duminică, 26 martie 2017

Cum se impaturesc / impacheteaza SERVETELE (naproanele)
























Folosiarea naproanelor , scurt istoric.

Obiceiul de a ne sterge pe maini dupa masa, a aparut odata cu omenirea. Totusi, obiceiul  este consemnat in istoria Spartei prin folosirea painii pentru curatarea mainilor dupa masa.
Dieric Bouts-The Last Supper


Romanii sunt primii care au consemnat folosirea naproanelor, cu rol multiplu. Descrise ca bucati de stergare rupte din fetele de masa mai vechi,  folosite atat pentru protectia scaunelor , stergerea mainii dar si transpiratiei de pe fata, naproanele erau folosite si pe post de …desaga.  Era nepoliticos sa pleci de la masa si sa lasi gazdei resturile. Prin urmare, musafirii foloseau napronul pentru a infasura ceea ce ramanea pe masa, lund pachetul cu ei la plecare.

De atunci si pana in ziua de astazi, mesele dichisite din familie sau de la restaurant sunt  dotate cu naproane care se folosesc pentru protectia hainelor si pentru curatarea mainilor.

Cum impaturim / impachetam napronul?
Este o adevarata tehnica origami.
De la modul cel mai simplu, inconjurat de un inel, puse in pahar, sub farfurie sau pe farfurie, napronele sunt piese de design la inceputul mesei.


Sunt restaurante de lux care impacheteaza napronul diferit in cele 365 de zile ale anului, in fiecare zi altfel, dupa specificatii tehnice urmate cu strictete.

Batista de hartie sau servetelul a aparut imediat dupa Primul Razboi Mondial. In anul 1924, primele servetele au fost fabricate in masa, sub numele de brand “Kleenex”, fiind folosite ca tampoane sanitare pentru doamnele aflate la menstruatie.
Hartia a fost folosita in scopuri igienice de secole, dar servetelele de hartie pe care le cunoastem astazi nu au fost produse in masa dupa 1940.

O alta  inventie utila a zilelor noastre - FATA de MASA pentru VIN ROSU!

 Inventia designerului Kristine Bjaadal,  dovedeste a fi foarte utila pentru mesele de sarbatoare.  Acesta a creat fata de masa care odata imbibata cu vin rosu nu dor ca salveaza situatia, ba chiar o face spectaculoasa fiindca o multime de fluturi colorati par sa-si ia zborul de pe masa. Fata de masa absoarbe lichidul iar dupa petrecere spalarea acesteia folosind detergent uzuali va fi floare la ureche.

Si daca am o fata de masa obijnuita pe care s-a varsat vin rosu, cum scot petele?

Petele de vin, vorba lui Nea Marin, ies cu …foarfeca!


Totusi, la petreceri cu vin rosu,  este bine sa folositi o fata de masa sintetica fiindca petele ies mai usor din sintetic decat din bumbac.  Daca totusi ati comis-o si vreti sa chemati “salvarea” pentru fata dvs. de masa, rugati musafirii sa-si tina farfuriile in brate, umpleti urgent un lighean cu apa rece si daca nu aveti produse profesionale de curatat turnati putin  otet de vin alb  sau clor (daca fata de masa este alba) in apa, dupa 10-15 minute spalati-o cu detergent / sapun. Daca operatiunea este facuta in timp util, s-ar putea sa salvati fata de masa .

vezi si:
Cum asez tacamurile