produs sintetizat din aminoacizii lizina şi metionina care joacă un rol important în metabolismul celulelor vii, în descompunerea ţesutului adipos şi în transformarea lui în energie.
     
  6. Te fereşte de cancer - O prună de dimensiuni medii conţine 113 mg de potasiu, mineral ce ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Dacă acest lucru nu v-a convins, pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer.
     
  7. Benefice pentru oase - Prunele conţin şi vitamina A, iar un singur fruct conţine 8 % din aportul zilnic de vitamina, despre care este recunoscut faptul că promovează refacerea şi creşterea oaselor.
     
  8. Combat anemia - Mecanismul prin care prunele combat anemia şi previn reapariţia acesteia nu este legat de conţinutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.
     
  9. Tratează constipaţia - Numeroşi factori favorizează această problemă din ce în ce mai des întâlnită printre adulţi, precum: sedentarismul, alimentaţia săracă în fructe şi legume crude, consumul predominant de carne, lipsa sportului etc.

    Consumul de prune ajută în prevenirea şi tratarea constipaţiei, o porţie de prune la 2-3 zile, de preferabil după-amiaza, fiind recomandată graţie conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, care au acţiune benefică asupra intestinului, stimulând tranzitul intestinal şi conferind astfel un efect laxativ.
     
  10.  Previn diabetul - Diabetul se caracterizează prin tulburări ale metabolismului glucozei şi variaţiile acesteia în sânge. Deşi au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei şi previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucid.



Atenţie! Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de diabet zaharat pentru că au o concentraţie ridicată de glucide, dar în schimb se pare că prunele uscate ajută în cura de slăbire. De asemenea, consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi.