https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

08 decembrie 2023

De ce se impodobeste bradul de Craciun avand in varf o stea cu cinci colturi.

 

Simbolul Bradului de Craciun

  Drepturi de autor integral! Exlus plagiat.

In antichitate, bradul era numit ‘’stalpul cerului’’. Cand cautam semnificatii ale simbolurilor sacre, cum este bradul (pinul), nu luam in calcul doar etimologia cuvantului, limitatea la un areal geografic- cultural… desi acestea sunt importante si pot furniza indicii. Cheia ar trebui sa aibe legatura cu spiritualiatea mai degraba decat cu inaltimea bradului si tulpina lipsita de noduri. Dincolo de faptul ca bradul (pinul) ar fi putut fi primul arbore care a vazut lumina zilei, o dezlegare ar putea fi chiar fructul acestuia: conul de brad. 

Daca aveti rabdare, putem gasi impreuna explicatiile.



Ce legatura are bradul cu Imperiul Persan, egiptul antic si dacii? Dar cu Roma antica?

Bradul cuprinde 45-55 de specii de conifer si face parte din familia Pinaceae. Prin urmare, cand ne referim la impodobirea bradului, nu ne rezumam la brad ci includem toate coniferele.

Brad= denumirea Latina Abies

Bradul argintiu sau bradul alb (Abies alba), este un brad originar din Europa, specific unei anumite zone, cu un areal limitat de Munții Pirinei, la nord de Normandia, la est de Munții Alpi și Munții Carpați, până în sudul Italiei și nordul Serbiei, unde s-a integrat alături de bradul bulgar.

Pinul= sapin=Din latină ‘’sappīnus’’= termenul galez  ‘’sappos’’.

Etimologii francezi mentioneaza ca ,,sapinus” (brad) reprezinta descendentul unui termen prelatin ‘’sappus’’- tribunalul tracic (Sapaees) pomenit de Herodot, a reprezentat probabil sursa termenului latin sau celtic.

Probabil nu este intamplator faptul ca una dintre inaltimile ce strajuiesc localitatea Săpânţa (etimoligia localitatii vine de la sapinar - țapinar)  , se numeşte Vârful Bradului, toponim avându-şi obârşia după C. Negruzzi în termen sinonim traco - dacic, de factură sudică, prezent în limba albaneză sub forma "bredh" =brad. . În limba sanscrită, brhat (pronunţă brihat) si înseamnă ‘’mare’’. Brad are cuvinte înrudite în limba română ca brădet, brăduţ, brădişor şi intră într-un număr impresionant de toponime.

Concluzie: ‘’Sapin’’ (brad) coincidenta sau nu, seamana izbitor cu ‘’Sapiens’’= ‘’dreapta judecata’’

Bradul- simbolul Arienilor?

Iran (pronunție a numelui din limba persană: [ʔiːˈɾɒːn]), până la 1935 cunoscută internațional ca Persia. Din anul 1949 sunt folosite atât numele „Persia”, cât și „Iran”. „Iran” este utilizat între funcționari și în contextul politic-statal.

Daca cautam in Wikipedia, gasim explicatia: Numele „Iran” este un înrudit cuvântului „arian” si înseamnă „teren de aur” . ‘

‘’Teren de aur’’ nu face referire la resursele de aur din subsolul zonei ci la locul de unde  plecat Aaron insotit de cele 12 triburi egiptene in cautarea pamantului fagaduit. în arta Mesopotamiei, în special în arta din Imperiul Neo-Asirian (911-605 î.Hr.) și mai ales în basoreliefurile vremii, geniul innaripat (ingerul sau spiritul inalt), noi il numim calugar sau inalt preot inzestrat cu har divin,  adesea tine intr-o mana un con de brad, mana cu care face semnul binecuvantarii spre un copac stilizat – in cazul acesta pinul, bradul! Deși textele explicative referitoare la obiectele tinute in mana de acesti inalti prelati  sunt extrem de rare, se pare că acestea (atat bagajul din mana cat si conul de brad) au fost folosite împreună în ritualuri de purificare. Akkadieni (Aka- asirieni, babilonieni):, banddudû („găleată”) și mullilu („purificator”)



Pentru a intelege legatura Persilor cu aceste meleaguri (Dacia- Romania de astazi) vom face o incursiune in istorie:

La apogeul întinderii sale teritoriale, Imperiul Persan  cuprindea Iranul, Afganistanul, Irakul, Turcia, Siria, Egiptul, Israelul, Libanul, Ciprul și porțiuni din România, Bulgaria, Grecia, Arabia Saudită, Libia, Sudanul de Nord, Caucaz, India, Asia Centrală și chiar din China, cu o suprafață totală de 8.000.000 km2. Cirus cel Mare creează dintr-un stat vasal un vast imperiu cucerind Imperiul Medic, primul mare stat monarhic iranian, Imperiul Neo-Babilonian și Regatul Lidian, deschizând cale fiului său, Cambyses al II-lea, spre cucerirea Egiptului.

Imperiul Persan (în persana veche: Parsā), sau Imperiul Ahemenid, a fost un imperiu iranian ce a dominat Asia de Sud și de Sud-Vest între 550 î.Hr., de la cucerirea mezilor de către Cirus cel Mare, până în 330 î.Hr., când ultimul împărat ahemenid moare și imperiul este cucerit de Alexandru cel Mare(356-323 î.Hr.).

Arrian din Nicomedia, unul dintre istoricii de seamă ai Antichității, arată că Alexandru susținea că a invadat Persia ca o acțiune de răzbunare. Motivul atacării Persiei a fost bogăția acesteia. Alexandru, la fel ca și alți conducători de state agresoare (vechi sau mai noi) a pretins că atacă Persia din motive mai degrabă idealiste (ca răspuns la o nedreptate din trecut sau ca un act de demnitate), deși el, la fel ca și soldații care l-au slujit, era mânat în principal de motivații economice (plus dorința de putere, în cazul tânărului rege). Cauza atacării Imperiului Persan de către macedoneni coincide cu… motivația Imperiului Roman de-a invada Dacia lui Decebal (eveniment ce avea să se petreacă peste câteva secole). La fel ca și Imperiul Roman din vremea împăratului Traian 953-117 d.Hr), regatul Macedoniei preluat de către tânărul Alexandru nu avea, la început, o situație financiară prea strălucită (în ciuda activității militare de până atunci sau tocmai datorită acesteia). Dimpotrivă!



Intorcand-ne la templul El Daki din vechiul egipt (Persia), locul de unde vin Dacii si la etimologiile inca intalnite la noi: Muntii Perșani, localitatea Perşinari,etc. , este evidenta stabilirea civilizatiei Persilor in Romania, denumirile locurilor fiind graitoare, cu precadere in partea de sud-est a tarii, zona necucerita niciodata de Imperiul Roman – religia acestor zone fiind cu precadere ortodoxa. 

Ar putea fi adevarat ca bradul este primul copac aparut dupa facerea lumii?

Gandindu-ne ca altitudinea la care cresc și se dezvoltă brazii este peste 500 m iar răspândirea acestora este pe tot globul, dar cu precădere în zonele muntoase ale zonei temperate, putem face o legatura cu er glaciara din Pleistocen. Dupa retragerea apelor, primul pamant care a vazut lumina soarelui a fost cel din zonele inalte , practic…gandindu-ne ca apele s-au retras de sus (altitudinea cea mai ridicata- vf. Muntoase0 spre mari/ oaceane, acesta a fost si ordinea aparitiei vegetatiei -prima vegetatie aparand  altitudini mari – apoi, in timp, odata cu retragerea apelor, spre campie.

 

In Carpatii Romanesti s-au format astfel de ghetari in Pleistocen.

Dupa topirea ghetii au ramas lacuri sau tauri : odragu, Capra, Balea din Muntii Fagaras, Iezerul din Parang, Bucura si Zanoaga din Retezat. Prin urmare, acestea au fost locurile unde coniferele au aparut ca si plante primordiale in Romania.

Relief glaciar în Carpaţii Româneşti

Formele de relief glaciar menţionate se întâlnesc în majoritatea masivelor montane ce depăşesc 2.000 m din Carpaţii româneşti, având caracteristici diferite:

În M. RODNEI se află peste 30 de circuri glaciare,

În M. MARAMUREŞ întâlnim urme ale unor gheţari la altitudini de 1.500-1.700 m, în jurul vârfurilor Pietrosul şi Farcău.

În M. BUCEGI există forme complexe pe opt văi ce se desfăşoară radial din nodul orografic Vf. Omu-Vf. Obârşia; circurile glaciare se află situate la peste 1.800 m, în timp ce văile glaciare ajung la până 1.400 m (Ţigăneşti, Mălăieşti, Cerbului s.a.).

În M. LEAOTA se păstrează doar un singur circ glaciar, în nord-estul vârfului Leaota.

În M. FĂGĂRAŞ se află peste 175 circuri glaciare, grupate în complexe la obârşia celor mai importante văi la altitudini de 1.800-2.100 m, justificîndu-şi pe deplin denumirea de „ALPII TRANSILVANIEI” dată de marele geograf francez Emm. de Martone. Peste 50 dintre acestea sunt continuate de văi glaciare a căror lungime sunt cuprinse între 2 şi 4 km.

În M. IEZER întâlnim mai multe circuri suspendate, la altitudini de peste 1.650 m, pe creasta Iezer-Păpuşa. - În M. ŞUREANU şi M. CINDREL se 15 circuri glaciare cu praguri şi morene, îndeosebi pe versanţii de nord şi nord-est. - În M. PARÂNG există mai multe complexe glaciare cu circuri suspendate şi văi glaciare de 6-7 km lungime, concentrate în nordul şi nord-estul crestei principale.

În M. RETEZAT se întâlnesc mari complexe glaciare cu circuri şi văi glaciare ce au lungimi de 6-8 km (cele mai lungi din Carpaţii româneşti). M. RETEZAT alături de M. FĂGĂRAŞ şi M. PARÂNG constituie masivii cu cele mai variate forme de relief glaciar, cu circuri, văi, praguri, custuri, morene, roci mutonate, şei de transfluenţă s.a.

În M. GODEANU se află mai multe circuri glaciare la 1.800-2.000m, concentrate mai ales în nord, unele dintre ele continuându-se cu văi ce au lungimi de 1-2 km şi ajung până la 1.500-1.600 m.

În M. ŢARCU întâlnim circuri suspendate în jurul vârfurilor principale.

Tot la capitolul relief glaciar trebuie amintite şi lacurile glaciare:Hârtop I şi Capra din Făgăraş şi Tăul Agăţat din Munţii Retezat , Buta din Retezatul Mic şi Iezerul Şurianu din Munţii Sebeş, Lacul “Mioarelor” Făgăraş, Zănoaga ,Podragu Mare, Tăul fără Fund, Tăul Negru, Bucura, Galeşu, Iezerul Cindrel.

Toponimele locurilor derivate de la aceste conifere, atesta faptul ca brazii au o stransa legatura cu personajele biblice si triburile nomade : Brasov-  Denumire peceneagă, de la hidronimul Baraso, atestat din anii 1300, azi identificat de cei mai mulţi specialişti cu râul Graft si Pietrele lui Solomon (descoperirile arheologice au atestat existența unor temple dacice în zona Pietrele lui Solomon). Bara šu = „apă cenuşie”. Teoria peceneagă este întărită şi de faptul că principale hidronime din zonă amintesc de pecenegi: Zizin, Bârsa, Tatrang (maghiară şi germană), Tömös (maghiară şi germană). Nu departe de Brașov s-au găsit bare de aur, cu ștampila oficiului din Sirmium și monograma lui Crist, emise în a doua jumătate a sec-. IV

 Pecinegii sunt cunoscui ca ‘’Oamneii padurii’’ si reprezentau clanuri/triburi înrudite. In  903-905 Pecenegii înaintează și ocupă Oltenia (tribul Giaxihopon) și Banatul; în Transilvania, în apropiere de Alba Iulia, se stabilește tribul peceneg Gyula. Alte toponime pecenege intalnim in  județele (păduroase) Harghita și Covasna: Biborțeni, Baraolt, Ozun.

 


Origine saliva?

Curiozitate! Speciei de pin – pinus cembra – I se spune  zâmbru, (reg) livan,  zimbrel, zimbrișor. Lemnul  zâmbrului este de calitate superioară. Fiind rezistent este folosit în sculptură.

Deloc intamplator! Animalul ‘’zimbru’’ traieste în zone protejate din păduri din Polonia, Belarus și Republica Moldova, turme existând și în Lituania, Ucraina, Rusia și Kîrgîzstan, Romania. (În estul Europei, zimbrii erau proprietatea regilor poloni, lituanieni și țarilor ruși)

Sigiliul lui Alexandru cel Bun, Domnul Țării Moldovei,  este un zimbru, acelasi de pe stema Moldovei, insotit de inscriptia slava "Печать Олександра воеводы, господарь Земли Молдавской"= „Sigiliul lui Alexandru Voievod, Domnul Țării Moldovei”. Tot atunci, in 1409, Soarele dintre coarnele bourului (Steaua cu 12 colturi) este simplificat ajungandu-se la Steaua cu cinci colturi.

                     O alta specie al carui nume il cunoastem din practicile bisericesti, este molift - brad alb al cărui lemn se întrebuințează la clădiri, la instrumente muzicale și la facerea hârtiei (Abies excelsa). Faptul ca denumirea pinaceelor este de origine slava si nu latina, este confirmata de  molid: caruia in bulgara I se spune MOLIKA, brădișor (MOLIKVA, boabă de ienupăr). Si in acest caz, cuvantul care defineste aceasta specie de brad are legatura cu practicile crestine ‘’Molifta= Rugăciune de iertare a păcatelor citită de preot în împrejurări speciale, la bolnavi, la înmormântări, botezuri, nunți’’



Craciun – etimologia este  legată de denumirea sărbătorii păgâne a slavilor pentru solstițiul de iarnă și anume Korochun (корочун, карачун în rusă), Kračún (în cehă și slovacă). În limba maghiară denumirea Crăciunului este Karácsony. Termenul apare cu diverse semnificații sau ca nume propriu în mai multe limbi care au fost în contact cu româna: limba bulgară, limba ucraineană, limba sârbă, limba rusă (rusa veche și rusa modernă).

Sorin Paliga susține că termenul Crăciun ar fi de origine daco-tracă, legat de sărbătorile focului cu ocazia solstițiului de iarnă. Precum și în albaneză kercu „bucată de lemn”, în italiană Ceppo („Crăciun”, dar și „creangă”/„cracă”) tot așa și în română Crăciun ar însemna „crenguță”/„crăcuță”. Aceasta posibilitate lingvistică este susținută și de obiceiul roman de a pune crenguțe / crăci de copac la casele oamenilor cu ocazia solstițiului de iarnă și a festivităților Sol Invictus.

Alte limbi neolatine (romanice) - și nu numai - au derivat numele sărbătorii (franceză Noël, portugheză Natal, italiană Natale, spaniolă Navidad, engleză Nativity).

Impodobirea bradului de craciun, este un obicei stavechi ce dateaza dinaintea Crestinsimului.

In tradiția românească de la sate se regăsește obiceiul împodobirii bradului nu doar de craciun ci si la nunți și la moartea tinerilor, femei și bărbați. Obiceiul de a omagia nasterea si viata vesnica  prin impodobirea unui brad, spun dacologii,  există din vremea dacilor și semnifică o nuntă rituală între persoana decedată și natura reprezentată prin brad. El a rămas în tradiția unor comunități locale din regiunile Banat și Oltenia. Bradul astfel împodobit se numește Pomul vieții, care se regăsește drept motiv natural în arta populară.

Odată cu evoluția etnografică a poporului român, bradul a căpătat din ce în ce mai multe înțelesuri, precum cel de "arbore de judecată", "arbore de pomană", "arbore fertilizator" sau "stâlp de arminden".

Enciclopedia Britanică citează folosirea decorațiilor de copaci, ca un simbol al vieții veșnice în rândul egiptenilor, chinezilor și evreilor. In Evul Mediu a existat în multe locuri obiceiul de a decora copaci întregi pentru anumite festivități publice. Sărbătoarea lui Adam și Eva s-a ținut pe 24 decembrie. Simbolul ei era un pom al paradisului împodobit cu mere. Mărul a servit ca semn al fructului pomului cunoașterii și amintea de căderea omului în păcat și eliberarea lui de păcatul original de către Isus Hristos. Mai tarziu, merele au fost inlocuite cu globuri si bomboane

Exista dovezi din secolul al XV-lea despre decorarea bradului la popoarele baltice,  Livonia (Estonia și Letonia de astăzi). Nordicii obișnuiau să-și împodobească casele cu ramuri de brad și de vâsc. În Rusia europeană Ajunul Crăciunului era sărbătorit în pădurile de brazi, unde era ales unul ca cel mai frumos dintre toți și împodobit cu lumânări aprinse, bomboane, jucării.

Semnificatia esoterica a bradului / pinului.



Conul de brad, este reprezentativ pentru arhitectura templelor Crestine( in fata intrarii de la Vatican apare reprezentarea conului de brad srajuit de pasarile sacre:paunii si anumalele sacre: leii). Templele hinduse sunt si ele construite sub forma unui con de brad.



Ar putea fi bradul/ pinul, o cheie a creatiei, o legatura cu lumea nevazuta?

PIN in conotatii  de uzanta actuala se traduce prin -cod numeric- cheie personala de acces -Personal Identification Number (Număr Personal de Identificare). Absolut real atat in plan fizic dar si spiritual, caci glanda Pineala (ochiul magic) , seamana cu un con de brad.




Conurile nu sunt fructele bradului ci inflorescențele bradului. În alveolele conurilor se dezvoltă semințele bradului. Când semințele sunt coapte, alveolele se desfac și semințele pot ieși din conuri.


Pentru a intelege legatura conului de brad (pin) cu divinitatea, ar trebui sa-l amintim pe Fibonacci, cel care a descoperit: proportia de aur,  ”formula fericirii”! Chiar cuvantul ‘’con’’, este o prescurtarea a cuvantului ”concentric’’ (cercuri si linii curbe cu acelasi centru)

Secvenţa numerelor lui Fibonacci a fascinat de’a lungul istoriei pe foarte mulţi oameni de ştiinţă, matematicieni, fizicieni, biologi, şi continuă să o facă chiar şi în prezent. Numerele lui Fibonacci sunt considerate a fi modul de măsurare al Dinivităţii sau sistemul de numărare al naturii.

Numărul de Aur este căutat în cele mai diverse şi neaşteptate situaţii, spre exemplu unii încearcă să găsească o explicaţie din acest punct de vedere chiar şi pentru factorul de conversie 1,609, foarte apropiat de phi, care apare la transformarea distanţelor din mile în kilometri. Șirul lui Fibonacci este o secvență de numere în care fiecare număr se obține din suma precedentelor două din șir. Astfel, primele zece numere ale șirului lui Fibonacci sunt: 1,1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55. Șirul Fibonacci în matematică, se referă la explicațiile metafizice ale codurilor din universul nostru. Numerele lui Fibonacci sunt considerate a fi, de fapt, sistemul de numărare al naturii, un mod de măsurare al Divinității. Numerele lui Fibonacci apar peste tot în natură, pornind de la aranjamentul frunzelor, de la șabloanele petalelor unei flori și ajungand la falangele mâinii umane, de la zile de naștere și până la zidurile Piramidelor.

Se spune că există o legatură între creșterea naturală a plantelor și Numărul de Aur: proporția tainică a acestui număr, reprezentată fie în triunghiul de aur (isoscel) al lui Pitagora, în Elipsa de Aur din tradiția hindusă sau în Spirala de Aur care, prin șirul lui Fibonacci, se demonstrează păstrând proportia de 1,618.

 Mai găsim si alte lucruri în natură ca spirala generată de apă (vârtejurile), mișcarea curenților de aer în spirală, cochilia melcilor, dispunerea petalelor de trandafir sau a frunzelor și semințelor din regnul vegetal, care păstrează aceasta proporție perfectă arătând că în întreaga creație se păstrează această proporție. Probabil de aici i s’a tras și numele de ”formula fericirii”. Aceasta demonstrează existența unui sfere de conștiință a armoniei și frumuseții existente în întregul univers care îl ghidează.

În spiritualitate, fiind considerat un ciclu fără sfârșit, se spune deasemenea, că șirul lui Fibonacci, s’a dovedit a fi o cheie care ar fi asemănată cu un trandafir cu cinci petale. Pentagrama trandafirului cu cinci petale este un simbol sacru extraordinar, acest concept a fost inițiat prin punerea laolaltă a celor cinci elemente de bază: PĂMÂNT, APĂ, FOC, AER și ETERUL CERESC. Cifra cinci simbolizeaza centrul, armonia, echilibrul.



Proporția de Aur este peste tot, dar nicăieri nu este la fel de impresionantă și la fel de importantă decât cea ce descoperim în corpul uman, mai important ca ADN-ul nostru. În multe dintre amprentele umane apar curbe asemănătoare spiralei logaritmice, de unde și metafora deseori vehiculată referitoare la secțiunea de aur ca fiind ”semnătura a lui Dumnezeu în creație”.



Spirala de Aur pentru Romania, pornind din Alba Iulia (locul marii uniri) trece prin Kogaionon- Triunghiul divin: Omu – Babele – Sfinxul, zona cu o incarcatura energetica de exceptie, aici aflandu-se si izvorul desemnat de cercetatori ca avand ‘’cea mai pura apa din lume’’. În aceasta zona apar, la anumite intervale, conuri de lumină alb-laptoasă, care se rotesc ca un vortex de nori, amplificând percepția extrasenzorială. Tot atunci se înregistrează semnale radio venite dinspre interiorul muntelui.



Conul de brad si Creierul Uman- Glanda Pineala

Oamenii sunt înzestrați cu o anumită parte a creierului numită glandă pineală, cunoscută și ca cel de-al treilea ochi. Motivul pentru care i se spune pineală este forma, aceea unui con de pin.

Un minuscul con de pin care este responsabil de producerea serotoninei derivate din melatonină ce trebuie să interacționeze cu hormonii noștri care afectează modulația tiparelor de somn/nesomn, incluzând și funcțiile noastre periodice.

Acest minuscul con de pin poate fi găsit lângă centrul creierului, plasat între cele două emisfere.

Motivul pentru care mai marii în domeniu ascund oamenilor această informație este pentru ca aceștia din urmă să nu descopere întregul potențial pe care îl are această parte din noi.

Glanda pineală este, practic, portalul dintre lumea fizică și cea spirituală, pentru oameni. Când este activată, senzația de euforie și unitate ocupă mintea persoanelor, oferindu-le un simț al atotcunoașterii. O persoană poate obține această activare prin intermediul rugaciunii.

Odată activată, acea persoană este capabilă să calătorească liber către alte dimensiuni, fiind menționate proiecția astrală și vederea la distanță.

Descartes, credea că pineala era „reședința sufletului” și tradițiile occidentale și orientale au așezat centrul nostru spiritual extrem între limitele sale.



Poate, intelegand aceste lucruri, Sarbatoarea Craciunului va deveni sarbatoarea propriului nostru spirit, iar impodobirea bradului de Craciun cu Steaua Magica in varf, stea datorita careia traim aceasta era spirituala prin nasterea lui Iisus,  vom gasi cu adevarat ‘’formula fericirii!

De unde vine simbolul stelei magice, asezate in varful bradului?  Steaua are opt sau cinci colturi?

Desi mulți astrologi consideră că steaua din Betleem, stea care i-a ghidat pe cei 3 magi, ar fi putut fi o conjuncție între Jupiter și Saturn, totusi aceasta ipoteza este putin plauzibila.

Ipoteza cea mai plauzibila sustinuta de astrologi, este ca steaua din Betleem ar fi putut fi o conjuncție între Venus și Jupiter,in constelatia Leului.

Exista o ipoteza a astronomilor, conform careia cea mai stralucitoare stea din Constelatia Leului, Regulus (Leul lui Iuda), este implicata si harta stelara privind nasterea lui Iisus, conform carora a existat o conjunctie a lui Venus cu Jupiter in Constelatia Leului, urmata de trei conjunctii ale lui Jupiter cu Regulus(steaua urmata de cei trei magi-crai, regi) , apoi urmeaza o a doua conjunctie a lui Jupiter cu Venus cu noua luni mai tarziu (timpul total al unei sarcini), sase luni dupa aceea Jupiter oprindu-se si mergand retrograd in Fecioara. Teoria d-lui Larson se încheie cu faptul că dacă erați în Ierusalim privită spre sud, spre Betleem, pe 25-26 decembrie incepand cu anul 2 î.e.n. (cu doi ani in jos…uciderea pruncilor mai mici de doi ani de catre Irod, acesta doar aproximand intervalul de timp in care s-ar fi putut naste pruncul sfant), Jupiter ar fi iesit din Fecioară (constelația Fecioarei - Maria fiind Fecioara nascuta pe 8 septembrie- zodia Fecioarei).



Nu intamplator, steaua de Craciun, cea care se aseaza in varful bradului are fie opt, fie cinci colturi. Numaratorea, in astrologia occidentala, incepe cu prima zodie: berbecul, leul fiind a cinea zodie. Prin urmare, steaua cu cinci colturi este un semn esoteric dar nu unul negativ cum s-a incercat de-a lungul timpului sa se induca ideea, ci semnul constelatiei unde a aparut ''Steaua Magica'' - constelatia Leului. Acesta este si motivul pentru care, in icoana "Cina cea de Taina'' Leonardo DaVinci a pictat pozitia mainilor lui Isus ca reprezentare a zodiei Leu! Daca numaram lunile incepand din ianuarie, august este luna a opta, (zodiac Leu), babilonienii spre deosebire de crestini preferand aceasta reprezentare grafica a stelei. Steaua fiind una si aceeasi – ambele reprezentari grafice sunt corecte, una fiind reprezentarea straveche- egipteana, cealalta reprezentarea moderna – Crestina.








 

Surse: https://youtu.be/O2wU-HT7FiM

https://thraxusares.wordpress.com/2015/02/18/numerele-lui-fibonacci-si-proportia-de-aur/