https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

22 ianuarie 2023

Furnicile care fac miere - Gradina Zeilor



Unul dintre cele mai spectaculoase Trasee de Maraton din lume, este Garden of the Gods din  Colorado Springs. Anul acesta, maratonul va ajunge la a 39-a editie.






Acesta, este declarat ca fiind unul ditre cele mai dificile trasee din regiune; dificultatea sa , compenseaza cu frumusetea si unicitatea regiunii.





Pe portiunea inclinata de la Manitou Springs,   se antreneaza atat sportivii olimpici cat si personalul militar. Panta, urca pana la 2000 m,  pe  o  lungime de aproximativ  1 km





Formatiunile geologice prezente in parc , s-au format de-a lungul unei falii cu milioane a ani în urma, datorita proceselor de eroziune.  Zona a fost populata de indigeni (Ute, Comanche, Apache , Kiowa , Shoshone , Cheyenne , Pawnee și oameni Lakota) Primele datari ale prezentei omului in zona, fiind stabilite  in perioada 1330 î.Hr.






Intr-o prima faza, zona s-a numit  Red Rock Corral. In 1859, cei care explorau zona  au numit-o ‘’Gradina Zeilor’’  În 1879 Charles Elliott Perkins , a cumpărat 480 de hectare de teren care a inclus o porțiune a  Garden of the Gods. Mai tarziu, în 1909 ,  famlia Perkins  a donat terenul  orasului Colorado  , cu mentiunea ca acesta sa devina  parc public.




In 1995, Garden of the Gods ,a fost deschis vizitatorilor. 





Resursele biologice, geologice, clima si peisajul au facut din  Garden of the Gods o zona extrem de vizitata.








In 1878, in Garden of the Gods,  au fost gasite urmele unei specii de dinozaur  Theiophytalia Kerri





Alaturi de cerbi , mufloni și  vulpi, Garden of the Gods, adaposteste 130 de specii de pasari.



Alta specie specifica zaonei, este - furnica de miere! 





Da, ati auzit bine. Nu doar albinele produc miere. Aceasta specie de furnici, se comporta  ‘’administreaza’’ in interiorul coloniei de furnici, asemeni albinelor intr-un stup. Exista furnici specializate ce indeplinesc anumite roluri.
 


Exista furnici "culegatoare" care aduc in colonie substante dulci si isi hranesc surorile.
 
Spre deosebire de albine, furnicile nu stocheaza in faguri surplusul de hrana ci in abdomene.
In interiorul coloniei de furnici, exista furnici ale caror trupuri sunt folosite ca "depozit" de miere si care, in periode de lipsa de hrana, ofera surorilor lor prin regurgitare "mierea" din abdomenul lor.



Oriunde ne-am afla, natura ne surprinde .  Mergem peste tot cu maşina. Mâncăm mâncare pre-procesată. Ne antrenăm în sali inchise, unde sunt atâtea alte atracţii. Stimulii artificiali, ne pot face sa supravietuim dar nu sa traim cu adevarat, sa ne bucuram de natura, de viata. Alergam,  fara sa ne facem timp sa ne bucuram de lucruri simple!