joi, 19 ianuarie 2017

Unde este Buricul Pământului

Sunt român și, ca român, mă socot buricul pământului, că dacă n-aș fi român, n-aș fi nimic. Nu mă pot imagina francez, englez, german, adică nu pot extrapola substanţa spiritului meu la alt neam. Sunt român prin vocaţie, că altfel nu pot să ies. Tot ceea ce gândesc devine românesc.” Petre Țuțea


Motivul pentru care orice comunitate se vrea centrul lumii este valoarea pe care această poziție o dă unui loc. Însă centralitatea nu se referă strict la spațiul fizic, ci ține de spațiul mental, afectiv și simbolic.Există mai multe locuri in lume care au moștenit metaforic, numele de " Buricul Pământului " . Prin definiție , fiecare locație reprezintă locul prin care se face o conexiune ombilicala invizibila la pământ, mamă - pămînt .

Aceste site-uri sunt invariabil considerate centrul lumii ,cum ar fi Mecca, Allahabad , Delphi și Karnak ( Egipt )

Ceea ce a primit numele de ''buricul pamantului'' in aceste site-uri , sunt pitere cu forma unui stup de albine numite omphalos. Pe ele sunt gravate retele de linii, care se intersecteaza cu alte linii la intervale egale.1-Oracolul din Delphi, supranumit şi Pythia, a fost timp de sute de ani unul din punctele centrale ale religiei grecești. Templul se situa în regiunea Phokis și era închinat în principal zeului Apollo. Oracolul era consultat din cele mai vechi timpuri în afaceri politice sau domestice și se bucura de un prestigiu important în vechea lume greacă, fiind considerat plasat în centrul lumii Conform mitologie. Zeus a trimis doi vulturi, unul zburând spre est, altul spre vest. Păsările aveau menirea să găsească centrul Pământului. Când aceştia s-au întâlnit la Delphi, Zeus a aflat altfel că acolo este centrul Pământului. Omphalos, era în trecut o piatră conică, poziționată chiar la intrarea în templu pentru a marca “buricul” pământului.


Al doilea mit a fost dedicat zeitatii Gaia . Oracolele au fost protejate de Python (fiica zeitei Gaia) Apollo a ucis-o pe Python, făcându-se stapan al oracolului și a ingropat-o în piatră -Omphalos . Ca o pedeapsă pentru că a ucis un zeu, Apollo a trebuit să părăsească Delphi la fiecare trei luni în timpul iernii . Mulți cercetători cred că moartea zeitei Python , de mâna lui Apollo, simboliza schimbarea in oracolele din Delphi . 

2-Karnak este numele egiptean modern atribuit complexului de temple, capele, stâlpi, grupuri statuare și alte construcții, situate în zona Thebei (pe malul Nilului), fosta capitală a Egiptului antic Templul lui Amon-Ra din Karnak este cea mai importantă clădire a complexului monumental și cel mai mare edificiu cu destinație religioasă construit vreodată. Numele antic al cetății era Ipetisut ("cel mai ales dintre locuri"), aceasta reflectând superioritatea templului asupra altor clădiri de cult egiptene.Templul lui Amon-Ra din Theba la latitudinea 25 ° 43 ' N a fost considerată , și este , situat la 2/7 din distanța dintre Ecuator si Polul Nord. Geografii antici, au  împărțit spațiul dintre Ecuator si Pol în 7 zone .
Egiptologii au încercat să explice de ce grecii au dat numele de Theba, orașului numit Wast de egipteni ; explicația este asigurată de cuvântul ebraic thibbun însemnând " buric " .


3- Mecca - Centrul Islamului " piatra neagră "conform tradiției islamice , a căzut din cer în timpul lui Adam și Evei . Se spune că Avram a găsit piatra negra și când a reconstruit Ka'abah, Arhanghelul Gabriel a adus Piatra din ascunzătoare și i-a dat-o lui Avram, pentru a o pune ca temelie . Literar Ka'abah in limba araba inseamna (un loc inalt cu respect si prestigiu). Cuvantul Ka'abah este un derivat al cuvantului CUB. Aceasta mica cladire a fost construita si reconstruita de profetii Adam, Avram, Ismail si Muhammad.Dupa o inundatie Ka'abah a fost distrusa iar peretii ei s-au prabusit.Era nevoie de o reconstructie. Aceasta responsabilitate le-a revenit celor din tribul Qurais.

Profetul Muhammad  a ajutat la aceasta reconstruire.Dupa ce pereti au fost terminati era nevoie de cineva care sa aseze piatra neagra pe peretele extern al Ka'abei.  Controversele au inceput in momentul acela cine sa aiba onoarea de a pune piatra cea neagra. Totul s-a clarificat dupa ce Abu Umayyah,un om onest din Mekka a propus ca primul om care intra pe poarta in dimineata urmatoare va decide cine va aseza piatra. Omul a fost profetul Muhammad.
Mekanii erau extaziati, era unul dintre cei demini de incredere chiar asa era numit Al Amin.
 Ei au strigat in cor "Acesta este Muhammad". A venit la ei, iar ei l-au rugat sa-i ajute sa decida. El a acceptat si le-a propus o solutie cu care au fost de acord cu totii. Au pus piatra neagra intr-o pelerina ,batranii clanurilor au tinut de capete, au ridicat-o si au dus-o la locul acela, dupa care profetul Muhammad a asezat-o pe peretele Ka'abei.
Cum Quraisi nu aveau fonduri suficiente reconstructia nu a inclus intreaga fundatie a Ka'abei asa cum a fost reconstruita de profetul Avram. A fost pentru prima datacand a capatat forma cubica pe care o are acum, diferita de cea dreptunghiulara de dinainte.


4- Allahabad , India - denumit anterior Prayag , în Mahabharata fiind evocat ca ultimul și cel mai important dintre 270 de locuri sfinte antice . Prayag a fost considerat punctul creare mitic al universului .

5-Pietrele Omphalos au fost gasite la mai multe site-uri sacre:
Delphi , Dodona și Teba ( Egipt ) .


Livvio Stecchini , a sugerat că centrele oracol antice au fost plasate în conformitate cu principiile geodezice la care "Omphalos"  au fost plasate . Această idee este susținută de narațiunile istorice ale lui Herodot , care a scris că centrul oracol Amon din Libia a fost fondat de porumbei care zboară de la Teba , care a fost mult timp considerat centrul geodezic de Egiptul antic, fiind  situat la 2/7 de distanța dintre ecuator și Polul Nord , și la care un Omphalus a fost descoperit mai târziu . Herodot a scris , de asemenea ca oracolul de la Dodona a fost fondat de preotese egiptene din Teba și că porumbeii au zburat între cele două site-uri

Apar mai multe supozitii care sprijina legatura dintre potop si ‘’Omphalos’’ dar si presupuneri ca aceste pietre reprezinta un sistem antic de cunoștințe astronomice / astrologice care implică procesiunea echinoctiilor  și constelațiile , stocate în mitologiile din întreaga lume .
În mitul Sumerian Utnapishtim (mitul lui Noe) ni se spune că chivotul a fost un cub care măsura 60x60x60 brațe. Intr-o versiune , ni se spune că " nu există nici o corabie , doar o piatra cubica , care se sprijină pe un stâlp care ajunge de la pământ la cer ‘’ În legende evreiești , se spune că " din moment ce chivotul a dispărut, a fost o piatră în locul lui,  care a fost numita ''piatra de temelie "

În Mecca , ombilicul credinței islamului , se află piatra Sfânta Ka'aba , care este  de asemenea, un cub.

 Cele mai frecvente teorii sugerează prezența energiilor pământului care curg în ‘’liniile’’ din întreaga lume și care pot sa fie consolidate sau exploatate  prin construirea unor structuri megalitice  sacre. Se speculeaza ca la un moment dat, în trecut , strămoșii noștrii au construit locuri sacre la nodurile acestor acestor linii energetice .

6-O alta teorie presupune , de asemenea, construirea de site-uri antice sacre , pe principii geometrice . Această teorie este asociata cu cunoașterea tainică a "geometriei sacre’’ sugerandu-se mărirea  energiilor universale prin construcții proiectate cu anumite proporții .

Alexander Thom, faimosul inginer scotian, autor al toriei Santierului Megalitic, a concluzionat că constructorii au aplicat geometria  ‘’euclidiană " în construcția a multe site-uri importante
 

 Poate surprinzător , cea mai veche vestigie " Omphalos ’’  se afla în Muzeul din Sofia , Bulgaria. Apartine de cultura Vinca. 
Cultura Vinča-Turdaș a fost o cultură europeană (între mileniile 5 și 3 î.Hr.) ce se întindea în jurul Dunării în România(Banat și Oltenia), Serbia,Bulgaria și Macedonia deși urme ale acesteia se găsesc in toată Peninsula Balcanică.
Plastica culturii Vinca este de o deosebita bogatie si varietate precum si foarte îngrijit prelucrata, sugestia de viata si miscare fiind totdeauna prezenta, chiar atunci când proportiile si detaliile anatomice sunt tratate sumar, schematizat


 
 7-Apariția Creștinismului a făcut ca Ierusalimul și Țara Sfântă să devină centrul spiritual al lumii. În timp ce hărțile medievale Orbis Terrarum (O-T) au de obicei în centru orașul Ierusalim (fig. 2), odată cu ocuparea Țării Sfinte de către musulmani, Roma a redevenit centru.

În legătură cu hărțile religioase din epoca medievală trebuie să facem o mențiune: acestea nu se doreau reprezentări ale spațiului fizic ci erau mai degrabă o sinteză a cunoștințelor din acea perioadă. Denumirea hărților O-T este dat de asemenea de reprezentarea schematica celor trei continente, Europa, Asia și Africa și a Marii Mediterane în formă te T, iar O reprezintă țărmurile Oceanului ce înconjura Lumea Veche. Aceste hărți folosesc un mod geografic de exprimare a cunoștințelor culturale din acea epocă și au ca scop înțelegerea lui Dumnezeu. Harta prezintă de exemplu istoria pe verticală a omenirii, începând cu Adam și Eva, trecând prin Turnul Babel, apoi se ajunge în centru la Ierusalim, mai jos decât acesta aflându-se Roma. În ceea ce privește concepția despre forma fizică a Pământului tot în figura 2 observăm că Hristos ține în mâna stângă un glob care este reprezentarea planetei, așadar Pământul, în viziunea părinților Bisericii, nu era considerat plat (Nicolae, 2011; Jones și Ereira, 2004).
Citind cu atenţie Sfânta Scriptură, vom găsi menţiuni relevante în ceea ce priveşte centrul spiritual al lumii. Locuitorii Ţării Sfinte sunt localizaţi acolo unde, ulterior, s-a făcut vizibil Buricul Pământului, aşa cum şi Cartea lui Ezechiel (38-12) îi descrie pe israeliţi ca fiind cei care „trăiesc în centrul pământului”, pentru ca într-un alt capitol al cărţii Ierusalimul să fie descris ca aflându-se în „centrul neamurilor”. Spre deosebire de alte abordări, cuvântul ebraic folosit aici pentru „centru” este „tabbur”. În versiunea în limba greacă, versiune cunoscută sub numele de Septuaginta, cuvântul „centru” este redat prin denumirea „omphalos” sau „buric”.


Chiar dacă au existat păreri conform cărora numele Muntelui Tabor ar putea fi asociat cu acest cuvânt şi că acest deal nu foarte înalt ar putea fi considerat ca fiind centru al Israelului sau chiar al pământului, este foarte puţin probabil ca aceste două cuvinte (tabbur şi Tabor) să aibă vreo legătură. Indiferent de conotaţie, plasarea Ierusalimului în „centru” persistă în majoritatea hărţilor realizate ulterior. În pofida faptului că Ierusalimul nu constituie centrul geografic al pământului, el rămâne totuşi centrul spiritual al lumii creştine.


8-În mijlocul Pacificului de Sud, la 4.025 de kilometri distanţă de coasta de vest a Americii de Sud şi la 4.185 de kilometri de Tahiti, se află cea mai izolată fâşie de pământ locuită de oameni: un triunghi misterios, format din 163 kilometri pătraţi de rocă vulcanică, cunoscut sub numele de Insula Paştelui.

Numele i-a fost dat de Jakob Roggeveen, amiralul olandez care a zărit-o în duminica de Paşte a anului 1722, însă insula a purtat cel puţin alte două nume. Localnicii îi spuneau Rapa Nui – marea Rapa – în comparaţie cu insula Rapa, ce se întindea pe o suprafaţă mai mică. Legenda spune că atunci când primii oameni au ajuns pe insulă, regele acestora i-a dat numele Te-Pito-o-te-Henua, adică „Buricul Pământului”.
9- Orașul minier siberian Mirny, este a doua cea mai mare
gaura excavata din lume . Mina de diamante ,a operat timp 
de 54 de ani, producând peste 10 milioane de carate
( 2 tone) de diamante pe an.(Cea mai mare gaură excavata
este mina de cupru Bingham Canyon, Utah , care este la 
1 km adâncime și 4 km lățime) Groapa a fost numita
" buricul Pământului " . Spatiul aerian de deasupra este 
acum închis ,datorita faptului ca s-a spus ca elicopterele 
au ''fost trase'' spre mina. Se crede acest lucru ar putea 
avea loc , deoarece groapa este atât de mare încât forma 
și diferențele de temperatură de suprafață pot crea fluxul 
de aer neobișnuit .

 
 

10- Mesopotamia- zona dintre râurile Tigru si Eufrat, este cunoscută ca fiind "Leagănul Civilizației omenirii", aici dezvoltându-se primele societăți alfabetizate


11- Angkor Wat-este un templu hindus din regiunea Angkor din Cambodgia. A fost construit la începutul secolului al XII-lea pentru un rege local și reprezintă un model de arhitectură khmeră de cel mai înalt nivel. Este cel mai bine păstrat loc arheologic, de la înfințarea sa acesta este cel mai important centru religios , prima dată hindus, dedicat zeului Vishnu , iar apoi budist. Este cel mai mare complex monumental religios din lumea actuală. El a devenit un simbol al Cambodgiei, care apare pe steagul său național, și este prima atracție a țării pentru vizitatori. Angkor Wat combină două planuri de bază ale arhitecturii templului Khmer:muntele templului si mai tarziu templul, bazat pe arhitectura specifică din Sudul Indiei hinduse, cu caracteristici cheie de exemplu Jagati . De asemenea acest templu a fost construit să reprezinte Muntele Meru , lăcașul zeităților hinduse