joi, 30 iulie 2015

Rezervaţia căluţilor de mare de la Vama Veche - 2 Mai ( locul unde masculii nasc )Puţini turişti care vin pe litoralul românesc ştiu că între staţiunile 2 Mai şi Vama Veche se află unica rezervaţie de căluţi de mare din România. Amplasată în sudul litoralului românesc, aceasta se întinde pe o suprafaţă de peste 5.000 de hectare, de-a lungul a 7 kilometri de coastă. Din 2 Mai, Vama Veche sau Limanu, cu o barcă se poate ajunge în numai câteva minute în larg, în zona rezervaţiei. Turiştii au acces pe marginea rezervaţiei Aici, pasionaţii de scufundări pot pătrunde într-o lume mirifică, populată de zeci de mii de căluţi de mare, dar şi de alge macrofite, rândunici de mare sau scoici rare.

Rezervaţia a fost gândită în aşa fel încât să poată fi vizitată de turişti, în zona de tampon, pe marginea acesteia. Pentru a delimita zona de acces pentru turişti au fost amplasate balize. Din păcate, acestea trebuie înlocuite des, deoarece sunt furate de pescarii care ajung în zonă. 


În rezervaţie se afla până anul trecut şi o epavă, ce avea rol de recif artificial. Nava s-a scufundat în urmă cu aproape cinci decenii şi este încă întreagă. Acum se poate zări din ea numai partea superioară. Cei care se ocupă de protejarea rezervaţiei spun că aceasta era foate utilă, oferind diverse spaţii pentru vieţuitoarele subacvatice. 

Rezervaţia Marină 2 Mai – Vama Veche a fost înfiinţată în anul 1980 şi a fost gândită ca rezervaţie ştiinţifică. Din 2005, a intrat în administrarea Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanţa. 


Siati ca: un specific al căluţilor de mare este acela că masculul este cel care naşte şi are grijă de pui?  După naştere, la o perioadă de cinci-zece zile, puii învaţă cum să-şi prindă mâncarea singuri. Formatul corpului, precum şi culoarea fac ca aceştia să se poată camufla foarte bine printre plantele sau pietrele din mare, ca mijloc de protecţie. Căluţii de mare trăiesc la mică distanţă de suprafaţa apei, acolo unde ajung razele soarelui. Din această cauză, turiştii ajung cu uşurinţă la căluţii de mare, luându-i ca suvenir.
sursa: adevarul.ro