Obiceiul de a ne sterge pe maini dupa masa, a aparut
odata cu omenirea. Totusi, obiceiul este
consemnat in istoria Spartei prin folosirea painii pentru curatarea mainilor
dupa masa.
![]() |
Dieric Bouts-The Last Supper |
Romanii sunt primii care au consemnat folosirea
naproanelor, cu rol multiplu. Descrise ca bucati de stergare rupte din fetele
de masa mai vechi, folosite atat pentru
protectia scaunelor , stergerea mainii dar si transpiratiei de pe fata,
naproanele erau folosite si pe post de …desaga.
Era nepoliticos sa pleci de la masa si sa lasi gazdei resturile. Prin
urmare, musafirii foloseau napronul pentru a infasura ceea ce ramanea pe masa,
lund pachetul cu ei la plecare.
De atunci si pana in ziua de astazi, mesele dichisite din
familie sau de la restaurant sunt dotate
cu naproane care se folosesc pentru protectia hainelor si pentru curatarea
mainilor.
Cum impaturim / impachetam napronul?
Este o adevarata tehnica origami.
De la modul cel mai simplu, inconjurat de un inel, puse
in pahar, sub farfurie sau pe farfurie, napronele sunt piese de design la
inceputul mesei.
Sunt restaurante de lux care impacheteaza napronul
diferit in cele 365 de zile ale anului, in fiecare zi altfel, dupa specificatii
tehnice urmate cu strictete.
Batista
de hartie sau servetelul a aparut imediat dupa Primul Razboi Mondial.
In anul 1924, primele servetele au fost fabricate in masa, sub numele de brand
“Kleenex”, fiind folosite ca tampoane sanitare pentru doamnele aflate la
menstruatie.
Hartia a fost folosita in scopuri igienice de secole, dar
servetelele de hartie pe care le cunoastem astazi nu au fost produse in masa dupa
1940.
O
alta inventie utila a zilelor noastre -
FATA de MASA pentru VIN ROSU!
Inventia
designerului Kristine Bjaadal, dovedeste
a fi foarte utila pentru mesele de sarbatoare.
Acesta a creat fata de masa care odata imbibata cu vin rosu nu dor ca
salveaza situatia, ba chiar o face spectaculoasa fiindca o multime de fluturi
colorati par sa-si ia zborul de pe masa. Fata de masa absoarbe lichidul iar
dupa petrecere spalarea acesteia folosind detergent uzuali va fi floare la
ureche.

Si
daca am o fata de masa obijnuita pe care s-a varsat vin rosu, cum scot petele?
Petele de vin, vorba lui Nea Marin, ies cu …foarfeca!
Totusi, la petreceri cu vin rosu, este bine sa folositi o fata de masa sintetica
fiindca petele ies mai usor din sintetic decat din bumbac. Daca totusi ati comis-o si vreti sa chemati
“salvarea” pentru fata dvs. de masa, rugati musafirii sa-si tina farfuriile in
brate, umpleti urgent un lighean cu apa rece si daca nu aveti produse
profesionale de curatat turnati putin
otet de vin alb sau clor (daca
fata de masa este alba) in apa, dupa 10-15 minute spalati-o cu detergent /
sapun. Daca operatiunea este facuta in timp util, s-ar putea sa salvati fata de
masa .
vezi si:
Cum asez tacamurile
vezi si:
Cum asez tacamurile