Dupa aparitia retetelor
moleculare (unde... ceva care seamana a desert, poate fi
friptura de vita iar un foie-gras se
poate transforma in cocktail) si a retetelor vegane (preparate termic la maxim 40˚C ) , apare o tendinta de integrare
a produselor vintage (mamaliga, cozonac, zahar candel, halvita ) in preparate moderne.
Un ingredient care
face spectacol , la care nu ne-am fi
gandit , este… vata de zahar!
Vata de zahar ars este facuta din zahar topit si tors
intr-un fir subtire ca un fir de bumbac. A fost inventata in 1897 de William
Morris si John Wharton, fabricanti de dulciuri din Tennessee, SUA. Ei au
inventat un dispozitiv care topeste zaharul intr-o cupa care se invarte si care
are niste gauri subtiri. Dupa cum cupa se invarte, zaharul caramelizat este
fortat sa iasa prin acele gauri rezultand un produs pufos care seamana cu
bumbacul si care se topeste in gura.
Cateva preparate moderne care includ vata de zahar?
1 aperitiv- molecular
Chef Jose Andres integreaza
vată de zahăr în creațiile sale , afirmând că ‘’ vata de zahăr este forma cea
mai uimitoare de caramelizare inventata vreodata ‘’
Vată de zahăr- este
din anghilă . Ceea ce pare peste este castravete murat , ghimbir , shiso ,
susan negru , si sos de țipar
2- desertul Marie Antoinette , acoperit cu modernele macarons
colorate și o bufanta vată de zahăr roz.
Desertul este asezat pe un pat de fistic, zmeura si
petale confiate.
3 Pe site-ul Mathei Steward , gasim o cafea garnisita su
vata de zahar- Cotton Candy Caffe
4- Pentru digestie ;) am lasta la sfarsit un Cotton CandyMartini
-2 uncii vodka
-1 uncie Suc de afine alb
-½ sirop de
vanilie
- vată de zahăr
Se umple un pahar de martini cu vată de zahăr .
Intr-un mixer cu gheață se toarnă vodca, suc de afine și
sirop .
Se agită , apoi se toarna peste vată de zahăr .
Abracadabra - vata va dispărea în fața ochilor tăi !