marți, 9 iunie 2015

RETETE cu SCOICI - FRUCTE de MARE


Spre deosebire de scoicile negre si Scoicile  Saint-Jacques, Stridiile pot fi mâncate crude și la 15 zile de la scoaterea din apă, cu condiția să fie păstrate corect și să mai aibă apă în cochilie. Nu se deschid cochiliile pana la servire si nu aruncati apa din cochilie, ea se consuma odata cu stridia iar cand aceasta este pregatita termic, apa din stridie se adauga in sosul sau marinata in care este pusa stridia. Asigurati-va  ca lichidul din stridie este limpede inainte de a fi consumat. Stridiile nu se condimenteaza foarte tare deoarece gustul ei natural este aparte si de fapt, chiar acesta trebuie scos in evident!


Scoici in sos de rosii picant
       -O ceapa
       -doi catei de usturoi – pisat sau saiat fin
       -o lingura pasta de tomate sau o rosie tataia cubulete
       - un ardei iute
       -doua linguri ulei de masline
½ pahar vin alb sec sau demisec
       -Zeama de la o lamiae
      - sare,
      - piper,
      - patrunjel
Mod de preparare: se caleste ceapa , se adauga sosul de rosii , usturoiul si ardeiul iute, vinul si lasati sa se evapore alcoolul si sa scada pana se ingroase sosul. Adaugati  mirodeniile si puneti scoicile – lasati sa se gateasca cu capac 3-4 minute, pana cand se deschid scoicile . Puneri in vasul de servire, adaugati verdeata si zeama de lamaie

Scoici marinate cu mustar
1 pahar vin,
Doua linguri mustar
1 ardei rosu, optional se poate adauga ardei iute
Marar ,  patrunjel sau coriandru
Cateva capere , o ceapa, un catel de usturoi
Doua- trei linguri ulei masline
Zeama de la o lamaie
Sare-piper
Mod de preparare: se caleste ceapa, se adauga ardeiul tocat, vinul, mustarul, caperele – cand sosul a scazut la jumatate se adauga scoicile si se mai lasa pe foc 3-4 minute, cu capac, pana se deschid. Se servesc cu verdeata si zeama de lamiae.

Scoici in sos alb cu piper verde
-1 pahar vin
-smantana lichida 100 ml
-1 ceapa
-1 catel de usturoi
-cateva boabe de piper verde (marinat)
- 2-3 linguri de ulei masline
-un ardei rosu
-zeama de la o lamiae
- un praf de sare
Mod de preparare:
-se caleste ceapa, se adauga ardeiul, usturoiul, vinul .  Se lasa la fiert cca 10 minute si apoi se adauga smantana si piperul verde, sarea . Se adauga scoicele, se lasa sa fiarba in sos, cu capac, 3-4 minute
Se servesc cu zeama de lamiae si optional verdeata.

Scoici pane
Lasati scoicile la marinat  ½ - pana la 2 ore ,  intr-un sos facut din zeama de la o lamiae sau  cateva linguri de iaurt si marar sau ½ pahar vin amestecat cu 2 linguri de mustar.
Pregatiti pane-ul  : dati scoicile prin faina/malai , apoi prin ou si prajiti la foc mediu.  Serviti cu zeama de lamiae si patrunjel

Scoici pe plita
Lasati scoicile la marinat ca in reteta pentru pane , apoi pregatiti–le pe plita incinsa 1-2 minute.



Tips! Indiferent de reteta, scoicile se gatesc  pe foc  un timp foarte scurt, altfel textura lor devine cauciucata.