marți, 11 iulie 2017

Reteta GLAZURA pentru Tort sau Prajitura





Glazura lucioasa de ciocolata cu miere – pentru amandina
Aceasta reteta de glazura de ciocolata ramane lucioasa timp indelungat, fara sa se intareasca.
Ingrediente pentru un tort de 23cm:
210 gr ciocolata amaruie (cel puţin 70% cacao)
165 ml smantana lichida
25 gr miere
42 gr unt moale
42 ml de lichior Cointreau
Se incalzeste smantana lichida impreuna cu mierea si se adauga peste ciocolata maruntita. Se pune intr-un vas pe baie de aburi, amestecand mereu. Se adauga untul si se amesteca continuu pana la topire si omogenizare. Apoi se adauga cognacul si se mai lasa pe foc  2-3 minute.
Puteti sa o luati de pe foc inainte sa adaugati lichiorul si amestecati pana capata consistenta.
Aceasta reteta de glazura de ciocolata poate fi folosita la prajitura amandina

Glazura de ciocolata cu lapte – pentru negrese
Aceasta reteta de glazura nu se intareste ca si ciocolata topita si este foarte usor de manevrat. Se poate folosi atat ciocolata alba cat si ciocolata amaruie, fiind usor de lucrat cu ea are consistenta potrivita pentru a face modele din glazuri. Ingrediente pentru o tableta de ciocolata:
100g ciocolata (alba sau neagra)
2 linguri zahar pudra,
1 lingurita unt,
lapte (in general 2 linguri dar daca dupa topirea lor nu ajunge la o consistenta cremoasa asa ca o budinca mai subtire si este prea groasa se mai adauga o lingura de lapte).
Se pun toate ingredientele intr-un vas pe baie de aburi si se amesteca pana la omogenizare. Aceasta reteta de glazura de ciocolata poate fi folosita la decorarea negreselor



 Glazura alba din bezea – pentru prajitura cu gem si nuca sau pandispan

Ingrediente:
100g zahar pudra
1 albus mare
1 lingurita zeama de lamaie
Zaharul se amesteca cu albusul cu o lingura de lemn, se amesteca viguros pana cand se topeste si obtineti o pasta omogena. Se adauga apoi zeama de lamaie si colorantul daca doriti, se amesteca pana la omogenizare, dupa care se umple posul cu glazura obtinuta.

Glazura Ciocolata Simpla
Doar ciocolata simpla, topita, fara alte ingrediente poate fi folosita ca si glazura. Ceea ce trebuie sa stii atunci cand folosesti ciocolata topita in loc de glazura, este ca se intareste bine, asa ca ar trebui sa o folosesti intr-un strat foarte subtire daca vrei sa o folosesti pentru intreaga suprafata a prajiturii,  sau sa o "picuri" in linii subtiri, ca sa schimbi aspectul unei negrese de exemplu.  Ciocolata se topeste la baie de aburi.
Aceasta glazura este mata si o puteti folosi la diverse prajituri sau torturi cu nuca sau fructe, picurand-o din loc in loc.

Glazura de zahar ars
Zaharul ars reprezinta o glazura crocanta, caramelizata, are o aroma ce poate fi asociata cu diferite gusturi si texturi. In combinatie cu frisca lichida si untul vei obtine o glazura caramel delicioasa.
Daca vei folosi doar zaharul topit poti obtine o crusta delicata si crocanta pentru Tortul Dobos.
Poti obtine o glazura fina de caramel si daca topesti caramele in frisca lichida si amesteci pana la omogenizare. 5 caramele cu lapte lipicioase sunt suficiente la 50ml frisca lichida.
Glazura de caramel
200g zahar brun
43g unt
4 linguri lapte
130g zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie

Se fierbe la foc potrivit zaharul amestecat cu untul si laptele timp de 2 minute. Se amesteca continuu cat timp se raceste dupa care se adauga vanilia si zaharul pudra si se omogenizeaza.