duminică, 16 octombrie 2016

PRAJITURA cu MORCOV - DE POST


Morcovii in alimentatie -  prajitura cu morcovi !








Morcovul provine din bazinul mediteranean, dintr-o specie salbatica.Initial morcovul a fost planta medicinala si apoi consumat ca aliment.

- 100 grame de morcov crud, contine:  89 g de apa, 40 kcal valoare energetica, 0,98 g proteine, 8.71 glucide ( naturale, deci inofensive), 0.24 g lipide, 12 mg vitamina A, 0,039mg vitamina B1, 0,053 vitamina B2, 0.09 mg vitamina B6, 7,1 mg vitamina C, 1,2mg vitamina PP. In plus, 0.66 mg fier, 33 mg calciu, 18 mg magneziu, 35 mg fosfor, 240 mg potasiu, 2,4 mg sodiu si 3 g fibre dietetice
-contin caroten- dezvoltarea fizica si in mentinerea unei vederi bune odata cu inaintarea in varsta.
-Betacarotenul- substitut natural al vitaminei A, este antioxidantul care da culoare morcovului, acelasi antioxidant care intretine o acuitate mai buna a vederii, dar nu vindeca si nu previne cataracta, miopia, si alte boli ale ochilor
- regenereaza celulele si reda elasticitate pielii
-ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar
- lupta impotriva bolilor digestive, a constipatiei, a hemoroizilor, prevenind in acest fel cancerul de colon si regland tranzitul intestinal
-Morcuvul poate dubla eliminarea de acid urin, pentru ca este un remarcabil diuretic
- antianemic- sporeste numarul de globule rosii
- ajuta la detoxifierea organismului si ameliorarea durerilor (in aceasta categorie intra persoanele cu hepatita, reumatism, cu guta sau artrita si nu numai).
-efect cicatrizant- in cazul  ulcerului gastric sau de enterocolitelor
- Potrivit unui studiu publicat de  revista Jama, fitoestrogenii continuti de  morvoci  protejeaza de riscul tumorilor pulmonare.
Cele mai bune modalitati de consum a morcovilor sunt cruzi, in salate, sucuri sau preparati la abur pt. a-si pastra carotenul.

Morcovii in istorie!

 In timpul celui de-al doilea razboi mondial, si din cauza lipsei de diversitate a alimentelor guvernul englez a inceput o campanie de promovare a morcovilor si a cartofilor subliniindu-le beneficiile; dar mai ales al morcovilor. 

 Promovarea morcovilor era sustinuta de rezulatele obtinute de pilotul John Cunningham care a doborât de unul singur 20 de avioane inamice, dintre care 19 în timpul nopţii.

 Astfel el a fost supranumit „Ochi de Pisică”, si Cunningham a devenit  un erou în presa vremii, iar reprezentanţii Ministerului de Război au dezvăluit „secretul” lui:  consumul  de morcovi, ce au permis să-şi îmbunătăţească vederea nocturna.

 Dar adevarul era altul… armata englezeasca detinea un sistem radar foarte performant pentru acea vreme prin care putea detecta avionele naziste inainte ca ele sa intre in spatiul aerian din Canalul Manecii.

 Asadar,nmorcovii au fost folositi pe post de a masca tehnologia avuta de englezi (radarul) dupa spusele lui John Stolarczyk, directorul de la World Carrot Museum.

Prajitura cu morcov de post este o optiune gustoasa si usoara pentru desert, cu atat mai mult cu cat este o buna modalitate de a introduce morcovul in meniul prichindeilor mofturosi.


Timp de preparare- 1 ora

Ingrediente

250 g morcov ras

100 ml ulei

100 g zahar

100 ml apa minerala

1 lingurita scortisoara

1 lingurita praf de copt

150 g faina

250 g nuci maruntite

coaja de lamaie rasa


Cum prepar

Pregateste aluatul amestecand zaharul, uleiul, apa minerala, morcovul, coaja de lamaie si scortisoara si presarand faina treptat pana obtii o compozitie omogena. Toarna pasta intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, apoi adauga nuca deasupra si lasa cuptorul la incins.


Pune prajitura  la copt (aproximativ 25-30 de minute), pana se rumeneste bine. Poti verifica daca e gata introducand o scobitoare in mijloc: daca aluatul se prinde de aceasta, inseamna ca este inca cruda.

Se serveste simpla, pudrata cu zahar tos sau decorata cu frisca, ciocolata simpla, de post sau cu sosuri diverse de fructe.