Preparatele si Retetele cu si din flori comestibile, sunt ideale pentru masa de Florii sau alte ocazii festive!
Florile! Minuni ce aduc bucurie ochiului, spiritului , ne
bucura olfactiv prin mireasma, parfum.
Cunoastem puterea tamaduitoare a florilor pe care le
folosimin ceaiuri, decocturi, infuzii, cataplasme, dar le folosim prea putin
in preparate culinare.
Atentie! Nu toate florile sunt comestibile, unele pot fi
chiar otravitoare. Prin urmare, limitat-va la ce cunoasteti sigur.
Liliacul! V-ati fi putut imagina ca celebra floare cu “noroc” poate fi “gatita”? Da, ca si petalele de trandafir sau levantica, poate fi adaugata in pandispan, aroma laptele pentru sufleuri, orna si dichisi minunatele preparate culinare ce pot fi asezate pe masa de Florii pentru oaspetii nostrii sau pentru noi insine.
Liliacul! V-ati fi putut imagina ca celebra floare cu “noroc” poate fi “gatita”? Da, ca si petalele de trandafir sau levantica, poate fi adaugata in pandispan, aroma laptele pentru sufleuri, orna si dichisi minunatele preparate culinare ce pot fi asezate pe masa de Florii pentru oaspetii nostrii sau pentru noi insine.
Condurul
doamnei sau caltunasul este o floare comestibila, ideala pentru salate ,infuzie in otet
sau votca. America Latina cunoaste bine proprietatile acestei plante de la care
se folosesc nu doar florile pentru
efectul tonic asupra sanatatii (contin vitamin C, B1, B2, fier, fosfor, calciu)
ci si frunzele care au efect asutra durelilor in gat, radacina care combate anemia si intareste
imunitatea, avand un efect benefic in ceea
ce privesc afectiunile urinare si digestive.
Florile
de boston sunt cometibile, delicioase pane, umpute cu branza si marar ,
masline, ceapa verde, etc.
Cum se prepara? Se culeg florile . Atentie la florile
bazale de la dovlecel! Acelea sunt flori "masculine", producatoare de
polen, nu leaga fruct. Dupa ele, spre virful vrejului, apar florile
"feminine", care leaga fruct, daca
au polen de la florile bazale. Daca florile bazale sunt rupte, florile
"feminine" se deschid dar nu leaga: se vor usca! Prin urmare,
culegeti din florile de la baza plantei, dar lasati suficiente ca sa aveti si
recolta de dovlecei.
Reteta:
Dupa ce au fost culese, florile se spala si in interior
deoarece aclo se pot aduna insecte.
Se vor umple, daca tinem pot cu legume preparate termic in prealabil. Pot
fi ciuperci, dovlecei in combinatie cu alte legume: ceapa, morcov, telina,
marar, usturoi, etc sau tofu combinat cu masline.
Aceste flori pot fi umplute desigur cu branza in diverse
combinatii sau carne tocata preparata
termic in prealabil.
Dup ace au fost umplute, florile se prepara ca orice
pane, se dau prin faina, ou, pesmet si se rumenesc in tigaie la foc mediu-iute
fara sa se arda.
Pot fi servite langa dovlecei umpluti sau alte aperitive.
Panselutele , sunt flori perene, rezistente la frig, de
aceea le putem avea primavera devreme; sunt
florii sau de Paste, fiind foarte
colorate si dand preparatelor un aer de primavera. Pot fi folosite pentru ornarea
prajiturilor sau al aperitivelor si au un gust asemanator cu cel al florilor de
menta. Atentie, cand puneti florile in salata, spalati-le si puneti-le fix in
momentul servirii, altfel de la sare si otet se inmoaie, devin “flescaite” si
nu mai au acelasi impact .
Untul cu verdeturi, poate avea un aspect spectaculos daca in folia in care este rulat se pun pentru décor panselute, la fel si branzeturile!
Dar cateva Clatite cu Panselute ?
Dar cateva Clatite cu Panselute ?
Reteta:
petalele trandafiri
(trandafitii cu petale marunte, ca pentru dulceata, de culoare roz-lila) 150 gr
(cam 3-4- trandafiri), 1 l apa, miere de
albine o lingura, o lamaie sau ½ de lamaie dupa gust
PREPARARE -Se
spala petalele de trandafir; Apa se pune
la fiert si se adauga petalele de trandafir abea dupa ce apa a dat in clocot. Se
acopera vasul si se lasa sa se raceasca. Dupa ce a ajuns la temperatura camerei
se observa ca petalele au imprimat apei o culoare intensa si un parfum delicat.
Se adauga mierea si lamaia dupa gust si se lasa la macerat . Este o bautura
racoritoare delicate si foarte apreciata.
Pentru cei care doresc sa-si uimeasca invitatii, succesul este garantat daca masa se termina cu o bautura digestiva slab alcoolizata din petale de trandafir si cateva fire de lavanda
Pentru cei care doresc sa-si uimeasca invitatii, succesul este garantat daca masa se termina cu o bautura digestiva slab alcoolizata din petale de trandafir si cateva fire de lavanda
Daca nu v-am spus reteta pentru dulceata de trandafiri ,
va spun reteta pentru dulceata de toporasi sau viorele. Credeti-ma este
fantastica !
1 kg zahar, ½ cana
apa, 250g petale
Petalele se spala,
se scurg si se rup coditele. Se freaca cu o lingura de zahar si o lingura zeama
de lamaie si se pun la rece pana se pregateste siropul.
Cand intentionati
sa le pastrati mai mult timp, se pune aspirina sau conservant, iar borcanele se
fierb la bain-marie (intr-o tava – cratita- cu apa , puneti borcanele si
fierbeti-le cam o ora; la foc mediu la inceput, dupa 10 minute -cand apa s-a
incalzit, reduceti focul la foarte mic, opriti focul cuptorului dupa o ora
si lasati-le acolo pana se racesc; este bine sa nu fie preincalzit cuptorul ci
sa-l dati drumul cand ati introdus borcanele, altfel riscati sa se sparga; astfel borcanul se sigileaza si nu mai intra
aerul, dulceata putand fi pastrata in camara)
zorelele au
si un efect benefic asupra ficatului, combat constipatiile si dischineziile
biliare. Pot fi folosite in vinegrete si diverse preparate.
La fel si abastrelele. Puneti la macerat, intr-un otet de buna calitate de mere cu miere zorele sau albastrele. Lasati minim 1o zile si folositi in fata invitatilor, pentru salate.
Despre Floarea
Soarelui stiam! Stiam ca se consuma semintele. Dar petalele? Da
petalele sunt folosite fie la ornarea fie chiar in reteta diverselor preparate.
Mana
maicii Domnului- toti am baut nectarul acestei flori !
De ce nu am prepara din ele o limonada ? Le putem zaharisi sau orna desertul cu ele, ca atare.
Dar socul?
Poate fi folosit doar in socata? In Ardeal, am vazut flori de soc pane.
Cum?
Simplu, iata reteta: se da floarea cruda printr-un
aluat tempura (faina si amidon de porumb amestecate cu apa foarte, foarte rece
pana se obtine un aluat ca pentru clatite) si se prajeste in baie de ulei. Poate
sta pe masa ca “surpriza” langa alte preparate.
Ce spuneti de un final de masa surprinzator?
Inghetata in cupe de bujor
Ce spuneti de un final de masa surprinzator?
Inghetata in cupe de bujor