sâmbătă, 4 aprilie 2015

Salcia- simbol al Sărbătorii Floriilor


Denumirea latina a salciei plangatoare , este  Salix babylonica,  in engleza "babylonica" , precum si denumirile comune "Babylon willow"(salcia babilon) sau "Babylon weeping willow"(salcia plangatoare babilon)- se pare ca deriva chiar din psalmul "La râul Babilonului" cântat în Postul Mare
Ivan Glazunov. 'Crucify Him!'

 

  

 

 

  

 

 

 

Prima atestare documentara a sarbatorii de Florii dateaza din secolul al 4-lea, cand sf. Epifanie scrie doua predici pentru aceasta ocazie.

 Tot in sec. IV, pelerina Aetheria relateaza modul in care Floriile erau sarbatorite la Ierusalim si face prima mentiune a sfintirii ramurilor de salcie in biserici, in evocarea bucuriei intampinarii Mantuitorului.

Numele autoarei este dat diferit in diverse surse. Ea este numita fie Aetheria, fie Egeria; la un moment dat intalnim in manuscrise pelerina Silvia. Dintr-un numar mai mare de manuscrise ale textului latinesc al itinerariului Egeriei, unul singur s-a mai pastrat. A fost descoperit la Arezzo si dateaza din sec. IX. Descrierea calatoriei este intitulata Sanctae Silviae aquitanae peregrinatio ad loca sancta insa numele general consacrat este Peregrinatio Silviae. Descoperirea a fost facuta in 1884 de G. F. Gamurrini, care a considerat ca autoarea acestei relatari a fost Silvia, sora lui Flavius Rufinus, consul in 392 si prefect al Rasaritului sub Teodosie si Arcadie.

Cercetarile ulterioare sugereaza ca autoare pe Etheria sau Egeria, mentionata de un staret din sec. VII (Ferotin, A. Lambert, O. Prinz), despre care nu se stie daca a fost calugarita simpla, stareta sau, pur si simplu, o persoana laica sau daca este de origine din Gaita sau Calicia. Cert este ca ea a avut o cultura aleasa, ca a fost educata, dotata cu putere de analiza si observatie. Autoarea relateaza pentru 'surorile' ramase acasa. Mereu, cand scrie, se adreseaza "doamnele mele surori“. Acest fapt a condus la ipoteza ca acest jurnal este scris pentru un grup de calugarite din Spania.

Parintele Daniel Benga, Profesor de Istorie Bisericeasca, in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, sustine in acest sens: "Este clar ca este vorba de un grup de ascete, calugarite din Spania, despre care nu stim nimic, dar este vorba cu siguranta de cea mai veche manastire de maici..’’


In Vechiul Testament, salcia este intalnita pentru prima data in timpul sarbatorii corturilor, sarbatoare care aminteste de eliberarea evreilor din Egipt: "In ziua intai sa luati ramuri de copaci frumosi, ramuri de finici, ramuri de copaci cu frunze late si salcii de rau si sa va veseliti inaintea Domnului Dumnezeului vostru..." (Levitic 23, 40). In cadrul acestei sarbatori salcia este un simbol al bucuriei si al vietii.
Si Noul Testament, Evanghelia dupa MARCU) (11), pomeneste ramurile cu care era întampinat Isus , la intrarea in Ierusalim

‘’Când s-au apropiat de Ierusalim și au fost lângă Betfaghe și Bretania, înspre Muntele Măslinilor, Iisus a trimis doi dintre ucenicii Săi și le-a zis:  „Duceți-vă în satul dinaintea voastră; îndată ce veți intra în el, veți găsi un măgăruș legat, pe care n-a încălecat încă nici un om, dezlegați-l și aduceți-Mi-l. Dacă vă va întreba cineva: «Pentru ce faceți lucrul acesta?» să răspundeți: «Domnul are nevoie de el. Și îndată îl va trimite înapoi aici.»” Ucenicii s-au dus, au găsit măgărușul legat afară lângă o ușă, la cotitura drumului și l-au dezlegat. Unii din cei ce stăteau acolo le-au zis: „Ce faceți? De ce dezlegați măgarul ăsta?” Ei le-au răspuns cum le poruncise Iisus. Și i-au lăsat sa plece. Au adus măgărușul la Iisus și-au aruncat hainele pe el și Iisus a încălecat pe el. Mulți oameni își așterneau hainele lor în drum, iar alții presărau ramuri pe care le tăiaseră de pe câmp...''Duminica Floriilor, marcheaza inceputul Saptamanii Patimilor !

In Evul Mediu, Floriile mai erau denumite duminica aspirantilor sau a candidatilor (persoanele nebotezate se duceau la episcop si cereau botezul) ori duminica gratierilor, pentru ca diriguitorii acordau gratieri pentru condamnati.