Reteta de clatite cu apa minerala
Atat retetele de clatitele aperitiv, fel principal- supa ori budinca sarata sau desertul /tortul cu clatite, vin din nord-vestul Frantei, mai exact din Bretania. Pot fi atât dulci ("crepes"), cât și sărate ("galette"), iar umpluturile variază de la cele mai simple( zahăr, dulceață, miere, ciocolată) până la combinații spectaculoase și incitante.
Reteta
clatite cu apa minerala
Aceste clatite sunt adecvate atat pentru preparatele cu
clatite tip aperitiv, cat si pentru deserturi.
Retetele preparate din clatite cu apa minerala se servesc
imediat dupa preparare sau clatitele se
acopera cu o folie, altfel se usuca mai repede decat cele facute cu lapte!
Ingrediente
pentru clatite cu apa minerala:
-O cana faina
-Doua cani apa minerala (sticla trebuie desfacuta in
momentul prepararii clatitelor, bulele fiind cele care fac ca acest preparat sa
fie pufos)
-Doua oua intregi
-Doua linguri de ulei floarea soarelui, rapita, palmier
(uleiul de masline are o temperatura mai joasa de ardere si schimba gustul
preparatelor)
Mod
de prparare clatite cu apa minerala
Puneti toate
ingredientele intr-un bol si mixati pana se desfac toate cocoloasele.
Tips!
-Tigaia este cea care face diferenta , daca clatitele nu va ies, schimbati
tigaia
-puneti cele doua linguri de ulei in
tigaie, lasati pe flacara sa se incinga, apoi scurgeti uleiul peste compozitia
de clatite care a fost in prelabil mixata (apa +ou +faina) si omogenizati.
reteta -Clatite
cu lapte
Ingrediente
pentru clatitele cu lapte:
-doua oua
-doua cani cu lapte sau o cana cu lapte si o cana cu apa
-o cana faina
-o lingurita bicarbonate stins cu zeama de lamaie sau
praf de copt
-doua linguri ulei
Modul
de preprare pentru clatite cu lapte este identic cu cel pentru
clatitele cu apa minerala!
Ca
si aperitiv, clatitele pot fi servite rulate, sau tort sarat, cu branza si
marar sau branza amestecata cu sunca si marar, somon, spanac, etc .
Surpriza
, pot fi clatitele in compozitia carora s-a adaugat bulion sau suc de sfecla in aluat
ori diverse tipuri de semnite: mac, susan, chimen
Reteta Budinca
de clatite cu branza!
Ingrediente
pentru budinca de clatite cu branza:
-20 de clatite
-1 kg. branza (poate fi branza dulce amestecata cu o
branza sarata si marar)
- sos besamel sau
500 gr. Smantana pentru gatit amestecata cu doua oua
Mod
de preparate budinca de clatite cu branza:
-se vor umple clatitele cu amestecul de branza si marar ,
se ruleaza si se aseaza in tava de cuptor sau intr-un vas de yena
- smantana se amesteca cu ouale , apoi aceasta compozitie
se toarna peste clatitele din tava.
- se da la cuptor 30-40 minute, pana cand se rumeneste la
suprafata.
- se serveste calda sau rece, garnisita cu marar
Reteta - Budinca
de clatite cu ciuperci
Ingrediente
pentru budinca din clatite cu ciuperci
-
20 de clatite
-
1 kg ciuperci
-
2 cepe
-
500 gr smatana
-
2 oua
-
Sare si piper dupa gust
-
Verdeata : poate fi ceapa verde, patrunjel
sau marar.
-
Zeama de la o lamaie
-
200 gr. Cascaval / parmezan
Mod
de preparare budinca de clatite cu ciuperci:
-
Se pune o oala cu 2 litri de apa pe foc si se stoarce in ea zeama de la o
lamaie(astfel ciupercile raman albe)
-
Intre timp, ciupercile se spala cu o perie si
se taie felii
-
Cand apa clocoteste, se oparesc ciupercile
doua minute, nu mai mult, altfel devin cauciucate si-si pierd gustul
-
Intre timp, cepa se toaca marunt si se
caleste in doua linguri de ulei la foc
mic, fara sa se arda, altfel preparatul de vine amar.
-
Ciupercile oparite se amesteca cu ceapa calita , verdeata si 100-150 gr. din
cascavalul ras, apoi se asezoneaza cu piper si sare daca mai este nevoie
-
Se culeaza clatitele cu compozitia de
ciuperci si se aseaza in tava
-
Peste clatitele rulate din tava se pune
smantana amestecata cu doua oua si se presara restul de cascaval
-
Se coace la 160-180 gr. cca 30 minute
Reteta- Budinca
de clatite cu legume
Ingrediente
pentru budinca de clatite cu legume:
-20 clatite
-1 Kg mix legume (pot fi congelate sau prefierte in
prealabil)
-200 - 300gr. cascaval / branza / parmesan
- 2 cepe
-2 linguri de ulei
-500 gr, smatana
- 2 oua
-verdeata
-sare
-piper
Mod
de preparare budinca din clatite cu legume:
Intr-un vas, se caleste ceapa tocata, folosind cele doua
linguri de ulei. Legumele prefierte se
adauga peste ceapa calita si se lasa sa scada. Cand apa s-a evaporat, luati de
pe foc si adaugati verdeata, sare, piper si
¾ din cantitatea de cascaval, branza sau parmesan.
-
Rulati clatitele
-
Puneti-le in tava si deasupra turnati
smantana amestecata cu ou.
-
Presarati restul de cascaval
-
Dati la cuptor 30 minute
-
Garnisiti cu verdeata
Reteta- Budinca
de clatite cu carne.
Ingrediente
pentru budinca de clatite cu carne:
- 20 clatite
-500 gr. carne toccata
-500 gr, mix legume
- 2 cepe
-doua linguri ulei
- sos besamel -
500 ml lapte, 2 oua, 2 linguri de faina, un praf de sare ( se pune laptele la
fiert. Se adauga faina si se amesteca continuu pana cand se desfac toate
cocoloasele, se ia de pe foc si se adauga ouale mixand continuu, se asezoneaza
cu sare si se lasa sa se raceasca)
- sos de rosii/ bullion
-verdeata
-sare / piper
Mod
de preparare buinca din clatite cu carne
-
Se caleste ceapa, apoi se adauga carnea si o
cana cu apa. Se lasa sa fiarba pana cand
a scazut apa. Optional, se poate aduga un pahar de vin sau doua linguri de
coniac, se lasa sa scada si sa se evapore alcoolul. Daca carnea este fiarta, se
adauga legumele prefierte, sosul de rosii , sare / piper dupa gust. In cazul in
care se doreste un gust oriental, se poate adauga un varf de cutit de mix
nucusoara, cuisoare, ghimbir (atentie cand adaugati astfel de condimente, au un
gust foarte puternic , mai bine mai putin decat prea mult)
-
Se vor umple clatitele cu compozitia de
legume si carne
-
Se pune pe fundul tavii ½ din sosul besamel,
apoi se adauga clatitele
-
Se adauga restul de sos si se presara cu
cascaval deasupra
-
Se coace preparatul cca 30 minute, pana devine
auriu deasupra.
Tips! Pentru a nu se prinde de tava,
aceasta se unge in prealabil cu unt / ulei, iar tava se pune sub salamandra (pe
raftul cel mai de sus al cuptorului) Astfel, budinca cu branza / ciuperci nu se
arde.
Supa de clatite: Supa fel principal
Supa
de rosii si clatite cu parmezan:
-2 litri de apa in care au
fiert legume : 5-7 rosii decojite- taiate cubulete, o ceapa, doi morcovi, o telina
/pastarnac, doi cartofi, asezonate cu
sare, piper, verdeata.
- supa se da prin blender
impreuna cu legumele, se strecoara si se
pune in farfurie.
-se adauga doua clatite care
au fost puse una peste alta, cu parmesan la mijloc si lasate cateva secunde la
cuptor / in tigaie, pentru a se topi cascavalul, rulate si taiate, precum taieteii.
-se asezoneaza cu verdeata.
Desert
din clatite
Clatitele
ca atare, se servesc cu dulceata sau
ciocolceata , salata de fructe si frisca sau mix de fructe cu crema de
ciocolata si nuci.
Alt
fel de desert din clatite:
Ciori
la Capac- clatite cu ciocolata
-
Doua clatite in compozitia carora a fost
adaugata cacao
-
Sos de ciocolata alba( 100 grame de
ciocolata, 100 grame smantana lichida , esenta de vanilie / portocala sau rom ,
dupa gust)
-
Mix de fructe taiate cubulete
Mod de preparate clatite cu ciocolata
-
Se pune ciocolata la topit pe baie de abur,
se mixeaza cu smantana si esenta si se toarna in bol
-
Se umple cele doua clatite
-
Se poate orna cu fructe taiate cubulete sau
nuci
Un desert surprinzator, care cere o
servire surpriza , desertul fiind acoperit la servire cu un capac!
Tort
de clatite:
Ingredient pentru tort de clatite:
Din 10 clatite, iese tortulet J
Mai bine, 20 de clatite!
-
Crema de ciocolata
-
Fructe
-
Arome : vanilie/ lichior / sau esente rom
/portocale.
Mod de preparate: se intercaleaza
clatitele cu crema de ciocolata si fructele stropite cu lichior sau esente!
Pitulici
-Este un preparat tipic macedonean
Ingrediente: clatite si crema de branza
Mod de preparare: se intercaleaza
clatitele cu crema de branza si se taie patrat.
Legenda spune că
persoana care reușește în această zi să arunce o clătită în sus și să o prindă
în tigaie cu stânga, în timp ce ține o monedă de aur în dreapta, va avea noroc
de bogăție și prosperitate tot anul.
Și în Anglia
există o sărbătoare a clătitelor: "Shrove Tuesday" sau "Pancake
Tuesday".
In romania , se tine un Festival al clatitelor !
”Festivalul clătitelor” sau ”Fasching”, după denumirea
săsească, este sărbătoarea organizată în comuna Prejmer, județul Brașov,
înainte de intrarea în Postul Paștelui, potrivit calendarului Bisericii
Evanghelice. Este unul dintre evenimentele locale preferate ale tinerilor
prejmereni care au avut inițiativa reînvierii obiceiului moștenit de la
comunitatea sașilor, majoritară în localitate .
Cu o seară înaintea Carnavalului, tinerii se întâlnesc
pentru a-și confecționa măștile pentru a doua zi. Dimineața, cete de feciori
mascați colindă satul călare. Personajele centrale sunt mirele și mireasa,
preotul ș babele. Din alai mai fac parte acordeoniști, toboșari, trompetiști
mascați. Împreună, cu toții marchează poveștile de viață, precum nunta ori
înmormântarea, care au avut loc și pe durata îndelungatei calătorii. Într-o căruță cu sobă , se pregătesc
clătitele. Bunătățurile le oferă ulterior tinerii, localnicilor, în schimbul
unor produse alimentare, vin sau bani pe care le folosesc la
preparareaclatitelor
Ritualul simbolizeaza triumful luminii asupra
întunericului, prevestirea soarelui primăverii și alungarea iernii. Mai mult,
se pare că drumul caruței prin sat oglindește periplul numeroșilor sași dinspre
landurile germane, către Transilvania.