https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

17 noiembrie 2022

Noua generație de materiale - țesături din vin roșu, fibre din nucă de cocos, ramie, sisal, banane sau lapte acru.






Bumbacul și poliesterul poat deveni materiale de domeniul trecutului. Bazându-se pe reciclare, o nouă gamă de eco- țesături , fabricate din materiale care altfel ar merge la deșeuri, apar in industria textila sau de artizanat . Unele dintre aceste tesaturi ecologice sunt deja în uz: cele realizate din coji de nucă de cocos ,  pastă de lemn și porumb,ramie, sisal, banane . Daca acestea par acceptabile, altele  ciudate și futuriste  provenind din vin fermentat , laptele stricat și bacterii modificate genetic sunt cel putin curioase si neconventionale.

Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din Australia de Vest, au produs un material din bacteriile provenite de la vin. Numite Acetobacter, acestea provin din vin  rosu ieftin, fermentat . Aceste fibre pot fi extrase și modelate în tesaturi pentru îmbrăcăminte .








Naturale și regenerabile, fibrele din coajă de nucă de cocos sunt cel mai recent trend în materie de țesături ecologice, concepute pentru înaltă performanță. Ofera protecție la razele UV, absorbind transpiratia fara a mentine mirosul de sudoare (stofa din de nucă de cocos crește absorbția de umiditate cu 50% mai rapid decât cele din poliester, Elimină mirosurile jenante de transpiratie absorbindu-le si diminuandu-le natural, fără a adăuga tratamente sau produse chimice); țesăturile fabricate din cochilii de nucă de cocos, devin o alegere în ce mai populara pentru materialele din care se confectioneaza lenjerie de pat. De multe ori in amestec cu poliester, țesăturile de nucă de cocos sunt ușoare, se spala la mașină de spălat, și sunt o potrivire naturală pentru confort, calitate și performanță.




Durabila, este singura fibra rezistenta la apa sarata si cu Protectie UV. Mai degrabă decât să reflecte razele ultraviolete nocive, stofa din nucă de cocos le absoarbe - chiar și după mai multe spălări. Este 100% biodegradabila











Sisalul este obținut din  Agave , fiind originar din Mexic . Planta creste în zonele uscate improprii pentru alte culturi. 



După recoltare , frunzele  sunt tăiate și zdrobite pentru a separa pulpa de fibre . Randamentul mediu de fibre uscate este de aproximativ 1 tona pe hectar , ajunge 2,5 tone în Africa de Sud. 



Sisalul, este cultivat pentru fibre în Brazilia , China , Cuba , Kenya , Haiti , Madagascar , și Mexic .  Tesaturile din Sisal sunt utilizate la tapiserii pentru mobila, covoare, artizanat.






ramia- Originar din Asia de Est și cunoscut sub numele de iarba Chinei (Boehmeria nivea) este o planta cu flori, din familia urzică . Aceasta crește până la o înălțime de 3 m . Recoltele de plante verzi variaza la 8 la 20 de tone pe hectar, cu randamente de fibre de 1,5 tone/ha. 




Fibrele de ramie au o textura grosiera fiind potrivite pentru a face sfoară, frânghii și plase . Daca este prelucrata , se obtine un fir fin , cu luciu, potrivit pentru o gamă largă de articole de îmbrăcăminte , de la rochii de seara, lenjerie(ceea ce numim ’’matse chinezeasca – de duzina’’  Caimac, tesaturi din ramie - canepa chinezeasca, in chinezesc)
Din ramie, se confectioneaza  inclusiv blugi.


Stofele  100% ramie, sunt ușoare și mătăsoase , similare ca aspect cu lenjeria . Costumul tradițional coreean ,hanbok ramie, este renumit pentru finețea sa .






Fibrele de banan- Aceste fibre au o mare valoare comercială, sunt utilizate în cantități mari pentru a face frânghii și corzi , precum și pentru producția de țesături textile . Dezavantajul fibrei de banan este calitatea slabă dată de  neregularitatile din tesaturi.

 Celulele individuale sunt lipite cu lignină și hemiceluloză și formează astfel o fibră compozită. Fibrele de banan sunt clasificate ca fibre de calitate medie și se comportă foarte bine în combinație cu alte fibre pentru a face articole fine cum ar fi obiecte de artizanat





Alte fibre  mai putin conventionale , sunt cele din lapte
Anke Domaske consideră că:"laptele este subestimat, deoarece oamenii il văd doar ca pe un produs alimentar. Dar puteţi face mult mai mult din el. Laptele este un prim material natural minunat."
Fibrele din lapte au o structura mătăsoasă . Tesatura este fina  şi mai ieftină decat mătasea normală. Hainele din aceste fibre sunt foarte uşor de întreţinut.
Anke Domaske a dezvoltat o procedură specială de creare a fibrei, principalul ingredient fiind proteina din laptele acru. În industria alimentară laptele care nu corespundea standardelor era aruncat, acum însă e folosit la crearea unei ţesături miraculoase.
Rămâne doar întrebarea dacă cei care au intoleranta la lactoză, se pot bucura de astfel de țesături.