duminică, 6 august 2017

6 august - Schimbarea la față, Norul Muntelui Tabor, Piramida Holografică din CeahlauSchimbarea la față a lui Iisus Hristos (sau Transfigurarea Domnului) – atât  în calendarul ortodox și în cel romano-catolic se ține pe 6 august. 
 
Iisus devine strălucitor, vorbește cu Moise și Ilie și este numit Fiul lui Dumnezeu. Este una din minunile lui Iisus menționate în Evanghelii.  Acest miracol este unic față de celelalte care apar în Evanghelii în sensul că efectul miracolului se produce asupra lui Iisus. 

„Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. Și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L". Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte. Și Iisus S-a apropiat de ei, și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți. Și, ridicându-și ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur. Și pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: Nimănui să nu spuneți ceea ce ați văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morți.”


Norul Muntelui Tabor


Muntele Tabor aduce anual, inaintea tuturor ochilor, o minune mai putin cunoscuta decat cea care se petrece la Boboteaza, cand Iordanul se intoarce inapoi, sau la Inviere, cand Sfanta Lumina coboara din cer. Cand crestinii sarbatoresc Schimbarea la Fata a Domnului 6 august rit vechi (noaptea dintre 18-19 august) pe Sfantul Munte Tabor, in timpul Sfintei Liturghii, se coboara asupra manastirii ortodoxe, un nor luminos care nu are caracteristicile unui nor obisnuit.
Norul se arata ca fiind lucrarea lui Dumnezeu, el aparand o singura data pe an, intotdeauna in acelasi loc si la aceeasi vreme. Odata cu privegherea ce se face in biserica, din varful muntelui se poate vedea, in directia Nazaretului, o fasie portocalie de nori, miscandu-se intr-un mod unic. Aceasta nu dispare de pe cer pana noaptea tarziu. 
Ştiinţa nu poate explica misterul norului, care în fiecare an coboară pe Muntele Tabor unde, potrivit Bibliei, a avut loc Schimbarea la Faţă a Domnului. Serghii Mirov, un participant în cercetarea organizată de către grupul de lucru pe teme privind semnele miraculoase al Comisiei Teologice Sinodale, asigură că ancheta a fost realizată de meteorologii ruşi şi israelieni, citeaza "Lacasuri ortodoxe".
Potrivit acestuia, după însumarea rezultatelor, experţii au concluzionat că ceaţa nu poate fi generată în aerul uscat şi la o astfel de temperatură. Mirov a mai subliniat că "norul de binecuvântare care coboară” apare numai în zona mânăstirii ortodoxe. El a mai relatat că, pe timpul slujbei (fenomenul miraculos se întâmplă la sărbătoarea ortodoxă a Schimbării la Faţă), o sferă luminoasa puternic-vizibila de ceaţă îi nconjoară pe credincioşi, după care norul apare deasupra crucii Bisericii Schimbării la Faţă, crescând în dimensiuni şi coboară peste credincioşi, acoperindu-i şi înconjurându-i în umezeala binecuvântată dătătoare de viaţă.


Pe munte se află trei biserici, dintre care doar una este Ortodoxă (grecească). Din mărturiile martorilor, norul luminos se pogoară în fiecare an doar asupra Bisericii Ortodoxe, în timpul Sfintei Liturghii ce se săvîrşeşte pe data de 19 august, după calendarul bisericesc (aşa-numitul “stil vechi”).
Asa cum se vede norul, care se pogoara peste credincios aflati la slujba, fotografiat de un pelerin. 2010.

 La momentul Heruvicului, norul luminos ajunge deasupra Taborului, capătă diferite forme, din el desprinzându-se fâşii, mingi rotunde, lunguieţe etc., ce ajung chiar deasupra turlei bisericii.


Miracolul, este confirmat de oamenii de ştiinţă !
 
Omul de ştiinţă rus Serghii Mirov, unul dintre participanţii la această cercetare, a dat publicităţii rezultatul cercetărilor , subliniind că norul apare numai în zona mănăstirii ortodoxe, doar în ziua praznicului Schimbării la Faţă. El a relatat că atunci "o sferă luminoasă de ceaţă îi înconjoară pe credincioşi, după care norul apare deasupra crucii bisericii, crescând în dimensiuni, şi coboară peste credincioşi, acoperindu-i şi înconjurându-i într-o umezeală".

Cercetătorii au concluzionat că această ceaţă nu poate fi generată de aerul uscat şi la o astfel de temperatură şi, ca atare, fenomenul nu poate fi încadrat decât în categoria miracolelor. Dar ce legatura are acest eveniment cu Piramida Holografica din Ceahlau?  Nimic întamplator,pe 6 august are loc un fenomen spectaculos in Ceahlau, pe vf. Toaca. – piramida holografica !


Dupa data de 6 august , apare în fiecare an, Piramida holografică din Masivul Ceahlău ! fenomenul se manifestă de-a lungul întregii luniSpecialistii au explicat fenumenul astfel: În jurul datei de 6 august dimineaţa, vârful Toaca, ce are forma de piramidă regulată cu baza pătrat, sub radiaţia soarelui dinspre est formează umbra unui triunghi isoscel. masivul Piatra Craiului este mai mic și situat mai jos, iar din acest motiv se formează altă umbră prelungă. La fel se întâmplă și cu masivul Vulcan. Rezultatul este următorul: „peste toate se suprapune lumina ce trece prin șaua muntelui Lespezi”. Este necesar ca între soare și munte să nu fie nori, în așa fel încât lumina să permită formarea de umbre. De asemenea, efectul de corp distinct este dat de fluorescența oxigenului sub acțiunea razelor ultraviolete, iar curcubeele din vârful piramidei apar datorită particulelor fine de ceață sau aerosoli, prin procesul de difracție a luminii. „În vârful umbrei vârfului Toaca uneori apare şi umbra persoanei ce priveşte, ce pare învăluită în halouri multicolore. Aceasta se poate vedea şi în alte zile ale anului”

             Desi initial s-a stabilit o zi a sfinxului pe 6 august, in urma descoperirii  legaturii dintre Pestera Ialomitei din Bucegi si Pestera Sf. Andrei din Dobrogea, ziua sfinxului a fost stabilita pe 28 noiembrie, in preajma sarbatorii de sf. Andrei.