https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

05 februarie 2023

CURATENIE GENERALA - pensiuni, hoteluri, restaurante!


Fie ca se face curatenie generala si de intretinere in apartamente, firme, pensiuni, hoteluri, restaurant sau alte locatii, regulile de baza sunt aceleasi.


Pentru a nu deveni victimele virusilor si bacteriilor sau purtataori fara ca macar sa stim, trebuiesc respectate 10 reguli stricte de igiena, reguli care odata devenite rutina distrug virusul, acesta neavand suprafete pe care sa supravietuiasca!





In cazurile deosebite, de pandemie, suntem mult mai atenti pentru a nu aduce virusi si bacterii, astfel incat sa ne protejam atat pe noi cat si pe cei din jur

Cum ne protejam la iesirea din casa:


1-      Protectia cailor respiratorii: de fiecare data cand suntem nevoiti sa iesim din casa septicizam gura/ narile prin aplicarea unui spray  sau solutii cu propolis /argint coloidal/ apa de gura. Apa de gura nu mai este optionala, este obligatorie de doua, trei ori/zi.
Apa oxigenata, conform specialistilor, poate fi folosita pentru distrugerea virusilor. Aceasta ar trebui folosita ca atare in curatarea narilor si urechilor. Adaugata in apa de gura, in  proportie 1/4 apa oxigenata, 3/4 apa de gura, poate fi folosita in igienizarea cavitatii bucale. Atentie! Nu inghititi, doar clatiti.

Masca, este obligatorie in perioadele de pandemie.   Daca nu aveti masti, folositi esarfe, masti confectionate handmade. Desi specialistii spun ca mastile neomologate pentru virusi sunt inutile, vom folosi ceea ce avem la indemana  pentru a ne impiedica gestul reflex de a duce mana la gura, nas.




2-      Mainile-  Manusile de unica folosinta sunt folosite in perioadele de pandemie, la iesirea din casa, pentru a deschide/inchide usi, bancomate, in supermarket, mijloace de transport in comun,  unde este foarte posibil ca persoane infestate sa fi atins produsele, barele, sau bacnotele, monedele si alte suprafete. Nu aveti manusi de unica folosinta, folositi pungi de unica folosinta, servetele, manusi textile care vor fi obligatoriu puse la intoarcerea acasa intr-o punga de plastic, sigilate si spalate zilnic.


La venirea acasa, obligatoriu!


3- Incaltamintea – luati o cutie/tava din plastic cu capac, puneti apa si clor, asezati-o langa usa. La venirea acasa treceti talpile prin aceasta solutie. Sau folositi un spray dezinfectant cu alcool.



4- Hainele, incaltamintea, geanta / ghiozdanul de exterior vor fi puse la venirea acasa intru-un spatiu (cutie) inchis, dezinfectat zilnic, fara a atinge alte haine curate. Vor fi schimbate si curatate cat mai des.





5- Ghiozadanul, geanta, cheile, portmoneul si cardul vor fi dezinfectate des cu spirt sau solutii dezinfectante pe baza de alcool.





         Dupa ce ne descaltam / dezbracam.


6- Spirtul/ dezinfectantul vor sta langa usa. Ne curatam pe maini, curatam telefonul , cheile si clanta interior/exterior . Direct la baie!  Ne spalam pe maini bine cu apa si sapun; apoi folosim o crema de maini pentru a sigila, deoarece folosirea sapunului care contine soda si purtarea  manusilor din plastic pot crapa pielea, creind fisuri invizibile pentru noi dar popice pentru patrunderea virusului.


7- Prosoapele de la baie/bucatarie vor fi schimbate zilnic si spalate cu clor.

Virusul traieste in medii umede, in aer, si pe mai multe suprafete: metal, plastic si textie, hartie, sticla, etc. !


8- Produsele ambulate din supermarket , sticlele, nu vor fi depozitate in frigider/ debara,  fara a fi curatate.

Spalati fructele si legumele cu apa calda, maimult de 4 minute. Virusul moare la temperature mai mari de 65 gr. C

Conform specialistilor, puteti folosi dezinfectant pe baza de alcool cu concentratie mai mare de 70%.




       
  • 9- Curatarea autoturismului personal: dezinfectati des manerele interior/exterior, volanul si tot bordul. Folositi protectii pentru scaune care pot fi usor curatate/spalate (eventual un prosop mare, pe sacun). Dezinfectati covorasele, torpedoul si portbagajul

  • 10-    Curatenia generala si de intretinere nu mai este optionala!
    Este vorba despre curatenia generala si de intretinere in firme, pensiuni, case sau apartamente? regulile de baza sunt aceleasi!





Ce implica curatenia generala?
In perioadele de pandemie renuntati la covoare,mochete, fete de masa textile!





Suprafetele trebuie sa fie usor de curatat si dezinfectat, zilnic!





Acoperiti canapelele/fotoliile cu cearceafuri pe care le spalati frecvent. Schimbati des fetele de perna!

  Temperatura de spalare este de minim 60gr.C, timp de minim 30 minute.



Igienizati zilnic intrerupatoarele, robinetele, toaleta, chiuvetele.


Dezobisnuiti-va sa puneti sacosa cu care veniti de la cumparaturi pe masa/scaun. Folositi sacose care vor fi aruncate sau spalate imediat dupa folosire!






Curatenia, nu trebuie privita ca o munca facuta ‘’pentru ca trebuie’’. De fapt, este ca mersul la sala. Doar pana te apuci de facut curat este mai greu, restul vine de la sine.



10.1-    Curatenia se face pe muzica !  Muzica va poate ajuta sa va miscati mai repede si va da senzatia ca va distrati.

10.2-    Incepeti cu camera  cea mai aglomerata. De obicei, se incepe cu garderoba. Debarasati-va de hainele pe care nu le mai purtati, puneti incaltamintea de vara/iarna la locul de depozitare. Odata facute aceste schimbari, totul pare simplu.
       
 10.3 - Urmeaza Bucataria : curatenia in dulapuri, aruncarea alimentelor invechite din camara, spalatul recipientelor, inlocuirea foliilor de protectie de pe rafturi, inlocuirea prosoapelor si vaselor uzate, fierberea tacamurilor, cratitelor, curatare perdele/ jaluzele, spalatul geamurilor, curatea cu substante adecvate a moilierului
   Cum se fierb vasele? In cel mai mare vas din casa puneti apa si detergent - lasati sa dea in clocot apoi scufundati tacamurile si pe rand celelalte: ibrice, cratite, oale. Lasati cateva minute, acestea vor deveni stralucitoare resturile de grasime, arsura, putand fi indepartate cu usurinta.
   Tacamurile si farfuriile pe care nu le folositi in mod uzual, le puteti pune in sertar, intr-o punga pentru a le proteja de aburii imbibati de grasime din bucatarie si le scoateti doar cand este cazul. La fel puteti proceda si cu paharele, canile, nefolosite in mod uzual ; vor fi curate cand veti avea nevoie si mult mai putina aglomeratie in dulapuri :)

Tips! Curatenia se face intodeauna de sus in jos, partea opusa usii spre usa

        Substantele de curatat in exces pot distruge suprafetele, pot lasa reziduri care atrag praful si mizeria ca un magnet. De exemplu, le puteti aplica si lasa sa actioneze pe gresie, aragaz, vase de toaleta,  pana faceti altceva. Daca va apucati sa frecati imediat, pierdeti timpul. Intre timp , puteti face curat in sertare, dulapurile din bucatarie, baie...


10.4- Urmeaza pe rand dependintele: balcoanele, debaralele, pivnita, camara, garajul  si baia. 
Debarasati-va de tot ce este vechi si nu va mai trebuie: creme, farduri;  obiecte de prin balcon: bidoane, cutii, etc

10.5- Curatenia in camere
   Prima data spalati ferestrele,  stergeti praful inclusiv de pe lustre, tablouri, apoi treceti la curatenia in sertare /dulapuri, la sfarsit aspirati si stergeti dusumelele. Chiar daca cei mai multi incep prin a aspira, a matura in ideea ca se ridica praful, atunci cand curatenia este una de intretinere, ordinea este de sus in jos si de la uscat la ud. Stersul podelelor se incepe din partea opusa usii.

10.6-    Puneti obiectele de curatenie la locul lor





Nu-i greu, nu-i greu deloc! 😉