luni, 4 iunie 2018

Lasata SeculuiI 2018 (Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel) - Plăcinta SoacreiLasatul Secului reprezinta o sarbatoare care marcheaza ultima zi cand se mai poate manca de dulce, inainte de a incepe unul dintre cele patru mari posturi randuite de Biserica Ortodoxa (Postul Nasterii Domnului, Postul Sfintelor Pasti, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si Postul Adormirii Maicii Domnului).

Singurul post care are doua Lasatul Secului este cel al Sfintelor Pasti, cunoscut si sub numele de Postul cel Mare. Primul Lasatul Secului este pentru carne si se tine in Duminica Infricosatei Judecati, iar celalalt este pentru oua, peste si lactate si se tine in Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.
Biserica Ortodoxă îi cinsteşte în mod special pe Apostolii Petru şi Pavel, rânduind o perioadă de post specială, care începe luni, 4 iunie, imediat după Duminica Tuturor Sfinţilor, până la data lor de prăznuire, 29 iunie.

Postul Sîmpetrului, cum este cunoscut în popor, precedă sărbătoarea comună a celor doi sfinţi, din 29 iunie. Postul Sfinţilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an, iar durata sa este în funcţie de duminica tuturor sfinţilor. În vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii.

Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, Postul Sîmpetrului are o durată variabilă, în funcţie de data variabilă a Paştilor. Postul începe lunea, pe 4 iunie 2018 după Duminica Tuturor Sfinţilor şi ţine până în ziua de 29 iunie 2018.

Traditii de Lasata Secului :

- In sudul tarii era obiceiul de baterea halvitei. gazda lega o bucata de halvita cu sfoara iar copiii , cu mainile la spate , se straduiesc sa prinda halvita - cu gura. Cel care reuseste, primeste halvita drept recompensa.

- In Muntenia, nurorile obijnuiau sa prepare placinta cu branza si stafide, pentru soacre, ca postul sa nu vina cu galceava.- Credinciosii, ofereau copiilor nevoiasi sapte sticle cu lapte, semnificand saptamanile postului.


Reteta: Placinta Soacrei  (Placinta cu branza si stafide, facuta cu aluat de casa)


aluat:

500 g faina

225 ml lapte

1 lingura zahar

15 g drojdie

sare

umplutura:

300 g branza

2 oua

2 linguri smantana

zahar – in functie de cat de sarata este branza

50 g stafide

esenta de rom

ornat:

zahar pudra


mod de preparare:

Se prepara un aluat elastic din ingredientele necesare, apoi se lasa sa se odihneasca 30 de minute.

Branza se sfarama, se adauga ouale batute, smantana, zaharul, esenta de rom si stafidele imnuiate in prealabil in ceai si se amesteca totul pana se omogenizeaza.

Se pune jumatate din cantitatea de aluat si, pe o planseta tapetata cu faina, se intinde o foaie subtire, se umple cu jumatate din cantitatea de umplutura si se ruleaza. Se repeta operatia aceasta si pentru cealalta jumatate de aluat.

Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se introduc in cuptor pana se rumenesc.

Se orneaza cu zahar pudra. 


Doar soacra ne poate spune daca v-a iesit, nu v-a iesit ...

Mai vrea sau ... nu mai vrea ! :)