https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

24 decembrie 2022

FLORI COMESTIBILE - preparate si retete


Preparatele si Retetele cu si din  flori comestibile, sunt ideale pentru masa de Florii sau alte ocazii festive!

Florile! Minuni ce aduc bucurie ochiului, spiritului , ne bucura olfactiv prin mireasma, parfum. 
Cunoastem puterea tamaduitoare a florilor pe care le folosimin ceaiuri, decocturi, infuzii, cataplasme, dar le folosim prea putin in preparate culinare.



Atentie! Nu toate florile sunt comestibile, unele pot fi chiar otravitoare. Prin urmare, limitat-va la ce cunoasteti sigur.

Liliacul! V-ati fi putut imagina ca celebra floare cu “noroc” poate fi “gatita”? Da, ca si petalele de trandafir sau levantica, poate fi adaugata in pandispan, aroma laptele  pentru sufleuri, orna si dichisi minunatele preparate culinare  ce pot fi asezate pe masa de Florii pentru oaspetii nostrii sau pentru  noi insine.



Condurul doamnei sau caltunasul este o floare comestibila, ideala pentru salate ,infuzie in otet sau votca. America Latina cunoaste bine proprietatile acestei plante de la care se folosesc nu doar florile  pentru efectul tonic asupra sanatatii (contin vitamin C, B1, B2, fier, fosfor, calciu) ci si frunzele care au efect asutra durelilor in gat,  radacina care combate anemia si intareste imunitatea, avand un efect benefic  in  ceea ce privesc afectiunile urinare si digestive.




Florile de boston sunt cometibile, delicioase pane, umpute cu branza si marar , masline, ceapa verde, etc.

Cum se prepara? Se culeg florile . Atentie la florile bazale de la dovlecel! Acelea sunt flori "masculine", producatoare de polen, nu leaga fruct. Dupa ele, spre virful vrejului, apar florile "feminine", care leaga fruct, daca au polen de la florile bazale. Daca florile bazale sunt rupte, florile "feminine" se deschid dar nu leaga: se vor usca! Prin urmare, culegeti din florile de la baza plantei, dar lasati suficiente ca sa aveti si recolta de dovlecei.

Reteta:

Dupa ce au fost culese, florile se spala si in interior deoarece aclo se pot aduna insecte.

Se vor umple, daca tinem pot  cu legume preparate termic in prealabil. Pot fi ciuperci, dovlecei in combinatie cu alte legume: ceapa, morcov, telina, marar, usturoi, etc sau tofu combinat cu masline.

Aceste flori pot fi umplute desigur cu branza in diverse combinatii sau carne tocata  preparata termic in prealabil.

Dup ace au fost umplute, florile se prepara ca orice pane, se dau prin faina, ou, pesmet si se rumenesc in tigaie la foc mediu-iute fara sa se arda.

Pot fi servite langa dovlecei umpluti sau alte aperitive.

Panselutele , sunt flori perene, rezistente la frig, de aceea le putem avea  primavera devreme; sunt  florii sau de Paste, fiind foarte colorate si dand preparatelor un aer de primavera. Pot fi folosite pentru ornarea prajiturilor sau al aperitivelor si au un gust asemanator cu cel al florilor de menta. Atentie, cand puneti florile in salata, spalati-le si puneti-le fix in momentul servirii, altfel de la sare si otet se inmoaie, devin “flescaite” si nu mai au acelasi impact .
Untul cu verdeturi, poate avea un aspect spectaculos daca in folia in care este rulat se pun pentru décor panselute, la fel si branzeturile!

Dar cateva  Clatite cu Panselute ?



Trandafirii sunt foarte populari la noi ca si dulceata sau rozata. Cum se prepara ROZATA?



Reteta:

  petalele trandafiri (trandafitii cu petale marunte, ca pentru dulceata, de culoare roz-lila) 150 gr (cam 3-4- trandafiri),  1 l apa, miere de albine o lingura, o lamaie sau ½ de lamaie dupa gust

 PREPARARE -Se spala petalele de trandafir;  Apa se pune la fiert si se adauga petalele de trandafir abea dupa ce apa a dat in clocot. Se acopera vasul si se lasa sa se raceasca. Dupa ce a ajuns la temperatura camerei se observa ca petalele au imprimat apei o culoare intensa si un parfum delicat. Se adauga mierea si lamaia dupa gust si se lasa la macerat . Este o bautura racoritoare delicate si foarte apreciata.

Pentru cei care doresc sa-si uimeasca invitatii, succesul este garantat daca masa se termina cu o bautura digestiva slab alcoolizata din petale de trandafir si cateva fire de lavanda




Daca nu v-am spus reteta pentru dulceata de trandafiri , va spun reteta pentru dulceata de toporasi sau viorele. Credeti-ma este fantastica !



1 kg zahar,  ½ cana apa, 250g petale

 Petalele se spala, se scurg si se rup coditele. Se freaca cu o lingura de zahar si o lingura zeama de lamaie si se pun la rece pana se pregateste siropul.

 Apa cu zaharul se pun la fiert pana se obtine un sirop legat. Se verifica pe o farfurioara picaturi de sirop, daca ramane bobita de sirop intreaga si nu curge inseamana ca este facut. Se adauga apoi petalele de viorele si zeama de lamaie si se mai fierbe 5 minute la foc mic. Se opreste focul, se lasa 5 minute sa se odihneasca, timp in care incepe sa se coloreze si sa se parfumeze si mai tare! Se pune apoi in borcanele, care se intorc cu gura in jos pana se racesc si se pastreaza in frigider.

 Cand intentionati sa le pastrati mai mult timp, se pune aspirina sau conservant, iar borcanele se fierb la bain-marie (intr-o tava – cratita- cu apa , puneti borcanele si fierbeti-le cam o ora; la foc mediu la inceput, dupa 10 minute -cand apa s-a incalzit, reduceti focul  la  foarte mic, opriti focul cuptorului dupa o ora si lasati-le acolo pana se racesc; este bine sa nu fie preincalzit cuptorul ci sa-l dati drumul cand ati introdus borcanele, altfel riscati sa se sparga;  astfel borcanul se sigileaza si nu mai intra aerul, dulceata putand fi pastrata in camara)

La fel ca papadiile, aceste flori pot fi consumate integral, in salate cu rosii. (o cunoastem ca si salata rucola – din Frunze de papadie)


zorelele au si un efect benefic asupra ficatului, combat constipatiile si dischineziile biliare. Pot fi folosite in vinegrete si diverse preparate.
 La fel si abastrelele. Puneti la macerat, intr-un otet de buna calitate de mere cu miere zorele sau albastrele. Lasati minim 1o zile si folositi in fata invitatilor, pentru salate.




Despre Floarea Soarelui stiam! Stiam ca se  consuma semintele. Dar petalele? Da petalele sunt folosite fie la ornarea fie chiar in reteta diverselor preparate.

Mana maicii Domnului- toti am baut nectarul acestei  flori !
De ce nu am prepara din ele o limonada ? Le putem zaharisi sau orna desertul cu ele, ca atare.



Dar socul? Poate fi folosit doar in socata? In Ardeal, am vazut flori de soc pane.
Cum? Simplu, iata reteta: se da floarea cruda  printr-un aluat tempura (faina si amidon de porumb amestecate cu apa foarte, foarte rece pana se obtine un aluat ca pentru clatite) si se prajeste in baie de ulei. Poate sta pe masa ca “surpriza” langa alte preparate.

Ce spuneti de un final  de masa surprinzator? 

Inghetata in cupe de bujor






Vezi si reteta lava cake