Reteta
gem de Piersici cu Pepene Galben
Ingrediente:
-4 kg. fructe : 3 kg piersici si un pepene galben ~ 1 kg,
optional, pentru o textura foarte exotica adaugati 5-6 fructe de Kiwi carora le
scoateti mijlocul lemnos si pe care le taiati bucati foarte mici.
-1 kg. de zahar (daca fructele sunt bine coapte este
suficient, indiferend daca sunt visine sau cirese)
-Zeama de la 4 lamai
Optional! La gemul de piersici cu pepene galben puteti
adauga o fiola cu esenta de vanilie si ½ de fiola de estenta amaretto sau
migdale.
Mod de preparare gem de piersici cu pepene galben
Taiati pepenele galben bucati foarte mici , la fel si
kiwi, deoarece textura acestor fructe este mai
ferma. Piersicile, trebuiesc taiate bucati mari si nu le curatati de coaje (
astfel obtineti un gem cu bucati mari de fructe), indepartati doar partea rosie
de langa sambure.
In vasul in care veti fierbe gemul, puneti pepenele
galben si kiwi cu zagharul si fierbeti timp de ½ ora la foc mic. Apoi adaugati
piersicile si mai fierbeti 1 ½ ora.
Gemul se fierbe la foc mic,cu tabla dedesubt sau chiar in
oala sub presiune. Daca nu aveti vase potrivite, fierbeti pe flacara ½ de ora
la foc mic, apoi introduceti in cuptor
doua ore la foc mic ca sa nu se lipeasca de fundul vasului. Daca
introduceti in cuptor, aveti grija sa acoperiti vasul rspectiv cu o hatie de
copt umezita in prealabil, ca un capac, nu pe vas ci chair pe fructe ca sa nu
se formeze crusta. Stiti ca gemul este gata, cand fructul este bine gatit.
Retete Dulceata de Piersici
Pentru dulceata, proportia zahar / fructe, este 1 kg
zahar la 1 Kg fructe
Ingrediente:
4 Kg fructe – Piersici fara samburi, taiate in jumatate
si scoasa partea rosie de langa smbure
4 Kg. Zahar
Sucul de la 4 lamai/ portocale mari.
Modul de preparare dulceata de Piersici
In vasul in care
faceti dulceata , puneti zaharul si sucul de porticala/ lamaie.
Cand zaharul s-a
topit si s-a format un sirop, adaugati fructele carora le-ati scos samburii.
Lasati sa fiarba pana se formeaza spuma pe care o luati
cu o paleta. Ideal ar fi sa umeziti permanent marginile vasului in care
fierbeti dulceata, cu ajutorul unei pensule, ca zaharul de pe margine sa nu se
caramelizele.
Daca fructele au devenit sticloase, incercati-le. Dupa ½
de ora, ar trebui sa se fi fiert, inchideti focul.
Tips! Pentru dulceata, focul trebuie sa fie iute ca
fructele sa ramana intregi.
Gemul se
fierbe la foc domol, deaorece continutul de zahar fiind mai redus,( zaharul
fiind conservant) trebuie sa se gateasca
bine fructul.
Daca nu
veti pastra gemul / dulceata intr-un loc
racoros si uscat, puneti o aspirina pisata la un kg / de fructe, aceasta
conserva foarte bine, nepermitand
formarea mucegaiului.
Borcanele
trebuiesc bine spalate dinainte si scurse sa nu aiba apa. Dupa ce puneti gemul
/ dulceata de visine / cirese in borcane, (cat inca gemul / dulceata este
fierbinte) insurubati bine capacul si intoarceti borcanul cu fundul in sus,
aerul va iesi si borcanul se va sigila.
vezi si reteta dulceta de visine / cirese
vezi si reteta dulceta de visine / cirese