luni, 2 iulie 2018

Cum se POSTEAZA si cat COSTA anunturile / reclama / publicitatea pe Google Ads, Site, Telefon, YouTube.


 Reclama, publicitrea, anunturile pe Google, site, telefon, YouTube îsi schimba numele - începând cu 24 iulie 2018, Google AdWords va deveni Google Ads
  Noua marcă Google Ads va reprezinta întreaga gamă de campanii publicitare, sub forma de reclame sau anunturi în Rețeaua de căutare, display, video, telefon pentru aplicații, anunturi pe telefon, YouTube și multe altele.


PUBLICITATE  INTELIGENTA Google Ads fost AdWords!
 Tehnicile de marketing  au evoluat odata cu aparitia Motoarelor de Cautare si  Retelelor Sociale. Suntem spionati la propriu de Agentiile de Marketing si Publicitate. Cum se intampla asta? Nu va imaginati ca o persoana anume sta pe urmele voastre. Acest lucru se intampla cu ajutorul cookie-urilor. De fiecare  data cand fac o cautare pe telefon, tableta, desktop, sunt tinut minte. Astfel, pe baza unor sabloane, se creioneaza un profil foarte aproape de adevar. Care este scopul? Sa-mi puna la dispozitie si sa ma faca sa cumpar produse si servicii care ar putea sa-mi fie necesare . 

Sa luam un exemplu: O femeie insarcinata, va cauta pe internet informatii despre sarcina / cresterea copilului. Motoarele de cautare retin acest lucru si pe conturile de socializare, site-urile consultate de persoana respectiva, incep sa apara reclame de interes specifice…mamelor: scutece, clinici pentru copii si maternitati, carucioare si scaune auto pentru copii, imbracaminte pentru copii, etc. Acest tip de reclame vor aparea doar pe conturile persoanei respective, nu pe conturile tuturor celor care acceseaza acelasi pagini, site-uri, blog-uri.

Lucrul acesta, initial, ar putea sa te sperie. Dar mergand pe firul logicii, daca sunt o persoana corecta, cu intentii bune, de ce asi fi speriat si nu asi profita la maxim de situatie?

Sa presupunem ca  sunt intr-o situatie critica. De exemplu:  am nevoie de o tractare auto, ACUM.  Am ramas fara toner in imprimanta si maine trebuie sa predau un proiect.  Mi-am  rupt tocul de la pantof si-mi trebuie un cizmar in zona, ACUM!  Ce fac? Dau o cautare pe Google si caut ajutorul unui specialist in zona unde ma aflu.

Pe de alta parte, firmele, companiile inscrise in astfel de proiecte care furnizeaza servicii si produse, pot sa delimiteze o arie de cativa Km.in jurul locatiei lor pentru a deservi populatia din zona. De exemplu: sunt o frizerie, un service auto sau livrez Pizza, etc. Nu pot acoperi un oras ci ma adresez locuitorilor dintr-un cartier sau de pe o raza de 10 -20 KM care vor doar genul de serviciu /produs oferit de mine. Asadar, fie ca sunt: salon coafura, service auto, livrare pizza, fac dulceata de trandafiri, etc, ma adresez doar persoanelor care sigur vor deveni clientii mei. Astfel, platesc publicitate doar pentru locuitorii care-mi acceseaza anuntul si locuiesc in zona desemnata de mine, nu pentru toti cei care cauta pe Google.

Daca vreau sa dezvolt un Brand de lenjerie de dama de exemplu, clientele mea  sunt femeile intre 16-90 de ani, nu are rost sa vand publicitate minorilor sau barbatilor, cheltuindu-mi bugetul fara sens ci merg tintit pe profile de femei  intre varstele amintite care au cautat produse similare si care sunt interesate de Fashion in zona/tara in care lansez Brandul, un partener Google din Romania, putand targeta si alte tari sau vorbitori de limba… Romana de exemplu, deci Romani stabiliti intr-o alta tara sau vorbitori de alte limbi stabiliti in Romania sau oriunde in lume.

Cine mai poate profita de informatiile furnizate de motoarele de cautare? Persoanele in cautare de notorietate. Sa presupunem ca esti  Medic  cu o anumita specializare, Stilist, Arhitect, Avocat, Notar, Scriitor, Muzician, Artizan, etc . dar nu ai gasit calea de a fi foarte cunoscut.  Sansa ta de a fi recunoscut pe plan national / international,  este  aceasta forma inteligenta de publicitate care merge doar spre persoanele interesate sa-ti achizitioneze produsele sau sa-ti foloseasca serviciile.

Practic, apeland la unul dintre Partenerii Google soliciti servicii Ads(Publicitate Inteligenta) iar acest partener actioneaza precum un manager PR, impresar, director de imagine online, nefiind altceva decat o firma de marketing – publicitate sau persoana autorizata de Google, careia ii cumpar serviciile pe o perioada determinata si impreuna cu care administrez bugetul de promovare stabilit intr-o directie care ma face sa fiu foarte vizibil, prin urmare sa devin profitabil.

Ce fel de servicii de Publicitate poti cere si cat costa?

1- Daca tu consideri ca oamenii ar putea avea nevoie de serviciile tale ACUM , poti cere ANUNTURI  pe desktop sau telefon / tableta.

Cat costa? Google Administreaza Bugete stabilind costul in urma unei licitatii. Practic, asa cum vezi tu anunturile, anuntul se poate pozitiona pe diverse pagini Google si pe diverse pozitii in functie de cat de optimizat / relevant este site-ul  tau (site-ul  pe care trimite anuntul), relevanta anuntului si suma licitata (de exemplu, eu pot stabili ca vreau sa platesc maxim 1 euro, mai mult sau mai putin, de fiecare data cand cineva imi deschide anuntul  dar sa nu depasesc mai mult de 50 euro/zi).  Atunci cand bugetul meu s-a epuizat, Google stabileste inchisa Campania de Publicitate. Practic, eu, beneficiarul de Publicitate Inteligenta Google, detin controlul asupra sumelor cheltuite si modului in care aceste sume imi aduc profit prin faptul ca doar persoanele interesate obtin informatii despre produsele / serviciile mele.


O astfel de Publicitate contine anunturi de tip TEXT de ex: “Coafuri pentru Ocazii Speciale”, “Buchete de Mireasa” , “Torturi Aniversare”, “Radiografii dentare” etc - la care se vor anexa eventual alte detalii: telefon, program de lucru, adresa.


Conform studiilor, 50% din cautari se fac deja pe telefonul mobil iar aproximativ 50% din cei care detin un smartphone il folosesc in timp ce sunt la cumparaturi, pentru a cauta preturi mai bune in magazine virtuale decat cele intalnite in magazinul fizic. Acesta ar putea fi un motiv de ingrijorare pentru proprietarii de spatii comerciale unde clientul merge sa vizualizeze produsul fizic dar il achizitioneaza apoi de pe internet.  Ce este de facut pentru ca acesti proprietari de spatii sa nu iasa in pierdere, ba chiar sa profite de situatie? Ceea ce magazinele deja fac. De exemplu, un magazin  aflat intr-un centru comercial, poate trimite reclame clientilor in timp ce acestia se afla in incinta complexului. Cum ar suna aceste mesaje? “Te asteptam la o cafea” daca magazinul este o cafenea sau “Vine iarna, avem oferta la ghete,

viziteaza-ne!”  daca magazinul vinde incaltaminte si dupa cum stim, odata cu venirea toamnei, toata lumea se intalneste la Mall sa vada un film sau  sa bea o cafea, nu neaparat sa faca shopping.


2- Daca vreau o campanie de cunoastere a produselor  firmei sau sa-mi creez  notorietate la nivel national / international, voi cere Publicitate pe Display.


Acest tip de publicitate poate fi de tip text sau imagine si apare pe Site-uri partenere Google. 


Cum se directioneaza Anunturile Display?

 Daca sunt medic cu o specializare anume – reclamele mele vor fi directionate spre site-uri medicale, farmaceutice, de obicei acolo unde oamenii cauta informatii care coincid cu specializarea mea si nevoile lor curente.


La fel, o Marca Auto va dori sa apara pe Forumuri si site-uri de specialitate,  targetand persoanele care citesc blogul respectiv  dupa criterii demografice, interese, cuvinte cheie cautate de acele personae, subiecte;  dar poate aparea si pe site-uri de stiri, blog-uri generaliste sau chiar culinare – fashion daca campania este pentru autoturisme dedicate femeilor de exemplu. 


O astfel de publicitate pe Display se adreseaza si celor care au vizitat un anumit magazin virtual  dar nu au achizitionat un produs de acolo sau au achizitionat dar interesul site-ului este sa-I fidelizeze. Se numeste REMARKETING si urmareste persoana respectiva pe alte forumuri, site-uri de socializare, site-uri de stiri. Acest gen de publicitate se poate face la modul “obsesiv”  urmarind nu atat persoana cat identitatea calculatorului/ telefonului acesteia  mult si bine sau… nedorind sa devina enervanta, limitandu-se la un numar de 3 -5 - 7 afisari,  urmand eventual sa revina peste o anumita perioada de timp.La fel, Publicitatea pe YouTube, este o publicitate care se adreseaza in mod special cunoasterii Brand-ului, Destinatiilor de Vacanta (numeroase Consilii Locale si Primarii din intreaga lume aloca sume importante pentru aducerea de turisti in zona prezentand obiective turistice, traditii) dar si Notorietatii (artisti, artizani, muzicieni, pictori, personae care activeaza in industria fashion, etc). 


Pot fi genul de reclame care odata accesate, duc spre un site /blog sau videoclip YouTube (functie de bugetul alocat, facandu-l viral). Acest gen de reclame, apar la inceputul / mijlocul / sfarsitul  videoclipului urmarit de publicul vizat ori ca miniaturi cu text sau pot rezerva prima pagina YouTube pentru o zi anume, stabilita de comun acord cu Google (reclama de tip Masthead) si de obicei coincide cu ziua stabilita lansarea unui videoclip, produs, zilele orasului, etc.


Videoclipurile pot fi directionate si spre site-uri partenere Google (care au continut relevant pentru beneficiarul reclamei  si si-au dat acordul pentru afisarea de publicitate).


Pe ce site-uri pot dierctiona acest gen de anunt video?

 De exemplu, daca vand materiale de constructii, panouri solare sau sunt zugrav /instalator /electrician, pot directiona videoclipul (eventual un scurt tutorial despre cum sa-ti repari singur robinetul, sa schimbi o priza, sa folosesti trafaletul…sau mai bine sa te cheme pe tine) pe site-uri de arhitectura, constructii, etc vizitate de cei care cauta astfel de produse / servicii.

Sa spunem ca sunt muzician si ineresul meu este sa fiu cunoscut pentru a fi invitat la TV, radio, concerte, evenimente private. (Doar stim, artisti aproape necunoscuti in Romania, activeaza cu succes primind onorarii serioase pe plan intenational; la fel se intampla si cu Profesori, Arhitecti, Avocati, Pictori, Artizani, Jurnalisti, Medici,etc. dar pentru asta este nevoie de notorietate). Videoclipul de prezentare poate aparea pe site-uri agreate de Google, relevante pentru cei care in viitor vor dori sa lucreze cu mine sau vor deveni fanii mei, ori fideli unui anumit Brand.


De exemplu, un muzician va aparea pe site-uri destinate adolescentilor daca muzica este adecvata pentru acestia sau pe site-uri adresate organizarii de nunti, servicii si produse pentru mirese, parinti de bebelusi dar si pe site-urile comunitatilor locale daca muzica este adecvata nuntilor, botezurilor, serbarilor campenesti, etc .


Daca nu am un site si vreau totusi sa pun un anunt cu atelierul meu de Reparatii Incaltaminte din sectorul 1 sau vand apartamente in complexul meu residential, pot?  Sigur! De obicei, Partenerii Google sunt si dezvoltatori de aplicatii, site-uri sau colaboreaza cu diverse firme / persoane care te pot ajuta cu un site / videoclip de prezentare. De altfel, este indicat atunci cand apelati la o firma SEO pentru optimizarea site-ului sau la o Firma de Marketing / Publicitate partener Google, sa  existe o colaborare intre persoana care creaza site-ul, se ocupa de mentenanta lui si specialistul in marketing ,  deoarece  uneori trebuiesc intoduse coduri, link-uri sau cuvinte cheie in site, cunoscute doar de specialistul in marketing.


Si daca nu am acum disponibilitatea financiara de a crea un site sau un videoclip profesionist? Probabil veti stabili de comun acord ca postarea sa fie gazduita pe un cont Google+,  unde ti-ai creat o pagina gratuita, administrata in colaborare cu partenerul Google.  Cat despre YouTube, poti filma un videoclip de 30 secunde cu telefonul mobil; important este ca imaginea si sunetul sa fie de foarte buna calitate deoarece YouTube devine noul TV al romanilor, intrucat exista o audienta foarte mare, cu peste 6,5 milioane de oameni care acceseaza in fiecare luna platforma. Atentia acordata unui video este mult mai mare decat la TV, mai mult de 50% din public nu mai desfasoara o alta activitate in timp ce urmareste un videoclip pe YouTube fata de circa 30% in cazul televiziunii.  In plus, daca calitatea imaginii / sunetului nu sunt bune iar continutul nu este adecvat, este posibil sa fie respins de Google. La fel, videoclipul va fi incarcat si promovat exclusiv de pe canalul partenerului Google!


Ok, ne-ai spus cam care este mecanismul dar…Cat Costa?

Toate aceste reclame si anunturi sunt licitate! De aceea nu exista un pret fix. Sunt domenii ieftine, unde concurenta pe oferta este mica in anumite zile(de ex. In weekend) si firesc costa mai putin si domenii  unde concurenta ocuparii primului loc pe pagina sau aparitiei pe site-uri de top intrt-un interval orar este mare, pretul fiind unul pe masura. Pana cand nu contactati un Partener Google, si il mandatati pentru ca acesta sa liciteze pentru voi, greu de spus. De altfel, pretul se poate schimba de la o zi la alta, de la o ora la alta, functie de concurenta si de alti factori.


Cum se procedeaza? Atunci  cand contactez un Partener Google, trebuie sa merg cu un buget prestabilit, pus deja pe un card destinat acestor reclame + TVA (daca  Partenerul Google este platitor de TVA).  Odata ce s-a accesat reclama, Google isi retrage banii de pe card. Daca cardul nu are bani? Este ca si cum ai da un CEC fara acoperire, iti asumi consecintele. 


ATENTIE! Majoritatea Partenerilor Google nu accepta bugete de pubicitate mai mici de 1000 euro/luna.

 L Site-uri de socializare accepta bugete mai mici si nu-i nevoie sa liciteze altcineva publicitate / anunturi pentru mine! JDa, dar nu merg la punct ochit – punct lovit cum merge Google si in plus, un Partener Google urmareste potentialii si sigurii viitori clienti, cu reclame, inclusiv pe site-urile de socializare, oriunde s-ar afla pe harta Terrei si orice ar accesa, chiar si pe adresa de e-mail (G-mail) ori pe site-ul concurentei daca acesta este afiliat Google. Cum asa? Sa spunem ca sunt o Banca iar clientul meu cauta “Credite nevoi personale”, daca acceseaza site-ul unei alte banci iar acesta este afiliat Google, eu pot punand reclama pe site-ul concurentei  sa-l aduc pe site-ul meu si sa compare ofertele;  poate oferta mea il atrage mai mult! In plus, un partener Google este scolit, format si direct interesat sa obtina un pret corect si mai multa vizibilitate, pentru aceeasi suma pe care asi putea sa o licitez eu, pe un site cunoscut sau platforma de socializare.

                  Doar un partener Google certificat, recunoscut astfel  de Google,  poate accesa licitarea pentru RECLAME INTELIGENTE!