marți, 4 aprilie 2017

Reteta Prajitura cu Branza, Cheesecake sau Pasca- cele mai cunoscute retete din lume



Se pare ca cea mai ''batrana'' prajitura, este si cea mai populara:  prajitura cu branza sau Cheesecake -ul !



In Grecia, Cheesecake a fost servit sportivilor, la Jocurile Olimpice in anul 776 î.Hr. De asemeni, prajitura cu branza era si tort de nunta, ingredientele fiind :faina de grau, miere si branza. In anul 230, ‘’Cheesecake’’ , apare intr-o  scriere a lui Athenaeus. Dupa cucerirea Greciei de catre Romani, reteta s-a modificat, a fost adaugat oul, prajitura cu branza devenind un produs de patiserie, numit ‘’libuma’’, fiind copt subt o caramida fierbinte si fiind servit cald . Marcus Cato (politician roman) in sec -I - î.Hr.  este creditat ca fiind cel care a mentionat cea mai veche  reteta a prajiturii cu branza






Cea mai veche reteta a unui  Cheesecake, apare scrisa intr-o carte  englezeasca de bucate din 1390.  Pe baza acestei retete,  bucatarul englez  Heston Blumenthal sustine ca Cheesecake isi are originile in Anglia.  

Cheesecake-ul modern, apare  in America , diferenta dintre aceasta reteta si cea traditionala (europeana) , fiind  atat blatul (din biscuiti, piscoturi, fursecuri) cat si umplutura care  nu necesita coacere. In Cheesecake -ul  European, de obicei, blatul si umplutura sunt coapte in cuptor  si contin fructe confiate, fructe din compot sau gem si alte arome.

 Statele Unite si Canada folosesc orice tip de branza cremoasa- moale

http://www.ninerbakes.com/de/2011/10/04/the-best-original-new-york-style-cheesecake/

 


 


Cate bordeie, atatea obiceie! 

Asa si Cheesecake–ul, in functie de regiuni, are alt gust si arata diferit


 


Africa, are mai multe tipuri de Cheesecake. Varianta cea mai populara este cu frisca, crema de branza, gelatina , crusta fiind din biscuiti digestivi si unt. Prajitura nu se coace iar pentru aroma se adauga lichior Amarula. 

http://smittenglutton.com/2013/02/04/recipe-non-bake-amarula-cheesecake/

 


Asia, are un Cheesecake in care branza include arome ca: matcha, lychee si mango.  Comparativ cu omologii sai, Cheesecake-ul asiatic este mai putin dulce. 

http://www.creativeculinaire.com.sg/Asian-Cheesecake-yuzu-green-tea-gula-melaka

 


Japonia are un  Cheesecake pe baza de amidon de porumb si oua, asemanator unei tarte - Cotton Cheesecake

http://redroses2ucookware.blogspot.ro/2014/12/cotton-soft-japanese-cheese-cake-aka.html

 


In Australia Cheesecake-ul , de obicei este o prajitura necoapta si include arome ca: fructul pasiunii, ciocolata, zmeura, lamaie, caramel, vanilie, ciocolata

http://www.omniblendaustralia.com.au/raw-cashew-raspberry-cheesecake/

 


In Europa:

Bulgaria, include in reteta smantana in umplutura si nuci in crusta. 

 
http://pippalehar.com/photoblog/2011/03/bulgarian_cheesecake.html

Franta- branzeturile frantuzesti pt. prajitura Cheesecake sunt  foarte usoare , tip Neufchatel  si include gelatina ca ingredient obligatoriu. 

http://www.worldfranchisecentre.com/p-detail.php?bid=45

 

 

Germania- foloseste branza pe baza de cheag , crusta fiind coapta in cuptor.

 
http://dianasuen.com/2013/08/13/kasekuchen/


 Grecii fac un tort pe baza de branza, cunoscut  inca din antichitate.

 
http://www.thetoc.gr/eng/food--travel/article/cheesecake-is-greek


Italienii- folosesc miere si branza ricotta sau mascarpone; adesea, prajitura contine fulgi de orz, fructe confiate si vanilie

http://www.livingrichwithcoupons.com/2014/04/italian-ricotta-cheesecake-recipe.html

 


Belgienii si Olandezii- aromatizeaza branza cu cructe sau ciocolata amaruie topita. Crusta este de obicei din biscuiti traditionali .

http://shop.elicheesecake.com/product/cheesecake_belgian_hazelnut/all

 


In Polonia, prajitura se numeste Sernik (prajitura cu branza) si este un desert foarte popular. Se face cu branza proaspata .

http://www.culinary-heritage.com/recipe.asp?regionid=66&recipesid=1602#.VNorTCxmPvA

 


Suedia - are un tip speial de Cheesecake, se face cu branza inchegata (ostkaka) , este coapta in cuptor si se serveste cu gem si frisca. 

https://meatballandsaltedcod.wordpress.com/2012/04/23/traditional-new-york-style-cheesecake-with-wild-raspberries/

 


In regatul Unit si Irlanda, Cheesecake se face cu branza sfaramata, crusta fiind din biscuiti cu unt si fructe din compot.

http://www.yemekhaberleri.com/irlanda-usulu-cilekli-cheesecake/

 


 Prajitura Romaneasca este coapta, crusta fiind  din  pandispan , foi de placinta sau cunoscuta ‘’pasca’’ ( din aluat de cozonac) , umpluta cu branza dulce amestecata cu zahar, stafide , arome de vanilie .


Reteta Pasca clasica din aluat de cozonac

pentru blat:
4 galbenusuri (nu puneti albusul, acesta intareste aluatul)
4 linguri de zahar (poate fi zahar pudra)
4 linguri de ulei
o ceasca medie ~ 150 -200gr. de smantana grasa sau lapte (pentru prajituri nu folositi lapte degresat)
1/2 dintr-un cubulet mic de drojdie
coaja de lamaie / portocala
1/2 esenta vanilie fiola
-faina cat cuprinde ~ 500 gr (functie de granulatie dar si de  anotimp / umiditatea de afara, se schimba gramajul necesar pentru faina)
Important! ingredientele sa fie lasate la temperatura camerei minim 1 ora, nu direct din frigider

Din aceste gramaje, daca doriti o pasca cu blat subtire,  va ies doua (in cazul in care o coaceri in tava pentru blat de tort)

Cum se face blatul

1-Dizolvati drojdia in lapele /smanta calda dar nu fierbinte si adaugati o linurita de zahar si doua linguri de faina in cana/ vasul in care ati dizolvat drojdia , apoi amestecati. Lasati 10 minute  pentru a se activa drojdia si forma maiaua.
2-Se amesteca galbenusurile cu zaharul, pana cand acesta se dizolva complect.
3- Puneti faina intr-un caston si formati in mijlocul ei un cuib unde veti pune pe rand galbenusurile frecate cu zahar, esentele, coja de lamaie/portocala si maiaua. Incepeti sa framantati, incorporand toate ingredientele. Pe masura ce vi se lipeste de mana, turnati uleiul, aluatul se va desprinde usor. Daca la framantat aluatul este prea tare, mai puneti putin lapte/ smantana, daca este prea moale mai adaugati faina. Framantati minim 10 minute apoi acoperiti vasul cu un prosop curat ca aluatul sa dospeasca cca. 1 ora.



Pentru umplutura: 
500 gr. branza de vaci (sa nu fie apoasa, daca vi se pare cam umeda, adaugati doua linguri de gris)
200 gr, smatana grasa (in supermarket o gasiti ca  si smantana pentru gatit sau smantana pentru frisca din lapte, de obicei pe raftul cu lapte UHT)
6-7 linguri de zahar ( dupa gust)
4 oua intregi + cele 4 albusuri
200 gr, stafide
2-3 linguri gris
puteti aduga si fructe confiate
esenta rom / vanilie sau lamaie (fiola)
Amestecati intr-un vas toate ingredientele (ideal ar fi ca stafidele sa le lasti cel putin cu o ora inainte intr-un vas in care puneti trei linguri de apa si esenta de rom- inainte de a le pune in compozitia pentru apa le stoarceti)

Coacerea
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, puteti sa-l transferati in vasul pentru copt si sa-i dati o forma ca pentru tarta, ridicandu-l pe peretii vasului, astfel incat sa tina compozitia de branza pe care o turnati in tava. Daca doriti, puteti opri din compozitia de aluat pentru a face diverse forme deasupra umpluturii de branza. In cazul in care aveti aluat deasupta, va trebui sa bateti un ou si sa ungeti aluatul cu acesta, pentru a da luciu si culoare.
Se coace intre 45 si 60 minute la 180 gr. Incercati cu scobitoarea, daca nu se lipeste puteti sa scoateti. Daca nu este gata mai lasati 10-15 minute


vezi si cum se face Salam de Biscuiti