duminică, 8 februarie 2015

Ciulinii laptelui sau armurariul - rol in detoxifiere, regenerarea celulelor hepatice, stimularea digestei, reducerea colesterolului





Ciulinul Laptelui (Silybum marianum) sau armurariul este unun bstimulent al digestiei, febrifug si hepatoprotector.

De la această plantă, cunoscută şi sub numele de ciulinul Maicii Domnului sau ciulinul sfânt, se utilizează fructele.

Acestea conţin silymarin (un complex de trei flavonide), dar şi uleiuri volatile şi principii amare.   Semintele acestei plante contin substante active care ajuta din plin la regenerarea celulei hepatice si la eliminarea toxinelor de la acest nivel, fiind considerata unele dintre cele mai puternice antihepatotoxice.

 

Datorita faptului ca planta contine saponozide si ulei volatile, iar fructele contin similarina, aminoacizi , lipide, acid fumaric, polihidroxifenil cromone, amidon etc. are numeroase intrebuintari, fiind un remediu naturist cunoscut pentru:

 

 -favorizarea regenerarii celulelor heptice

-Stimularea digestiei si detoxifierea organismului

-Reduce colesterolul iar  nivelul trigliceridelor a scazut semnificativ in cazul celor  care au consumat armurariu

 
Semintele mai sunt folosite in migrene, urticarii anafilactice, boli infectioase, surmenaj intelectual, rau de mare sau rau de automobil, hemoragii nazale, hemoragii hemoroidale, hemoragii interne (date de fibroame, scleroze, cancere) in hipertrofia splinei si a ficatului.

Nu exista contraindicatii ale acestei plante. Nu au fost inregistrate nici reactii adverse importante. Ocazional, poate avea efecte laxative datorita stimularii ficatului si secretiei sporite a bilei.

 Armurariul se prepara fie ca ceai, pulbere, tinctura sau cataplasme