https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

17 decembrie 2023

Lacrimile de crocodil sunt reale



Daca semnificatia cunoscuta de noi pentru expresia lacrimi de crocodil exprima plânsul prefăcut, lacrimile vărsate de un ipocrit, cel puţin conform cercetătorilor de la Universitatea din Florida, lacrimile de crocodil sunt reale.

 Kent Vliet a realizat un studiu pe şapte animale înrudite cu crocodilii şi a concluzionat că cinci dintre acestea lăcrimează în timp ce mănâncă. Motivul pentru fac acest lucru este însă necunoscut, dar în niciun caz nu este legat de vreun regret cauzat de victimă. "Din experienţa mea, atunci când un crocodil muşcă ceva, îşi doreşte să o facă", spune Vliet. 

O ipoteza ar fi  că atunci când crocodilii mănâncă sunt foarte agitaţi,  le ajunge mai mult aer în sinusuri, care sunt plasaţi foarte aproape de glandele lacrimale. Astfel, lacrimile încep să le curgă involuntar.

O alta ipoteza ar fi ca acest fenomen se datorează unui mecanism de reglare interioară, prin care animalul scapă în acest fel de apa şi sărurile în exces.

Desi nu are regrete vis-à-vis de prada, înfricoşătorul crocodil de Nil, îşi manifestă grija părintească într-o măsură deosebit de mare. După ce ouăle sunt depuse în nisipul cald, părinţii stau prin apropiere ca să ocrotească viitoarele progenituri. Când micuţii crocodili sunt pe punctul de a ieşi din ou, ei încep să scoată nişte sunete asemănătoare unor grohăituri, dându-i astfel mamei semnalul că trebuie să descopere cuibul. Mai târziu, folosindu-şi fălcile puternice, ea îşi strânge cu grijă puii de curând ieşiţi din ou şi îi duce la marginea apei ca să-i spele de nisip. Şi despre crocodilul-tată se ştie că îşi ia puii şi îi duce la apă ca să-i spele. Timp de câteva zile, puii stau în apropierea mamei în apă, urmând-o asemenea unor răţuşte. În acest mod, ei beneficiază de formidabila ei putere de a-i proteja.


Cu toate ca este cunoscut pentru ferocitatea sa, crocodilul isi disputa uneori prada cu... alti pradatori.
Obiectul disputei dintre cele patru animale l-a reprezentat un elefant mort, pe care toţi cei patru au vrut să îl adjudece. Prădătorii au dus o luptă incredibilă, celor trei lei fiindu-le greu să îi facă faţă masivului crocodil. Cu toate acestea, felinele au reuşit să slăbească reptila, care nu a avut de ales decât să plece şi să îşi abandoneze prada, în timp ce leii, victorioşi, se năpustesc asupra elefantului.
Lupta s-a petrecut la Rezervaţia Naţională Samburu, din Kenya, sub ochii unui turist, care a fotografiat scenele şi a construit pe baza lor un clip care a fost publicat pe Youtube.