Cine nu stie cat de buni sunt cartofii prajiti crocanti
si moi in interior, cu branza sau mujdei de usturoi? Un ou ochi deaspura si
gata festinul!
Inainte vreme, erau ceaunele. Toti aveam acasa un tuci
plin pe jumatate plin cu ulei, in care
prajeam cartofii. Cand nu mai era suficient ulei, se complecta direct peste
uleiul existent in ceaun.
Cam asa cum se procedeaza astazi, la fast-food.
Si acum sa va spun cum procedam sa ne iasa cartofii moi in
interior si crocanti
1- Ceaunul
obligatoriu (in tigaie, nu ies asa)
2- Capac
pentru ceaun
3- Cartofi
curatati, spalati, taiati
4- Ulei
– minim un sfert de tuci plin cu ulei
5- Lasati
uleiul sa se incinga- cand ati pus un cartof si sfaraie, este gata – puteti pune
cartofi cam pana la jumatatea ceaunului.
6- Puneti
capacul peste cartofi – este momentul in care cartofii se inabuse , devin moi
dar se si prajesc la exterior . Lasati minim 4-5 minute capacul pus.
7- Cand
s-au inmuiat, folosind paleta, intoarceti cartofii tinanad cu o mana de ceaun,
sa nu se rastoarne.
8- Daca
s-au inmuiat, nu mai puneti capacul - lasatii sa prinda crusta
Pana se prajesc, luati de cititi... "Istoria cartofilor parjiti "
Prima datare a cartofilor prajiti, s-a facut cu ocazia unui dineu oferit de Thomas Jefferson la Casa Albă în 1802.
Expresia ‘’Fried’’ apare pentru prima dată în print în limbaengleză în1856 in indrumarul lui E Warren -Cookery for Maids of All Work
În secolul al 20-lea , termenul ‘’fried’’ a fost folosit în sensul de "prăjit" ,pentru alte alimente , cum ar fi inele de ceapa sau pui .
De fapt, cine isi disputa
originea cartofilor prajiti?
Se pretinde că cartofii prajiti isi au originea în Belgia .
Insa exista o disputa intre Belgia si Franta vsv. de origine.
Francezii pretend ‘’cartofii prajiti’’ca fiind doar asimiliati de catre Belgieni.
Jurnalistul belgian Jo Gérard, susține că un manuscris din 1781 spune:‘’cartofii au fost prăjit în ulei înainte de 1680 în valea Meuse ( azi Belgia) Locuitorii din Namur , Andenne , și Dinant care pescuiau in Meuse ,prajeau pestii mici . Când râul îngheța și pescuitul devenea anevoios ,tăiau cartofi în formă de pești mici și ii prajeau’’. Gérard nu a publicat
manuscrisul care face această afirmație , care , chiar dacă este adevărata, nu corespunde teriilor francezilor , ce pretend altfel:‘’cartoful nu a ajuns în regiune până în jurul anului 1735.
Având în vedere condițiile economice din secolul XVIII, este absolutde neconceput ca un țăran ar fi dedicat cantități mari de grăsime pentrugătit cartofi. Cel mult erau perpeliti într-o tigaie’’.Unii oameni cred că termenul de "French" a fost introdus atunci când soldații britanici și americani au ajuns în Belgia în timpul primului războimondial și au gustat cartofi prajiti belgieni . Se presupune că i-au numit
"French" dupa limba locală și oficială al Armatei Belgiene la acel moment,termenul "cartofii prăjiți‘’ devenind popular . Dar, de fapt termenul a fostdeja folosit în America mult mai devreme . In 1899 , într-un articol din
Good Housekeeping care face referire la "Kitchen Economy in France" "Perfecțiunea cartofilor pai , se datorează în principal faptului ca se utilizează multa grasime " .
O specialitate cu cartofi prajiti , curry, ketchup , ceapa tocata, estepopular în Țările de Jos .
Fries ,sunt foarte populari în Belgia , unde sunt cunoscuti ca frieten(în olandeză ) sau frites ( în limba franceză ) , și Țările de Jos , unde sunt cunoscuti ca Patat în nord și în sud ,
friet . În Belgia , cartofii prajiti sunt vânduti în magazine numite friteries ( franceză ) , frietkot ( olandeză ) ,
friet . În Belgia , cartofii prajiti sunt vânduti în magazine numite friteries ( franceză ) , frietkot ( olandeză ) ,
sau Frittüre ( germană ) . Acestia sunt serviti cu o mare varietate desosuri belgiene și mâncati fie ca atare sau cu alte gustari , cum ar fi fricandelle sau burgeri . În mod tradițional , cartofi prajiti sunt servitiîntr-un cornet de frites
(franceză) , frietzak / fritzak ( olandeză ) , sau
(franceză) , frietzak / fritzak ( olandeză ) , sau
Frittentüte ( germană ) , un con de carton alb , apoi înveliti în hârtie , la care se adauga o lingura de sos ( maioneza). Acestia pot fi , de asemenea, serviti cu alte produse de fast-food, cum ar fi frikandel / fricadelle , gehaktbal / Boulet (chiftele ) sau kroket / crochete .
În Țările de Jos , cartofii prajiti sunt vânduti la snack-baruri
In Regatul Unit , feliile de cartofi se taie mult mai groase , de obicei între 10 și 15 mm. Deoarece raportul suprafață- volum este mai mic , au unconținut de grăsimi mai mic, la prajit. " chipsurile " britanice, sunt diferite de ceea ce americanii numesc chips-uri . Ele sunt fierte de două ori , o dată la o temperatură relativ scăzută pentru a găti cartofii , iar apoi la o temperatură mai mare, ceea ce le face crocante la exterior și pufos pe interior . In Marea Britanie , chips-urile sunt parte din popularul fast-food pește cu chips-uri . În Midlands , Nordul Angliei și Scoția , chips-urile batute sunt de asemenea populare . Primele cipsuri in Marea Britanie, au
fost mentionate in Tommyfield -Piața Oldham în 1860. O placă albastră ,marchează originea magazinului de pește și cips-uri și industria fast-food din Marea Britanie .
În Scoția , chips-urile au fost mentionate ca fiind vândute în Dundee,1870, de care imigrantii belgiani . Desi cartofi prăjiți erau deja un de mâncare popular în majoritatea țărilor Commonwealth , stilul subțire de cartofi prajiti o fost popularizat de către marile lanțuri americane de
fast-food "Frites Pommes" , " frites " ( franceză) , sau " frieten " ( olandeză ) a devenit gustarea naționala și o parte substanțială din mai multe feluri de mâncare naționale, cum ar fi Moules - frites sau Steak - frites .
În Franța și în alte țări francofone , cartofi prăjiți sunt : pommes de terre, oficial frites , dar mai frecvent Pommes frites , Patates frites , sau pur și simplu frites . Cuvântul " Eghileti " sau ‘’allumettes’’ este utilizat atunci când cartofii prăjiți sunt foarte mici și subțiri .
Povestea , sustine că cartofii prăjiți au fost inventati de vânzătorii ambulanți de pe podul Pont Neuf din Paris în 1789, chiar înainte de izbucnirea revoluției franceze . Cu toate acestea , există o referință în
Franța pe la 1775 la " câteva bucăți de cartofi prajit " și la" cartofi prăjiți " Le Moyne Des Essarts, Nicolas-Toussaint
Intr-un manuscris în mână lui Thomas Jefferson ( circa 1801-1809 ) acesta sustine ca rețeta vine de la bucătar său francez , Honoré Julien .
In 1813 , cartofi pai, apar în cărțile de bucate americane .
În Spania , cartofi prăjiți sunt numiti PATATAS fritas sau papas fritas .
O altă formă comună , în care cartofii sunt tăiate în forme neregulate și asezonate cu un sos de roșii picant , se numește PATATAS bravas .
Se speculeaza ca produsul să fi fost inventat în Spania , prima țară europeană în care cartoful a apărut prin coloniile din Lumea Nouă din care sa răspândit în restul țării și în Țările de Jos spaniole , care au devenit Belgia mai bine de un secol mai târziu .
Profesorul Paul Ilegems , curator la Frietmuseum din Bruges, Belgia ,
consideră că Sfânta Tereza de Avila, a prajit prima data cartofii(Ilegems, Paul (1993). De Frietkotcultuur -in Dutch. Loempia)
Acest anunţ a fost făcut cu
câteva zile înainte de lansarea celei de-a patra ediţii a "Săptămânii
cartofilor prăjiţi", care se va desfăşura între 1 şi 7 decembrie, 2014, pe
parcursul căreia "cornete de cartofi prăjiţi" vor fi distribuite
gratuit în faţa magazinelor, gheretelor şi tonetelor ("fritkos", în
olandeză) care vând acest produs în regatul belgian. 96% dintre familiile belgiene includ acest
preparat cel puţin o dată pe lună în meniul lor
cate calorii are 100 gr. cartofi prajiti?
Cartofi
Prajiti 100 gr
|
|
calorii
|
319
|
proteine
|
4
|
lipide
|
17
|
carbohidrati
|
38
|
fibre
|
4
|
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!