duminică, 1 aprilie 2018

Reteta Tiramisu Clasic, Dietetic sau pentru Copii

Cea mai buna reteta de tiramisu nu este neaparat cea clasica, cu ou. Incercati si reteta simpla, Light!

     Daca originea altor deserturi este disputata de diverse tari, regiuni din lume, reteta prajiturii Tiramisu este autentic Italiana. Veneția, Lombardia, Piemonte ori Toscana? 


     Conform uneia dintre versiuni, ea ar fi purtat în trecut denumirea de bagatelă toscană și ar fi fost preparată pentru prima dată în Siena, o localitate din Italia, cu ocazia unei vizite a Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici. De aceea, denumirea populara a prajiturii Tiramisu este Desertul Ducelui. 



     Mai târziu, a primit numele și semnificația pe care o are și în zilele noastre: Tiramisu sau în traducere Ridică-mă! Acest fapt s-ar fi datorat cafelei mai exact a cofeinei din compozitia renumitei prajituri, care dupa o masa copioasa este energizanta, revigoranta. Cafeaua la filtru are un continut de 95-200mg de cafeina, la o ceasca de 235 ml. Un espresso (30ml) contine intre 47 si 75 mg de cafeina.

     Fiind o prajitura extrem de populara, Google ne spune ca in perioada sarbatorilor este cea mai cautata reteta de prajitura, reteta de Tiramisu este readaptata pentru ca de ea sa se bucure atat copiii dar si cei care vor un desert dietetic.




Reteta Clasica Tiramisu
Timp de preparare - 10– 15 minute

Piscoturi – un pachet mare sau doua mici – 400 gr
Oua – 4 mari sau 5 mici
Zahar- 200 gr
Mascarpone – 400 gr
Frisca lichida- 200 ml
Vanilie- 2 filole
Intaritor pentru frisca – 2 plicuri

Pentru inmuiat piscoturile
 - Cafea – 250 ml
- Optional, in cafea poate di adaugata o fiola cu rom sau  alcool: whiskey,  lichior Amaretto, etc.

Pentru ornat
-cacao – 2 linguri

Mod de preparare
Pentru crema
Separat – bateti albusurile spuma tare cu zaharul;
In alt bol, mixati mascarpone cu frisca lichida , intaritorul pentru frisca, galbenusurile , vanilia.
Incorporate apoi albusurile batute spuma cu crema mascarpone

Asambalarea Prajiturii Tiramisu
Pregatiti vasul in care asamblati prajitura
Inmuiati piscoturile in cafeaua in care ati pus lichior sau rom. Scufundati si scoateti instantaneu; nu trebuie sa fie foarte moi, deoarece piscoturile se insiropeaza si dupa asamblare, tragand umiditate din crema.  Puneti pe fundul vasului un rand pe piscoturi, adaugati crema si alternate cu urmatorul strat de piscoturi, apoi crema
Pentru ornat- cerneti cacaoa folosind o sita



Reteta  Tiramisu Light
Da, puteti face ca reteta de  Tiramisu sa fie dietetica.
Inlocuiti Mascarpone cu o branza slaba de vaci; iar frisca din smantana cu frisca vegetala si scoateti ouale din compozitie.
Folositi blender-ul pentru a transforma branza in crema , adugand samnatna de frisca
In loc de zahar, puteti folosi miere naturala salcam – poliflora. Mierea fiind mai dulce decat zaharul, puneti 100 gr gustati si mai adaugati doar daca este necesar.



O reteta speciala, este cea in care cafeaua / cacaoa este inlocuita cu ceai matcha 




Reteta Tiramisu pentru copii
Daca copii manaca aceasta prajitura, vom inlocui cafeaua in care inmuiem piscoturile cu compot de frucre, sau sirop din apa +zahar + vanilie fara alcool.
Putem adauga fructe in prjitura iar cacaoa de deasupra ,o putem inlocui cu fructe.

Pentru cei care nu vor gluten, Tiramisu poate fi asamblat in straturi doar din crema si fructe!