miercuri, 10 ianuarie 2018

CUM VERIFIC AURUL - Testare bijuterii din aur de 14K sau 18 KCum verific daca o bijuterie este sau nu din aur?  Dar cate karate are?Asocierea aurului cu divinitatea a existat în culturi din întreaga lume. Incaşii credeau că aurul şi argintul reprezentau transpiraţia soarelui şi a lunii şi foloseau aceste metale preţioase pentru a decora pereţii templelor. Aztecii denumeau aurul "teocuitlatl", cuvânt care înseamnă "excrementul zeilor". În Grecia Antică, marele poet Pindar descria aurul ca fiind "copil al lui Zeus, ce nu poate fi distrus nici de molie, nici de rugină". În India, aurul avea la rândul său conotaţii religioase, fiind considerat lichidul seminal al zeului focului, Agni.Şi în creştinism aurul are un rol important, consemnat în Biblie. După ce i-a transmis lui Moise cele zece porunci, Dumnezeu îi cere acestuia ca Tablele Legii să fie păstrate într-un chivot "îmbrăcat cu aur curat" şi care să aibă o "cunună de aur, împletită".
În ciuda faptului că omenirea a răscolit pământul în căutarea aurului încă de acum câteva mii de ani, cantitatea totală extrasă până în zilele noastre este de doar 166.600 de tone. Capacitatea de extracţie a crescut semnificativ în ultimul secol, 75% din aurul produs vreodată fiind obţinut după 1910.

Cu toate acestea, tot aurul extras de-a lungul istoriei ar încăpea într-un container cubic cu latura de 20 de metri.


In Romania, sunt considerate metale pretioase cf. legii: aurul, argintul si metalele platinice (platina, paladiul, ruteniul,  rhodiul, osmiul si iridiul).Marcajele pentru aur: 375‰; 500‰; 585‰; 750‰; 833‰; 900‰; 916‰ si aur fin 999‰
e ex. nichel pentru varianta alba sau cupru pentru varianta roz). 
bijueriile marcate cu  750‰- ar trebui sa aibe 18k (karate) 
                                585‰-14k
                                375‰- 9k
Cele mai vandute bijuterii pe piata roamneasca sunt cele de 14k

Marcajele pentru argint: 750‰; 800‰; 875‰; 916‰; 925‰ si argint fin 999‰

Marcajele pentru platina: 950‰


Cum verific daca bijuteriile mele sunt din aur?
 Acidul sulfuric este una din metodele prin care poti verifica acasa daca obiectele ce le ai sunt din aur .Poti sa pilesti intr-o zona mai putina vizibila din obiectul ce doresti sa il testezi si apoi peste acea pilitura poti sa aplici acid sulfuric si sa vezi cum reactioneaza. La aur de 18 K, culoarea metalului nu se schimba, la 14K- se observa o pata in culorile curcubeului; cu cat bijuteria contine mai putin aur, culoarea se schimba spre ruginiu-verzui, la o cantitate mai mica de 9k- bijuteria cocleste.

Obiectele suflate cu aur, au o pelicula foarte fina de aur. Acesta este motivul pentru care, atunci cand se verifica, obiectul respectiv va fi scrijelit cu o pila pentru a se aplica sustanta de verificare in interiorul metalului.
Trebuie facuta diferenta intre bijuterii si accesorii. Bijuteriile sunt accesori facute din materiale pretioase cum ar fi aur, argint, platina, perle si pietre pretioase. Accesoriile sunt toate si cele facute din plastic, aluminiu, lemn, pietricele colorate si cele din materiale si metale pretioase.