joi, 19 ianuarie 2017

ULEI de MASLINE presat la rece. Beneficii si mod de folosire

De ce este rcomandat uleiul de masline? Care sunt beneficiile consumului uleiului de masline preset la rece si de ce este bine sa-l consumam crud, in salate si nu prepatrat termic pentru prajire?



Continutul ridicat de acizi grasi monosaturati  si continutului ridicat de antioxidanti aflati in uleiul de masline previn aparitia bolilor de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rau") in timp ce creste nivelul de colesterol HDL (colesterolul "bun").

Uleiul de masline, este singurul ulei natural care contine o cantitate atat de mare de acid monosaturat!

Desi este recomandat pentru a fi folosit in prepararea salatelor sau pentru hidratarea parului si  pielii, totusi, temperature de ardere a uleiului de masline extra-virgin, este mai joasa comparativ  cu cea a uleiului de floarea soarelui, a celui de cocos sau  celui de porum si palmier.

Punctul de ardere al uleiului, este atunci cand acesta fumega incepand sa descompuna etanol si acroleina , eliberand radicali liberi considerati a fi foarte nocivi pentru organism. Un ulei care ajunge la punctual de ardere isi pierde valorile nutritionale.

Cum punctual de ardere este diferit functie de plantele din care a fost extras si gradul de rafinare, ca regula generala, uleiurile presate la rece (nerafinate) nu se prepara termic deoarece aduc un aport nutrițional semnificativ organismului doar in stare crudă datorita grasimilor „sanatoase” si odată puse pe foc grasimile polinesaturate devin toxice , avand  punctul de ardere cel mai scazut.  In supe sau in preparatee gatite, uleiul preset la rece se adauga doar  dupa ce preparatul a fost luat de pe foc.


Alune
221°C  (punct de ardere)
Arahide
232°C
Avocado
271°C
Canepa
165°C
Cocos
232°C
Floarea soarelui
232°C
Masline rafinat
242°C
Masline extra-virgin
207°C
Macadamia
210°C
Migdale
216°C
Nuci
204°C
Palmier
235°C
Palmier rosu
235°C
Porumb
232°C
Rapita
204°C
Seminte de dovleac
160°C
Seminte de struguri
216°C
Soia
238°C
Susan
232°C


Povestea Uleiului de Masline 

Măslinul este pomenit în Biblie mai mult de 40 de ori, fiind unul dintre cei dintâi arbori amintiţi în Sfânta Scriptură.

După ce Potopul lui Noe încetează, prima frunză pe care o aduce porumbelul de pe pământ este frunza de măslin, lucru după care Noe cunoaşte că apele au scăzut. Untdelemnul de măslin este considerat untura Orientului. Măslinele sunt mâncate fie fierte în ulei, fie conservate (murate). De cele mai multe ori un măslin dă până la 100-150 litri de ulei. În Palestina, fără pâine şi ulei săteanul nu poate trăi, folosindu-l chiar şi la iluminat. La serviciul divin de la Cortul Sfânt, în afară de luminat, untdelemnul servea şi la ars în candelă, precum şi la ungerea sacră a regilor, profeţilor, preoţilor. Nu rareori este întrebuinţat şi la vindecarea rănilor. Se dădea cu el pe cap, ca simbol al curăţeniei totale.



La raccolta delle olive - Luigi Bechi




Termenul de valabilitate al uleiului de măsline este limitat la cca 3 ani. El se păstrează la temperatura de + 8° C. 

Când se prepară Sfântul şi Marele Mir, toată cantitatea de ulei va fi ţinută la temperatura de 15-20° C, în jur de 48 ore pentru fluidificare.
 
Paintings Reproductions Sargent, John Singer Capri Girl aka Among the Olive Trees, Capri


 Homer numea uleiul de măsline “lichidul de aur”. A fost medicament, substanţa magică, sursă inepuizabilă de fascinaţie şi uimire; asemănător vinului, nu există două tipuri de ulei de măsline la fel. Fiecare tip este influenţat de sol, climă, soi, vârstă, metode de obţinere. Originea culturilor de măslin se pierde în negura vremii. O ipoteză spune că măslinul s-ar fi născut în vremurile preistorice, în sudul Asiei, de unde s-ar fi extins în Australia şi spre Grecia. Alte teorii indică bazinul mediteranean ca loc de origine a măslinului. O altă teorie spune că ar proveni din Etiopia.





Andrea Previtali, The Virgin and Child with a Shoot of Olive

 Ierusalimul era vestit pentru culturile de măslin, aşa-numitul Muntele Măslinilor cu grădina Ghetsimani, care în traducere românească înseamnă “teasc de untdelemn”. Aceasta este grădina mult iubită şi de Mântuitorul, Care foarte des venea aici să se roage şi unde, de altfel a fost şi prins. Încă şi astăzi sunt aici un număr de măslini foarte bătrâni, despre care tradiţia spune că ar fi chiar din acei sub care Domnul se ruga.

'albanian olive gatherers' by john singer sargent painting

 Cel mai bun şi mai fin ulei se obţine din măsline încă necoapte. De  aceea pentru a nu se rupe crengile proaspete, măslinele nu se culeg cu mâna.

 În legiuirile casnice ale lui Moise se porunceşte anume să nu se scuture măslinul de tot. “Când vei bate măslinul tău, să nu te întorci să culegi rămăşiţele, ci lasă-le străinului, orfanului şi văduvei” (Deuteronom 24, 20).

 
olive-picking-at-kechrya-yvonne-ayoub

Credinţa că uleiul de măsline conferă putere şi tinereţe era răspândit în întreaga lume antică. În Egipt, Grecia şi Roma se întrebuinţa foarte mult atât în scopuri medicinale, cât şi cosmetice.