miercuri, 21 decembrie 2016

Reteta GLAZURA pentru Tort sau Prajitura









      Glazura lucioasa de ciocolata cu miere

  • Aceasta reteta de glazura de ciocolata ramane lucioasa timp indelungat, si nu se intareste.
    Ingrediente pentru un tort de 23cm:
    • 210 gr ciocolata amaruie (cel puţin 70% cacao)
    • 165 ml smantana lichida
    • 25 gr miere
    • 42 gr unt moale
    • 42 ml de lichior Cointreau
    Se incalzeste smantana lichida impreuna cu mierea si se adauga peste ciocolata maruntita bine sau razuita. Se pune intr-un vas pe baie de aburi, amestecand mereu. Se adauga untul si se amesteca continuu pana la topire si omogenizare. Apoi se adauga cognacul si se mai lasa pe foc 2-3 minute.
    In acest moment glazura va fi foarte lichida, se poate folosi in sticle de ketchup de exemplu in aceasta faza ca sa reusiti sa o aranjati de-a lungul tortului, linie langa linie.
    Sau puteti sa o luati de pe foc inainte sa adaugati cognacul, si sa amestecati pana capata putina consistenta, dupa care sa o intindeti cu o spatula de silicon.
    Aceasta reteta de glazura de ciocolata poate fi folosita la prajitura amandina

    Glazura de ciocolata cu lapte


      Aceasta reteta de glazura nu se intareste ca si ciocolata topita si este foarte usor de manevrat. Se poate folosi atat ciocolata alba cat si ciocolata amaruie, fiind usor de lucrat cu ea are consistenta potrivita pentru a face modele din glazuri. Ingrediente pentru o tableta de ciocolata:
    • 100g ciocolata (alba sau neagra)
    • 2 linguri zahar pudra,
    • 1 lingurita unt,
    • lapte (in general 2 linguri dar daca dupa topirea lor nu ajunge la o consistenta cremoasa asa ca o budinca mai subtire si este prea groasa se mai adauga o lingura de lapte).
    Este foarte usor de preparat: se pun toate ingredientele intr-un vas pe baie de aburi si se amesteca pana la omogenizare. Aceasta reteta de glazura de ciocolata poate fi folosita la decorarea negreselor sau la realizarea diferitelor modele din glazuri



     Glazura alba de albus

    Aceasta reteta de glazura este foarte simplu de preparat, si aveti nevoie de doar 3 ingrediente. Fiind alba si lucioasa, glazura este perfecta pentru decorarea biscuitilor .Puteti adauga colorant alimentar pentru un joc de culori. Dar aceasta glazura de albus se intareste destul de repede asa ca lucrati repede cu ea.
    Ingrediente:
    • 100g zahar pudra
    • 1 albus mare
    • 1 lingurita zeama de lamaie
    Zaharul se amesteca cu albusul cu o lingura de lemn, se amesteca viguros pana cand se topeste si obtineti o pasta omogena. Se adauga apoi zeama de lamaie si colorantul daca doriti, se amesteca pana la omogenizare, dupa care se umple posul cu glazura obtinuta.

    Ciocolata

    Da, ciocolata simpla, topita poate fi folosita ca si glazura. Ceea ce trebuie sa stii atunci cand folosesti ciocolata topita in loc de glazura, este ca se intareste bine, asa ca ar trebui sa o folosesti intr-un strat foarte subtire daca vrei sa o folosesti pentru intreaga suprafata a prajiturii, sau sa o "picuri" in linii subtiri, ca sa schimbi aspectul unei negrese de exemplu. Topeste intotdeauna ciocolata la baie de aburi, este cel mai sigur.

     Glazura cu aroma de zahar ars

    Zaharul ars reprezinta o glazura crocanta, caramelizata, are o aroma ce poate fi asociata cu diferite gusturi si texturi. In combinatie cu frisca lichida si untul vei obtine o glazura caramel delicioasa.
    Daca vei folosi doar zaharul topit poti obtine o crusta delicata si crocanta pentru Tortul Dobos.
    Poti obtine o glazura fina de caramel si daca topesti caramele in frisca lichida si amesteci pana la omogenizare. 5 caramele cu lapte lipicioase sunt suficiente la 50ml frisca lichida.
    Glazura de caramel
    • 200g zahar brun
    • 43g unt
    • 4 linguri lapte
    • 130g zahar pudra
    • 1 lingurita extract de vanilie



    Se fierbe la foc potrivit zaharul amestecat cu untul si laptele timp de 2 minute. Se amesteca continuu cat timp se raceste dupa care se adauga vanilia si zaharul pudra si se omogenizeaza.
    Care este glazura ta preferata?