luni, 8 ianuarie 2018

Retete cu VATA de ZAHAR
Dupa aparitia retetelor  moleculare (unde... ceva care seamana a desert,  poate  fi friptura de vita iar un foie-gras  se poate transforma in cocktail) si a retetelor vegane (preparate termic  la maxim 40˚C ) , apare o tendinta de integrare a produselor vintage (mamaliga, cozonac, zahar candel, halvita ) in preparate moderne. 


Un ingredient care  face spectacol , la care nu ne-am fi  gandit , este… vata de zahar! 

Vata de zahar ars este facuta din zahar topit si tors intr-un fir subtire ca un fir de bumbac. A fost inventata in 1897 de William Morris si John Wharton, fabricanti de dulciuri din Tennessee, SUA. Ei au inventat un dispozitiv care topeste zaharul intr-o cupa care se invarte si care are niste gauri subtiri. Dupa cum cupa se invarte, zaharul caramelizat este fortat sa iasa prin acele gauri rezultand un produs pufos care seamana cu bumbacul si care se topeste in gura.


Cateva preparate moderne care includ vata de zahar?

1 aperitiv- molecular
 Chef Jose Andres integreaza vată de zahăr în creațiile sale , afirmând că ‘’ vata de zahăr este forma cea mai uimitoare de caramelizare inventata vreodata ‘’ Vată de zahăr- este din anghilă . Ceea ce pare peste este castravete murat , ghimbir , shiso , susan negru , si sos de țipar2- desertul Marie Antoinette , acoperit cu modernele macarons colorate și o bufanta vată de zahăr roz.
Desertul este asezat pe un pat de fistic, zmeura si petale confiate.


3 Pe site-ul  Mathei Steward , gasim o cafea garnisita su vata de zahar- Cotton Candy Caffe 

4- Pentru digestie ;) am lasta la sfarsit un Cotton CandyMartini

-2 uncii vodka
-1 uncie Suc de afine alb
 sirop de vanilie
vată de zahăr

Se umple un pahar de martini cu vată de zahăr .
Intr-un mixer cu gheață se toarnă vodca, suc de afine și sirop  .
Se agită , apoi se toarna peste vată de zahăr .

Abracadabra - vata va dispărea în fața ochilor tăi !