duminică, 28 iunie 2015

Frumoasa și Bestia - o poveste realaUn negustor bogat este ruinat dupa ce si-a pierdut toata marfa in urma naufragiului navelor sale. Decide sa se mute la tara impreuna cu cei sase copii, printre care Belle, o fetita blanda si generoasa. Ratacit din cauza unei furtuni, negustorul se refugiaza intr-un castel magic. Dorind sa culeaga un trandafir pentru Belle, este condamnat la moarte de stapanul castelului, Bestia. Simtindu-se responsabila de tragedia care s-a abatut asupra familiei, Belle decide sa se sacrifice ea in locul tatalui sau. In castel, Belle descopera povestea tragica a unui print arogant transformat in Bestie din cauza unei crime teribile.Aceasta ar fi pe scurt povestea filmului aparut in 2014, Frumoasa si Bestia.  Alte variante similare sunt cunoscute in intreaga europa, insa putini stiu ca ‘’bestia’’, este un personaj real, cel de la care a pornit de fapt poveastea care a cunoscut un succes enorm.

Petrus Gonsalvus, personajul real de la care a pornit scenariul celebrului film, a trait în 1500 avand o afectiune cunoscuta sub numele de " hipertricoza " sau " sindromul Ambras " 

   Cum dorinta semenilor sai de rang nobiliar  de a se mandri ca detin la curte o ’’creatura inteligenta’’  (Petrus Gonsalvus fiind educat pt.  a deveni  nobil) nu a fost suficienta, regina Catherine de Medici  hotaraste sa-l casatoreasca pe Petrus Gonsalvus cu fiica  unui servitor, pe nume Catherine  ’’Mireasa ar fi a trebuit să fie frumoasa, ca să poată trezi natura animală’’ pentru a experimenta  ce fel de copii s-ar putea naste.Lucrurile au mers mult mai bine decât se aștepta Catherine de Medici deoarece, natura lui Petrus , a facut nu numai sa nu existe nici un comportament animalic în aceasta căsătorie, dar s-au nascut si șapte copii.
Patru au avut hipertricoză si au fost facuti cadou diversilor aristrocrati.

Cuplul s-a retras în Italia . Se crede că de 1618, Catherine a devenit văduvă.

A fost dragoste in acest cuplu care a dainuit peste 40 de ani? Aceasta este intrebarea care a generat succesul cartii si filmului artistic.
 
artist: Joris HoefnagelBiograful Roberto Zapperi a raspuns la aceasta , folosindu-se de o pictură flamandă a artistului Joris Hoefnagel, care infatiseaza pe Petrus Gonsalvus alaturi de Catherine. În pictura Catherine este prezentata cu mâna pe umărul lui  Petrus. Zapperi spune ca aceasta este un detaliu semnificativ și  un semn de afecțiune .  Catherine si Petrus, cel mai probabil au tinut cu adevart unul la altul, imaginea fiind dovada afectiunii. Vârcolacii din Muenchen , care erau spanioli din Canare , in ciuda părului de pe faţă erau oamenii cei mai cumsecade şi sentimentali din lume.  Bestia paroasa si  frumoasa blonda de la curtea frantei,  au lăsat în urmă cel mai faimos cuplu al iubirii  imposibie in care se regasesc pe rand generatii de indragostiti
Faptul ca cei doi au dus o viata normala, denotă că aspectul fizic este nesemnificativ .


Catherine și soțul ei aproape au dispărut din istorie , dar povestea din secolul al XVIII-lea , La Belle et la Bête - sau Frumoasa si Bestia – a trecut peste timp, spunand lumii intregi ca bunatatea si frumusetea sufletului sunt cele care ne determina sa iubim, intarind  ideea, adesea vazuta ca un cliseu, ca dragostea intotdeauna invinge!