miercuri, 19 iulie 2017

Că nu-i pentru cine se pregateşte , ci pentru cine se nimereşte, ştim cu toţii. Dar faptul că un castel dedicat Albei ca Zăpada a fost luat incognito de Frumoasa Adormită , asta-i prea de tot- Cum aşa? Cum adica "nu-i pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste?" Ce legatura are asta cu Alba ca Zapada, piticii, Frumoasa Adormita?
Neuschwanstein, în traducere Noua Lebădă de Stancă, este la propriu un castel de poveste!

  
 A fost construit în stil neomedieval în secolul XIX de misteriosul rege Ludovic al II-lea al Bavariei, în apropiere de Füssen, regiunea Allgäu, într-unul din cele mai frumoase locuri de pe pământ (la 132 de kilometri de München).Ridicat în mod miraculos în doar  17 ani (între 1869-1886) sub supravegherea arhitecţilor Christian Jank, Eduard Riedel,Georg von Dollmann, castelul, are desigur o poveste ciudată, privitoare la înălţimea sa.

Regele ar fi cerut să măsoare cel puţin 200 de picioare. Dar constructorii nu ştiau care era pasul suveranului. Au măsurat distanţa dintre urmele picioarelor acestuia, dar nu s-a dovedit ceea ce regele a dorit. Construcţia finală a măsurat sub 200 de picioare, iar lucrătorilor li s-au fi tăiat capetele.
 Neuschwanstein este cel mai faimos castel din Germania , renumele său trecând frontierele după ce Walt Disney l-a ales ca model pentru Castelul Frumoasei adormite. Şi, într-adevăr, ce alt castel ne-am fi putut imagina pentru o prinţesă de basm? Disney s-a îndrăgostit de el, când l-a vizitat, la puţin timp după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Celebrul desenator era într-un turneu împreună cu o echipă de arhitecţi în căutarea unui model pentru castelul ce urma să fie ridicat la Disneylandul din California. Cu toţii au fost vrăjiţi de Castelul « Regelui Lebădă », care avea să apară aproape identic în primele schiţe ale lui Herbert Ryman pentru primul parc de distracţii inaugurat la 17 iulie 1955, la 10.000 de kilometri de Neuschwanstein. 


La început, ar fi trebuit ca edificiul de basm să fie dedicat Albei ca Zăpada, dar fiindcă inaugurarea a coincis cu lansarea filmului « Frumoasa din pădurea adormită », a rămas cunoscut drept Castelul Frumoasei adormite. Reprodusă în toate parcurile Disney, construcţia inspirată de Neuschwanstein are 23 de metri înălţime, iar unul dintre turnuri a fost adaptat după o formă similară întâlnită la vestita Sainte-Chapelle din Paris.- Aaa! deci Frumoasa Adormita, n-a primit originalul, doar un fake la mana a doua? Bine, m-am mai linistit.
- Copie, copie, dar castelul ei este chiar mai faimos decat Neuschwanstein.
-Daca Wagner ar mai fi trait, ar fi fost si Neuschwanstein cel putin la fel de faimos, castelul fiind conceput ca un spatiu teatral dedicat operei sale. Din pacate, marele compozitor nu a trait sa-l vada terminat.

 Refugiul lui Ludovic al II-lea (1845-1886), un rege al cărui suflet şi viaţă, dar mai ales sfârşit, nu vor fi cunoscute niciodată, a devenit o mare atracţie turistică.

 Fiul regelui bavarez Maximilian al II-lea, a urcat pe tron la vârsta de numai 18 ani. Parcă împlinind un enigmatic predestin, Ludovic al II-lea a rămas cunoscut în istorie sub numele Regele din basme sau regale nebun, pentru setea sa de a construi castele fantastice.

Fascinat de operele lui Richard Wagner şi îndeosebi de legendarul cavaler sosit cu o luntre trasă de o lebădă din « Lohengrin », el a mai fost numit « Regele Lebădă ». De altfel, lebăda este un simbol omniprezent în castelele sale uimitoare.


 Ludovic al II-lea neglija se pare problemele ţării şi cheltuia în neştire pentru castelele luxoase. Din această cauză a căzut pradă unui complot al parlamentului bavarez care a uneltit să fie declarat nebun şi forţat să abdice. El a fost găsit fără viaţă, la numai trei zile după ce a renunţat la tron, înecat în Lacul Starnberg, împreună cu medicul personal, care îl declarase fără discernământ. Moartea sa a rămas unul din marile mistere ale istoriei. Văr al frumoasei împărătese Sissi a Austriei, Ludovic al II-lea nu a fost niciodată căsătorit, deşi era frumos ca un prinţ din basme. A avut doar o logodnică, pe care a înştiinţat-o în mod inexplicabil că o dezleagă de persoana sa.
Castelul a fost deschis publicului  curând după moartea sa, la doar şapte săptămâni.


Neuschwanstein este situat într-un peisaj mirific, în decorul magnific al Munţilor Alpi şi al apelor de cristal ale Lacului Alpsee, însă clima vitregă presupune ca temelia şi stânca pe care e ridicat să fie consolidate fără încetare, iar faţada de calcar, din care muşcă vânturile sălbatice, mereu refăcută. Podul Mariei (Marienbrücke- numele mamei lui Ludovic al II-lea, regina Maria de Prusia ) care trebuie trecut pentru a ajunge la celebrul obiectiv turistic este suspendat la 92 de metri, deasupra unei cascade năvalnice şi a unei panorame care îţi tai răsuflarea


 Cei care vor să viziteze castelul trebuie să ştie că biletele de intrare se găsesc la castelul de jos, Hohenschwangau. Pe tichetele pentru vizita in ambele castele o sa vedeti trecute orele exacte de acces in cele doua castele. Nu puteti intra daca nu ati ajuns fix la ora inscrisa pe cartela electronic iar fotografiile sunt interzise.


-Şi Albă ca Zăpada? 

-Ei, Albă ca Zăpada! Işi culcă în continuare piticii în casuţa mică, din pădure. Ea şi piticii sunt la pachet. Cine să-i vrea pe toţi?