https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

30 noiembrie 2022

Cum se cantareste porcul fara cantar, la metru, cu ruleta.


Taiatul porcului  este o datina straveche care precede Crestinismul. Dacii praticau jerfirea animalelor in ziua solstitiului de iarna, cea mai scurta zi din an. 
Cum soltitiul de iarna nu cade la aceeasi data, ci fie pe 21 fie pe 22 decembrie, a fost aleasa o data fixa, ce corespunde in calendarul Crestin cu Sfantul Ignatie Teoforul, episcop al Antiohiei, matir, sarbatorit pe 20 decembrie in calendarul creștin-ortodox și in cel greco-catolic.

Substantivul latin solstitium este format din cuvantul latin sol: „Soare” și stitium, derivat al verbului sisto, statum: „a opri”. Prin urmare, stramosii nostrii aduceau jertfa intunericului pentru a opri disparitia Soarelui.

Astfel, dupa acest moment al sacrificiului ziua incepea sa creasca, lumina si caldura revenind sa faciliteze inverzirea plantelor, viata. De aici, asocierea jertfei animalului cu renasterea naturii, urmand ca dupa perioada de Post sa porneasca ospatul ce celebreaza inceputul Crestinismului: Nasterea Mantuitorului si apoi inceputul Noului An calendaristic.

Fiind un sacrificiu dedicat luminii, traditiile sravechi spun ca sacrificarea nu putea fi inceputa inainte de ivirea zorilor si nici nu putea depasi apusul soarelui.


          Si tot din mosi stramosi, a ramas o formula de calcul pentru a afla greutatea aproximativa a porcului sacrificat, cu o marja de eroare de doar +/- 3%. Aceasta formula o cunosteau bunicii si stra-strabunicii nostrii, la vremea respectiva neexistand cantare in gospodarii.

Pentru a afla greutatea porcului la metru sau... cum se cantareste porcul cu ruleta, trebuie aplicata formula:

G =C x C x Lx 69,3

G = greutatea aproximativa a porcului

C = circumferinta porcului masurata cu metrul/ruleta in spatele picioarelor din fata

L= lungimea porcului (masurata incepand din spatele urechilor, pana unde incepe coada porcului)

Constanta de calcul – 69,3

Greutatea carcasei se masoara: inmultind greutatea aproximativa a animalului in viu cu 0.72

Carcasa = G x 0.72
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!