duminică, 26 aprilie 2020

Miere Naturala bio? Test - Verificare
Mierea bio, organica, sau ecologica?
 
Care este diferenta? Niciuna. Termenul „organic” se utilizeaza in spatiul anglo-saxon (vorbitori de engleza): “Organic Honey”. Termenul „bio” inseamna acelasi lucru, fiind folosit in special in spatiul franco-german: “Honig bio”, “miel bio -l'agriculture biologique”. Si „eco” inseamna acelasi lucru. In Romania, pe sigla de certificare scrie Agricultura Ecologica.
Ce inseamna miere organica, bio sau ecologica?
"mierea organică" înseamnă că stupina nu are contact cu produsele chimice (implicit plantele de pe o suprafata de 3-5 km. in jurul stupinei nu sunt stropite cu substante chimice), mierea nu a fost niciodată încălzita sau pasteurizata!


In mod uzual, se numesc produse bio/organice/ecologice acele produse certificate in acest sens de un organism de certificare.
Pentru obtinerea certificatului de miere bio, trebuiesc respectate urmatoarele conditii:
– Este interzisa, cu mici exceptii, utilizarea substantelor chimice artificiale, cum ar fi fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari;
– Este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic;
– Este interzisa utilizarea iradierilor;
– Pamantul utilizat trebuie sa fie ferit de substante chimice timp de mai multi ani inainte de a incepe productia organica;
– Producatorii certificati trebuie sa tina o evidenta scrisa a operatiunilor de zi cu zi;
– Oricand pot avea loc inspectii neanuntate ale organismelor de certificare sau ale autoritatilor.


Miere de manuka, mana, salcam, rapita, tei sau  poliflora Indiferent de provenienta,de mii de ani, mierea a fost folosită nu doar pentru gust ci și pentru proprietățile ei vindecătoare si cosmetice, fiecare sortiment în parte având caracteristici unice.Mierea de Manuka, are beneficii reale sau este doar un produs de marketing? Si una si alta. Toti am auzit de mierea de manuka, pe internet fiind cea mai cautata miere.  De ce este mierea de manuka deosebita?  Provenienta ei nu este autohtona, romaneasca, ci este un produs al Noii Zeelande. Recunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante,  antiseptice, antiinflamatorii și antifungice, fiind extrem de eficientă în susținerea sistemului imunitar, Pana aici, nimic nu o deosebeste  de mierea noastra. Planta, mai exact arborele de manuka (Leptospermum scoparium), are un un conţinut bogat în Metilglioxal (MGO™) care indica puterea antibacteriană si  peroxidul de hidrogen, care este responsabil pentru calitățile antibiotice ale mierii, clasând-o drept unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale. MGO™ este marcă înregistrată și doar mierea testată în mod independent de către laboratoarele certificate și autorizate din Noua Zeelandă poate purta această etichetă, care îi recunoaște calitățile ei medicinale. Mierea de manuka se recomandă mai ales în cazul afecțiunilor acute sau cronice, care nu au fost tratate anterior și care au o rezistență sporită la tratamente.


Daca mierea de manuka a beneficiat de studii de laborator si un marketing extreme de eficient, nu inseamna ca consumul de miere autohtona, Romaneasca, nu ar avea beneficii similare!
Tipuri de miere - Beneficii ale consumului de miere

-Mierea de salcim - efect calmant

-Mierea de castan - decongestioneaza ficatul si prostata, favorizind circulatia sanguina
-Mierea de mar este tonica si antidiareica
-Mierea de tei - este calmanta si sedativa

-Mierea de papadie - este depurativa si usor laxativa

-Mierea de rapita - este indicata in tratamentul local al ulcerelor varicoase

-Mierea de mure este tonica si antidiareica

-Mierea de salcim galben japonez - este antihemoragica, micsorind timpul de coagulare si regleaza menstruatia, influenteaza functiile digestive

-Mierea de cimbrisor - este antiseptica, pectorala si afrodisiac

-Mierea de Mana - este singurul tip de miere care nu este extrasa de albine din polenul florilor ci din rasinile de brad. Poate fi consumata de catre persoanele alergice la polen, fiind bogata in minerale si bioflavonoide, recomandata ca adjuvant pentru: spasmofilie, rahitism la copii si adolescent, osteoporoza si afectiuni articulare la adulti si varstnici, persoaenele cu sistem imunitar slabit

La o prima vedere, atunci cand cumparam miere, putem privi borcanul !
Mierea naturala, prezintă impurităţi naturale: polen, microparticule de ceară şi uneori propolis. Are o textură fină, se prelinge şi nu face spumă. Mierea contafacuta-  face spuma.De asemeni, ar trebui sa stim ca mierea de floarea soarelui și cea polifloră cristalizează (dupa aproximativ 2-3 luni)!
Mierea de salcâm și cea de mană cristalizeaza foarte greu, dupa aproximativ un an !

Mierea poate redeveni fluidă dacă este pusă în apă caldă, maximum 40 de grade. Dacă temperature apei este mai mare își pierde din proprietăți (de aceea nu este indicat să puneți miere în ceaiul fierbinte nici in prajituri care necesita coacere).

Cum verific mierea?


1-Testa vasului cu apa- Amestecati mierea in apa rece.
- Mierea naturala , fiind mai grea (are o densitate mai mare) cade pe fundul paharului,  nu se imprastie rapid in apa si nu pluteste in apa
-Cea contrafacuta are o densitate mai mica si ar trebui sa se dizolve.
2- Testul linguruii -introduceti o lingura in borcan, apoi ridicati-o si lasati sa curga mierea.
-        daca mierea curge continuu, fara sa se desprinda in picaturi, atunci cel mai probabil mierea este naturala.
-        Mierea contrafacuta, curge discontinuu, in picaturi
3- Testul chibritului- Tineti un chibrit aprins deasupra unei lingurite de miere.
-daca e naturala, mierea se va topi si nu va incepe sa sfaraie imediat.
- mierea care contine apa , se comporta ca atare si sfaraie
4- Testul colii de hartie - Puneti putina miere pe o foaie de hartie.
-mierea naturala ramane intacta
-daca pata umeda se raspandeste pe suprafata hartiei, atunci mierea este contrafacuta.
5- Testul creionului -  Puneti miere intr-o lingura apoi amestecati cu un creion chimic aproximativ 1 min.
-in cazul in care culoarea nu i se modifica, este naturala.
-daca mierea se coloreaza este posibil sa nu fie naturala. In cazul in care culoarea nu i se modifica, este naturala.
6-Testul inoxului incalzit - Încălziţi o bucată de sârmă inoxidabilă sau o lingura din inox şi introduceţi-o în miere.
Un produs de calitate se va lipi de metal şi nu se va prelinge înapoi în borcan când sârma/lingura este scoasă din miere.
7- Testul painii -  Puneți o bucată de pâine veche în miere. Verificati dupa 10 minute
–daca mierea este naturala, painea ramane solida
-daca mierea este contrafacuta, painea de inmoaie