Iata cateva retete de inghetata cu cafea!
Italia, tara inghetatei, aduce printre multe alte sortimente, inghetata "inecata in cafea" Affogato.
În traducere, „affogato” înseamnă „înecat”, dar mulți italieni folosesc termenul
și pentru „sufocat” și cum sunt maestri in a da sensuri preparatelor similare
senzatiilor special (tisamissu- ‘’trage-ma in sus’’, “ridica-ma”, in italiana –
acest lucru fiind asociat, de regula, cu cafeina pe care o contine preparatul
sau Saltimbocca care inseamna "sare in gura", adica se face atat de
repede si e atat de buna incat practic va sare singura, direct in gura ) spun că
affogato poate însemna și senzația pe care o ai când guști ceva atât de bun,
încât parcă îți taie respirația.
Secretul stă în ingrediente: peste o cupă de înghețată de vanilie se toarnă
un espresso abia făcut. Înghețata astfel înecată, vrea doar sa fie salvata de
o lingurita binevoitoare si savurata . Este un preparat care nu poate fi ratat
!
Café
liègeois este o cafea de origine franceză, creată din
cafea ușor îndulcită, înghețată cu aromă de cafea și cremă Chantilly
Cunoscută ca fiind Cafeaua Vieneză, Café liègeois nu este
originară din regiunea Liège, din Belgia, așa cum ar sugera numele.
În timpul Primului Război Mondial, bătălia de la Liège
(care a durat mai mult decât armata germană se aștepta) a permis Franței să se
organizeze mai bine și să reziste atacurilor germane. În luna august a
anului 1914, guvernul Belgiei a trebuit să răspundă unui ultimatum: să permită
sau nu trupelor germane să treacă prin Belgia pentru a ataca Franța. Pentru a
onora rezistența și curajul de care a dat dovară orașul Liège, parizienii,
inarmați cu un sentiment puternic anti-german, au renumit câteva dintre locațiile
lor după numele orașului Liège. De exemplu, „Rue de Berlin” și ”Station
de Berlin” s-au transformat în „Rue de Liège” și „Station de Liège”.
Au
mai fost schimbate si alte denumiri, printre care și numele unei băuturi
populare la acea vreme în Paris: Café Viennois care a devenit Café liégeois.
Pregătirea
cafelei este destul de simplă:
-Toarnă cafea espresso (sau cafea normală) ușor îndulcită
peste înghețată;
-Adaugă cremă Chantilly sau frișcă .
-Presară pe deasupra praf de cacao sau ciocolată rasă.
Voilà!
Cafe
frape glace
"Frapper" înseamnă în franceză a
"bate", "a lovi". Un cafe frappe franţuzesc (cafe frape
glaçe) se face pe bază de cafea expresso şi îngheţată.
Ingrediente:
Un espreso
Lapte
2 cupe de inghetata
Preparare
1. Se toarna espresso sau cafea tare si lapte intr-un blender. Se adauga 2 cupe de inghetata de vanilie si cuburi de gheata, apoi se amesteca pana se obtine consistenta unui smoothie. Se toarna intr-un pahar inalt, se decoreaza cu o cupa de inghetata si se presara deasupra bucatele de brownie sau biscuiti.
Un espreso
Lapte
2 cupe de inghetata
Preparare
1. Se toarna espresso sau cafea tare si lapte intr-un blender. Se adauga 2 cupe de inghetata de vanilie si cuburi de gheata, apoi se amesteca pana se obtine consistenta unui smoothie. Se toarna intr-un pahar inalt, se decoreaza cu o cupa de inghetata si se presara deasupra bucatele de brownie sau biscuiti.
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!