vineri, 28 aprilie 2017

RETETA - IAURT DE CASA

Beneficiile consumului de iaurt le cunoastem. Si totusi, de unde vine IAURTUL? Care este diferenta dintre iaurt si lapte batut? Reteta de iaurt preparat in casa o stiti?


Cuvântul antic "lebeny", sinonim cu "iaurt" în limba asiriană, are semnificaţia "pentru viaţă".


Cuvântul iaurt, care vine din limba turca, youghurmak însemnând "a îngrosa", este utilizat în mod curent, atât în America de Nord-yoghurt, cât si în Europa si desemneaza versiunea moderna a laptelui prins de altadata.



 În India, iaurtul a fost consumat din timpuri străvechi şi este considerat aliment de bază. Cele mai vechi scrieri despre iaurt îi sunt atribuite lui Pliniu cel Bătrân. Triburile războinice mongole ale lui Ghenghis Khan consumau iaurt ca hrană şi remediu. Laptele fermentat de iapă (koumiss) era consumat la scară largă în Mongolia, Rusia, Asia Centrală. În cultura indo-iraniană, amestecul de iaurt cu miere era numit "hrana zeilor".   

Graţie lui François I (1515 și 1547) , iaurtul îşi face marea apariţie în Franţa: majestatea sa, care avea puterile sleite, a fost salvat miraculos printr-o cură de lapte misterios, administrat de un medic turc, care a refuzat să divulge secretul: iaurtul!

   Până la începutul sec. XX, iaurtul era nelipsit din dieta populaţiilor Imperiului Rus, Asiei de Vest, sud-estului Balcanilor şi Europei Centrale. 

Bulgarul Stamen Grigorov, student la medicină în Geneva, a descris pentru prima dată microorganismul ce, în 1907, primeşte numele de Lactobacillus bulgaricus

În 1908, Metchnikoff, laureat Nobel, descoperă că rezidurile alimentare din colon produc toxine ce provoacă îmbolnăviri.

 Studiind obiceiurile alimentare ale bulgarilor, renumiţi pentru viaţa lungă şi rezistenţă, el a reuşit să coreleze longevitatea acestora cu un consum ridicat de iaurt. Metchnikoff a studiat şi locuitorii din Caucaz, care, pe lângă iaurt, consumau un alt produs din lapte fermentat, cunoscut drept kefir

Metchnikoff a sugerat că bacteriile din iaurt previn şi anihilează infecţiile bacteriene intestinale şi emite ipoteza că un consum regulat de iaurt prelungeşte viaţa. Astfel, începe popularizarea iaurtului în Europa ca aliment funcţional, cu beneficii pentru sănătate.


   Iaurtul a fost comercializat pentru prima oară în 1919, când Carasso începe să îl producă în Barcelona şi îşi numeşte afacerea "Micul Daniel". Un alt pionier al industriei este dr. Minoru Shirota. Inspirat de munca lui Metchnikoff, el a fost primul ce a reuşit izolarea unei tulpuni specifice de bacterie acidolactică, cunoscută pentru efectele pozitive. Lactobacillus casei, tulpina Shirota, a fost folosită pentru obţinerea primelor lactate probiotice Yakult, introduse pe piaţă în 1935.

Beneficiile consumului de iaurt:


- previne : constipatia, diareea, cancerul de colon, balonarea, diversele infectii intestinale si vaginale
Un studiu recent efectuat in Spania pe parcursul a doi ani, a descoperit existenta unei legaturi intre consumul zilnic de lactate si aparitia hipertensiunii arteriale. Rezultatele au concluzionat ca riscul aparitiei acestei afectiuni se diminueaza cu pana la jumatate in cazul persoanelor care mananca 2-3 portii de iaurt degresat pe zi.


reteta iaurt de casa !


Ingrediente:

- 2 litri de lapte nepasteurizat;
- 150 de grame de iaurt natural bio

Reteta este extreme de simpla:
-Laptele fiert si racit ( la temperature camerei – foarte putin caldut - 37°C) se amesteca cu iaurtul bio (si acesta trebuie sa fie la remperatura camerei, nu din frigider) folosind un tel
- se toarna intr-o oala de lut
- se tine la temperature camerei pana cand laptele se incheaga.
- diferenta dintre lapte batut si iaurt, este aceea ca in iaurt se gasesc bacteriile lactice, una dinte ele fiind Thermobacterium bulgarius -  care are rolul de a face ca chiar si persoanele care au intolerant la lactoza sa poata consuma  iaurtul