Cum a ajuns vinul Rose / Roze in topul vinurilor de colectie?
Topul Vinurilor - Roze - Vin de colectie
In lumea Somelierilor se spune ca Vinul Rose este Vinul Nehotaratilor! Eu asi spune ca vinul roze este preferatul femeilor.
Rosé-ul se face din aceleasi soiuri de strugure din care
se face si vinul rosu (merlot, pinot noir, cabernet sauvignon). Coaja
strugurelui e cea care da culoare sucului, si in cazul vinului rosé,
intensitatea culorii variaza in functie de perioada de expunere a cojilor de
strugure in must, spun cei de la "Vinuri Povestite"
Asa se explica de ce, sampania nu e rosie, desi se face
dintr-un amestec de doua soiuri de struguri rosii (pinot noir si pinot meunier)
si un soi de strugure alb (chardonnay). La vinificarea strugurilor rosii pentru
sampanie, principala preocupare e ca mustul si coaja strugurelui sa nu ajunga
in contact.
In Champagne, grija pentru a obtine un must alb, merge pana la a
culege strugurii pinot noir in ladite cu fundul gaurit pentru ca sucul rezultat
din strugurii zdrobiti de propria greutate sa nu stea in contact cu coaja si sa
se pateze, devenind rosé.
Cercetătorii italieni au descoperit că strugurii albi
conţin aceiaşi pigmenţi care dau culoare vinului roşu şi spun că, de fapt,
vinul alb nu ar exista.
Prezenţa acestor pigmenţi, numiţi antocieni, ar putea
explica motivul pentru care producătorii de vin ce folosesc struguri albi sunt
uneori luaţi prin surprindere când băutura îmbuteliată de ei are o tentă roz.
Antocienii sunt prezenţi în coaja bobului de strugure,
iar în combinaţie cu alţi compuşi chimici sunt responsabili, în cea mai mare
parte, de producerea culorii vinului.
Culoarea vinului depinde de aciditatea sa (nivelul pH-ului,
n.r.), antocienii colorând licoarea în roşu atunci când aciditatea este mare.
Într-o soluţie alcalină, antocienii colorează lichidul în albastru.
descoperirea poate oferi o explicaţie pentru acele vinuri
care ar trebui să fie albe, dar ajung să aibă o tentă roz, precum vinul rosé.
Marinela Vasilica Adelean are 31 de ani, stabilita de
peste 15 ani in Italia, este declarata in acest an ca fiind cel mai bun
somelier al Romaniei.
Doamna Vinului, Marinela Vasilica Ardelean, a inbinat Gastronomia
Italiana si Vinurile Romanesti intr-o carte propunandu-si astfel sa incurajeze
productia Vinului Premium.
Astfel, a aparut un ghid care reuneşte cele mai bune
vinuri din România şi Republica Moldova. Pentru acest catalog, autoarea a
vizitat aproape toate cramele din cele două ţări şi a degustat aproximativ
3.000 de vinuri, din care a selecţionat aproape 250. În acest volum, Marinela
Vasilica Ardelean a descris şi clasificat 214 vinuri, acordand şanse egale
tuturor cramelor, indiferent că este vorba despre crame mici, aflate la început
de drum, sau imperii de sute de hectare şi având în spate o tradiţie de câteva
secole.
„Cartea vinurilor româneşti” este un catalog complex de
cunoaştere şi clasificare a vinurilor de top din România şi Republica Moldova.
Topul
vinurilor rose de 4 şi 5 stele, după regiuni:
Dobrogea:
- Ravak Fetească Neagră Rose, 2014 Domeniul Vlădoi - 4
stele
Moldova:
- Busuioacă de Bohotin, 2014 Crama Avereşti - 4 stele
- Epicentrum Rose, 2014 Crama Gîrboiu - 5 stele
Muntenia:
- Fetească Neagră Roze, 2014 Crama Basilescu - 4 stele
- Blaufraenkisch Rose, 2014 Lacerta - 4 stele
Oltenia:
- Rose, 2014 Crama Cepari - 4 stele
- Rose negru de Drăgăşani, 2014 Crama Bauer - 4 stele
- Vinul Principelui Rose, 2014 Domeniile Vînju Mare - 4 stele
Moldova:
- Cabernet Sauvignon Rose, 2014 F' autor - 4 stele
- Surori, 2014 Gitana Winery - 4 stele
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina ta facebook. Multumesc!
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina ta facebook. Multumesc!