miercuri, 24 aprilie 2019

CURATENIE GENERALA si de INTRETINERE

Fie ca este vorba despre curatenia generala si de intretinere in firme, pensiuni, case sau apartamente, regulile de baza sunt aceleasi.


Daca curatenia de intretinere: stersul prafului si aspiratul este o indeletnicite saptamanala, curatenia generala se face cel putin de doua ori pe an, ideal ar fi lunar. 


Ce implica curatenia generala?


Curatenia, nu trebuie privita ca o munca facuta ‘’pentru ca trebuie’’. De fapt, este ca mersul la sala. Pana te obijnuiesti cu ideea este mai greu. 


1-    Curatenia se face pe muzica !  Muzica va poate ajuta sa va miscati mai repede si va da senzatia ca va distrati.

2-    Incepeti cu camera  cea mai aglomerata. De obicei, se incepe cu garderoba. Debarasati-va de hainele pe care nu le mai pusrtati, puneti incaltamintea de vara/iarna la locul de depozitare. Odata facute aceste schimbari, totul pare simplu.
       
 3 - Urmeaza Bucataria : curatenia in dulapuri, aruncarea alimentelor invechite din camara, spalatul recipientelor, inlocuirea foliilor de protectie de pe rafturi, inlocuirea prosoapelor si vaselor uzate, fierberea tacamurilor, cratitelor, curatare perdele/ jaluzele, spalatul geamurilor, curatea cu substante adecvate a moilierului
   Cum se fierb vasele? In cel mai mare vas din casa puneti apa si detergent - lasati sa dea in clocot apoi scufundati tacamurile si pe rand celelalte: ibrice, cratite, oale. Lasati cateva minute, acestea vor deveni stralucitoare resturile de grasime, arsura, putand fi indepartate cu usurinta.
   Tacamurile si farfuriile pe care nu le folositi in mod uzual, le puteti pune in sertar, intr-o punga pentru a le proteja de aburii imbibati de grasime din bucatarie si le scoateti doar cand este cazul. La fel puteti proceda si cu paharele, canile, nefolosite in mod uzual ; vor fi curate cand veti avea nevoie si mult mai putina aglomeratie in dulapuri :)

Tips! Curatenia se face intodeauna de sus in jos, partea opusa usii spre usa

        Substantele de curatat in exces pot distruge suprafetele, pot lasa reziduri care atrag praful si mizeria ca un magnet. De exemplu, le puteti aplica si lasa sa actioneze pe gresie, aragaz, vase de toaleta,  pana faceti altceva. Daca va apucati sa frecati imediat, pierdeti timpul. Intre timp , puteti face curat in sertare, dulapurile din bucatarie, baie...


4- Urmeaza pe rand dependintele: balcoanele, debaralele, pivnita, camara, garajul  si baia. 
Debarasati-va de tot ce este vechi si nu va mai trebuie: creme, farduri;  obiecte de prin balcon: bidoane, cutii, etc

5- Curatenia in camere
   Prima data spalati ferestrele,  stergeti praful inclusiv de pe lustre, tablouri, apoi treceti la curatenia in sertare /dulapuri, la sfarsit aspirati si stergeti dusumelele. Chiar daca cei mai multi incep prin a aspira, a matura in ideea ca se ridica praful, atunci cand curatenia este una de intretinere, ordinea este de sus in jos si de la uscat la ud. Stersul podelelor se incepe din partea opusa usii.

6-    Puneti obiectele de curatenie la locul lor


Nu-i greu, nu-i greu deloc! 😉