joi, 7 septembrie 2017

Retetea gem / dulceata de piersici cu pepene galben

Reteta gem de Piersici cu Pepene Galben

Ingrediente:
-4 kg. fructe : 3 kg piersici si un pepene galben ~ 1 kg, optional, pentru o textura foarte exotica adaugati 5-6 fructe de Kiwi carora le scoateti mijlocul lemnos si pe care le taiati bucati foarte mici.
-1 kg. de zahar (daca fructele sunt bine coapte este suficient, indiferend daca sunt visine sau cirese)
-Zeama de la 4 lamai

Optional! La gemul de piersici cu pepene galben puteti adauga o fiola cu esenta de vanilie si ½ de fiola de estenta amaretto sau migdale.

Mod de preparare gem de piersici cu pepene galben
Taiati pepenele galben bucati foarte mici , la fel si kiwi, deoarece textura acestor fructe este mai  ferma. Piersicile, trebuiesc taiate bucati mari si nu le curatati de coaje ( astfel obtineti un gem cu bucati mari de fructe), indepartati doar partea rosie de langa sambure.
In vasul in care veti fierbe gemul, puneti pepenele galben si kiwi cu zagharul si fierbeti timp de ½ ora la foc mic. Apoi adaugati piersicile si mai fierbeti  1 ½ ora.

Gemul se fierbe la foc mic,cu tabla dedesubt sau chiar in oala sub presiune. Daca nu aveti vase potrivite, fierbeti pe flacara ½ de ora la foc mic, apoi introduceti in cuptor  doua ore la foc mic ca sa nu se lipeasca de fundul vasului. Daca introduceti in cuptor, aveti grija sa acoperiti vasul rspectiv cu o hatie de copt umezita in prealabil, ca un capac, nu pe vas ci chair pe fructe ca sa nu se formeze crusta. Stiti ca gemul este gata, cand fructul este bine gatit si destul de copact.




Retete  Dulceata de Piersici
Pentru dulceata, proportia zahar / fructe, este 1 kg zahar la 1 Kg fructe
Ingrediente: 
4 Kg fructe – Piersici fara samburi, taiate in jumatate si scoasa partea rosie de langa smbure
4 Kg. Zahar
Sucul de la 4 lamai/ portocale mari.

Modul de preparare dulceata de Piersici
 In vasul in care faceti dulceata , puneti zaharul si sucul de porticala/ lamaie.

 Cand zaharul s-a topit si s-a format un sirop, adaugati fructele carora le-ati scos samburii.

Lasati sa fiarba pana se formeaza spuma pe care o luati cu o paleta. Ideal ar fi sa umeziti permanent marginile vasului in care fierbeti dulceata, cu ajutorul unei pensule, ca zaharul de pe margine sa nu se caramelizele.

Daca fructele au devenit sticloase, incercati-le. Dupa ½ de ora, ar trebui sa se fi fiert, inchideti focul.

Tips! Pentru dulceata, focul trebuie sa fie iute ca fructele sa ramana intregi.

         Gemul se fierbe la foc domol, deaorece continutul de zahar fiind mai redus,( zaharul fiind conservant)  trebuie sa se gateasca bine fructul.
        Daca nu veti  pastra gemul / dulceata intr-un loc racoros si uscat, puneti o aspirina pisata la un kg / de fructe, aceasta conserva  foarte bine, nepermitand formarea mucegaiului.
         Borcanele trebuiesc bine spalate dinainte si scurse sa nu aiba apa. Dupa ce puneti gemul / dulceata de visine / cirese in borcane, (cat inca gemul / dulceata este fierbinte) insurubati bine capacul si intoarceti borcanul cu fundul in sus, aerul va iesi si borcanul se va sigila.

vezi si reteta dulceta de visine / cirese